Halil Yeni

Halil Yeni

BELEDİYELERİN TAŞERON İŞÇİLERİ

BELEDİYELERİN TAŞERON İŞÇİLERİ

 

 

 

 

Onlar çoğumuz derin uykulardayken sabahın kör karanlığında işlerinin başında olanlar. Onlar çöpleri alanlar, yolları yapanlar, çocuğumuzun oynadığı parkı kuranlar. Onlar şikâyetimizi dinleyenler, bizi yönlendirenler. Onlar kente dair yaşadığımız sorunlar karşısında yeri geldiğinde bağırdığımız, azarladığımız kişiler. Onlar ki ‘’hep örgütsüz kalsın aman ha sendikalı olmasın’’ istenilenler. Ve onlar kadrolu işçilerle ya da memurlarla aynı işleri yapmalarına rağmen düşük ücret alıp açlık sınırında yaşamaya terk edilenler.

 

Onlar üç kuruş maaşlarını dahi zamanında alamayanlar. Sosyal hakları olmayanlar. Onlar mesaileri ödenmeyen, ikramiye verilmeyenler. Ama gel gör ki onlar tüm bu olumsuz koşulara rağmen yine de yan yana gelip ortak bir mücadele yürütmekte zorluk çekenler. Ve onlar ki hep topun ağzında olanlar. Güvencesiz çalışanlar. Ve her yerel yönetim değişikliğinde asılsız bahanelerle işten çıkartılanlar.  Yani onlar Belediyelerin taşeron işçileri…

***

Geçtiğimiz günlerde Darıca  Belediyesinin temizlik işlerini yapan 15 taşeron işçi işten çıkartıldı. Kışın ortasında işten çıkartılan ve çoğu engelli olan 15 taşeron işçi sorunlarını anlatmak amacıyla Darıca belediye binasına gelip AKP Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ile görüşmek istedi. Anlattıklarına göreBaşkan Karabacak kendilerine ‘korkmayın bir şey olmaz’ dedi. işçiler adına konuşan Ramadan Demirel ise acılarını ve öfkelerini paylaştı. ''Bu karda kışta çalışırken bir anda kapının önüne koyulduk'' dedi.  ''Çoğu arkadaşım engelli ben yüzde 70 engelliyim'' dedi. ''İçimizde 10 yıllık çalışanlar var, zaten asgari ücretle zor şartlarda çalıştırılıyorduk, yemek ve yol paraları bile maaşımızdan kesiliyordu'' dedi. Bu soğuklarda evimize çoluk çocuğumuza nasıl ekmek götüreceğiz dedi ve ekledi Artık yapacağımız tek şey firmayı mahkemeye vermek”.

 

İşçi kışın ortasına işten atılıyor belediye başkanı iddalara göre bir şey olmaz diyor ve işçiler eşlerine ve çocuklarına artık ne yedirip, kirayı nasıl ödeyecek diye karara kara düşünüyor.

***

Bir benzer olay ise izmitte yaşandı. İzmit Belediyesi’nin çöp toplama ve temizlik hizmeti veren teşeron firmada çalışan 4 öncü işçi maaşlarınasadece 100 TL zam istedikleri için işten atıldı. Teşron şirket sahibi zannediyordu ki öncü işçileri işten attığım için diğer işçiler susacak, korkacak ve işlerine hiç bir şey olmamış gibi devam edecekti. Yanıldı. 4 öncü işçinin işten atılması üzerine 200 işçi Gültepe şantiyesinde toplandı. Çöp toplamaya çıkmayan işçiler, 4 arkadaşlarının işe alınması ve kendilerine seçim öncesi verilen sözlerin tutulmaması için eylem yaptı.

 

Darıca belediye başkanının işten atılan işçilere söylediği sözün benzerini İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut’un söylediği “Cumhurbaşkanı veya başbakan da gelse bu atılan işçileri geri almayacağız. İsterseniz kendinizi yakın burada, sabaha kadar eylem yapın.” Dediği idda edidildi. Diğer yandan taşeron temizlik işçileri, 30 Mart seçimlerinden önce Başkan Nevzat Doğan’ın kendilerine bizzat söz verdiğini, maaşlarının 1500 TL olacağını, sendikaya üyelik hakkı tanınacağını vaad ettiğini, ancak bu sözlerin tutulmadığını söyledi.

 

Şimdi belediye yetkililerine ve taşeron şirketin sahiplerine sesleniyorum siz insansınız da taşeron işçiler değil mi ?

 

 

Bu yazı toplam 1502 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi