Aktan Uslu

Aktan Uslu

BİM / Milli Gazete… Kroman Çelik / Yerel Basın

BİM / Milli Gazete… Kroman Çelik / Yerel Basın

“Medya üzerindeki siyasi baskı herkesin malumudur. Medyanın bağımsız olarak varlığını sürdürebilmesinin en önemli unsuru olan reklâmların da bir baskı aracına dönüştürülmeye çalışılması vicdanların kabul edemeyeceği bir durumdur. Bu bağlamda ilkeli ve doğru habercilik anlayışıyla hareket eden tüm basın mensuplarına saygıyı bir borç biliriz.

 Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları”

04 Ocak 2021/ Milli Gazete’de yer alan ilanları.

Ne olmuştu…

Özetle;

Milli Gazete’nin kamu yararını gözeten, ülkemizin tarımsal üretimde geldiği gerçeği anlatan bir haberinden rahatsız olan Siyasal İslamcı Vahşi Kapitalist düzenin beslenenlerinden BİM, haberin kaldırılmaması halinde ilan resti çekme ahlaksızlığını sergilemiş..

Milli Gazete kamu yararını yine önde tutarak aynı zamanda gazetecilik meslek ve onuruna zeval getirmeyen bir tavırla ahlaksız teklifi, elinin tersiyle itmişti.

**

Naçizane şahsım dahil olmak üzere gazetelerin köşe yazarlarının yorumları; “Şiddeti, tacizi, terörü methetme… Toplumun herhangi bir kesiminin manevi değerlerini incitme…” gibi bir takım istisnalar hariç yazarı bağlar.

Bunun haricinde sadece Gebze Haber değil bugüne kadar yazma fırsatı bulduğum tüm mecralarda, kurumu bağlayan tanımlamalardan da kaçındım.

Bu sefer biraz istisnai olacağım.

Dilovası Makine İhtisas OSB’deki Systemair’de sendikal örgütlenme sonrası yaşanan direnişi, firmanın yanıt hakkına da saygı duyarak haber ettiğimiz süreçte biz dahil birçok gazete ve “gazete”ye firma reklamı gönderilmişti.

Ahmet Zeki Ayar’ın özetle, “Sus payı diye gönderiyorsanız, yayınlamayalım” dediğini bilmemin rahatlığıyla şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Kroman Çelik’in söz konusu çalışmasına dair gerek yurttaştan, gerekse siyasi çevrelerden veya sivil toplumdan gelecek her bir tepki bu gazetede haber olarak yerini bulacaktır.

Günümüzde gelinen aşamada edinilen tek ama önemli, hayati kazanım..

Kocaeli Valiliği’nin de akla zarar bir öngörüsüzlüğü ile göz yumduğu patlamaların sona ermesi;

Teselli o süreçte hiçbir insanımızın hayatını kaybetmemesi olmuştur.

Ancak haberlerimizde de konu edindik. Toplum sağlığı, psikolojisi üzerinde çok büyük yaralanmalara sebep olmuştur.

Bir kız çocuğunun psikolog ile giderilemeyen korkusu üzerine tedavisi, psikiyatrist ile devam etmektedir.

**

Meselenin diğer tarafında gazeteciler tarafından meslek ahlak, ilke ve onuruna zeval getirilmeden çıkartılan gazetelerin, haber sitelerinin ekonomik olarak içinde bulunduğu zor koşullar vardır.

Gazeteciler harici zevat tarafından çıkartılan hiçbir yayının hiçbir ekonomik sorunu umurumda değil, girmeselerdi ve hatta gazeteciliği kirletmeselerdi, iyiydi kanaatindeyim.

Bölgemizdeki 1000’lerce sanayi kuruluşunun arasında nihai tüketiciye üretim yapan sanayi kuruluşu sayı verememekle birlikte, hayli azdır.

Kroman Çelik, Yücel Boru’nun diğer iştirakleri ve emsallerinin üretimleri gerek ulusal gerek evrensel ölçekte, alıcısı daha üretim aşamasında belli ürünlerdir.

Kanımca; Kroman Çelik’in biz dahil yerel basında, sitelerde çıkan ilanı ticaretine gram fayda sağlamayacak olmakla birlikte edindirse edindirse, imaj edindirecektir.

Gebze Bölgesi’nde -sayıları giderek azalmakla birlikte- ekseri yerel basına destek amacıyla dini ve milli bayramlara ya da yılbaşına yönelik, kimi sanayi çevrelerinin ilanları da yayınlanmaktadır.

Kroman Çelik’in böylesi bir sürece de denk gelmeyen söz konusu ilanının yerel basına “Sus payı” olarak gönderilmediğini temenni ederim.

Şahsım ve gazetem adına; şayet düşünce buysa, bize nafile göndermişlerdir.

Öte yandan..

Sürece dair bizdekiler dahil haberlerin tek taraflı çıkması, Kroman Çelik’in bugüne kadar bir yanıt hakkı kullanmamasından ötürüydü. Firma bence Darıca Emek Mahallesi / 500 Evler sakinleri şahsında, halka atfen iki satır yazılı kelam etmeliydi. Bildiğim kadarıyla, etmedi.

Kaldı ki üç ön camını neredeyse kırdıkları bir esnaf..

Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan bir ailenin psikiyatri tedavisi gören kız çocukları varken madem vardı böylesi bir kaynakları, önce onlara aktarmalı idiler kanaatindeyim, diyorum.

Bu süreçte gazeteciliği de, Milli Gazete’nin iki yıl önceki tutumu gibi sergilemeli diyorum.

Kelimesayar 550’ye doğru seyrediyor..

Başka da bi’şi, şimdilik demiyorum.

 

 

 

 

  

Bu yazı toplam 5858 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi