Halil Yeni

Halil Yeni

Bekaert İşçileri Grevde

Bekaert İşçileri Grevde

Kocaeli'de bulunan Bekeart fabrikasında 6 aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'e üye işçiler greve çıkma kararı aldı.

 

Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert fabrikasında işçiler 13 Aralık Salı günü greve çıkacaklarını açıklamıştı. Bekaert, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işçilerin taleplerinin oldukça altında bir ücret teklif etmiş, işçiler bu teklife karşı grev hakkına başvurmuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, alınan grev kararı “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise yasak kararını tanımayacaklarını söyleyerek, 13 Aralık’ta grev başlattı. İşçiler fabrika önünde grev çadırı kurup, fabrikanın kapısına da “Bu işyerinde grev var” pankartı astı.

 

Bekaert işçisi, karara rağmen, 13 Aralık'ta greve çıktı.

 

Grevin dördüncü gününde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Alikahya'da bulunan İzmit Bekaert Fabrikası'ndaki işçilere destek ziyaretinde bulundu.

 

Çerkezoğlu, “Bu direniş, sadece bu fabrikadaki arkadaşlarımızın mücadelesi değil, bütün işçi sınıfının mücadelesidir. Grev yasağına teslim olmayan, grev hakkına sahip çıkan, tezgah başından kalkıp burada grev çadırını kuran, grev önlüğünü giyen Bekaert işçisi kardeşlerimi bütün Türkiye işçisi adına selamlıyorum, kutluyorum” dedi.

 

Bekaert grevi ile birlikte AK Parti döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklanan grev sayısı 19’a ulaştı: işçiler ise ‘’Devlet işveren ve işçi arasından arabulucu olmalı, yasakçı değil.’’ diyerek karara tepki gösterdi.

 

Yasaklama kararına rağmen greve çıkan Kocaeli Bekaert işçileri, direnişlerini kararlı şekilde sürdürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, "Bu grev Türkiye’de grev yasaklanmalara bel bağlayan işverenleri korkuttu. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Bu yazı toplam 6551 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi