Halil Yeni

Halil Yeni

Arçelik LG Neler Oldu? Eylem, Müdahale, Üretim

Arçelik LG Neler Oldu? Eylem, Müdahale, Üretim

 

 

İşçiler talepleri için eylem yaptı, üretimi durdurdu. Direnişi kırmak isteyen yönetim, fabrikanın elektriklerini kesti, işçilerin kullandığı lavaboları kapattı. Yetinmedi. Patron istedi, çevik Kuvvet Polisi iki gün üst üste fabrikayı bastı.  Önce fabrikanın kapılarını kapatarak içerideki işçilerin dışarıyla iletişim kurmasını engelleyen polis daha sonra 15 işçiyi gözaltına aldı. Fabrikanın üç tarafı TOMA’larla kuşatıldı ve müdahale ederek tüm işçileri fabrikanın dışına çıkardı. Yer: Gebze Organize Sanayi Bölgesi. Fabrika: Arçelik LG

 

 

Arçelik LG işçileri geçtiğimiz günlerde fabrikada mobbing düzeyine varan baskıların son bulması, kölelik ücretlerinin iyileştirilmesi ve işçi düşmanı olduğunu söyledikleri Türk Metal Sendikasının tamamen fabrikadan gönderilmesi gibi taleplerle üretimi durdurmuştu. Bazı işçiler fabrikayı terk etmezken, diğer işçiler de fabrikaya girmeyerek direnişe geçti.

 

İçeride direniş sürerken dışarıda direnen işçiler de patronun direnişi kırmak için kendilerine ücretli izin verdiğini, ama birliklerinin bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. “Bölünme yok, dışarıda da içeride de aynıyız” diyen işçiler, Arçelik’in diğer fabrikalarında çalışan işçileri de direnişe destek vermeye çağırdı. Kendileri gibi direnişte olan ZF Sachs, Opsan, Artemis, SeraPool, Ford Otosan’ın da aralarında olduğu çok sayıda fabrikadan işçiler, o gün Arçelik LG işçilerine destek için fabrikanın önüne geldi.

 

Direniş içerde üretimi durdurarak dışarıda ise üretim için fabrikaya girmeyerek devam ediyordu. Fabrika yönetimiyle görüşen işçiler insani taleplerini bildirdi fakat patronların buna yanıtı, 152 işçiyi işten atmak oldu. Bununla da yetinmeyen fabrika yönetimi, polis çağırarak fabrikada direnişte olan işçilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Patronun talebi üzerine TOMA’larla fabrikayı kuşatan yüzlerce çevik kuvvet polisi, fabrikaya girdi. İşçileri dağıttı.

 

Sonuç benzerlerine çok rastladığımız bir eylem hikâyesiydi. Bir benzeri geçtiğimiz haftalarda öncü OPSAN işçilerine de yapılmıştı. Tüm işçilerin hakları için mücadele eden öncü Arçelik LG işçileri direnişleri sonrası işten atılırken, polisin içeride ki işçileri fabrikadan çıkartması üzerine dışarıda ki işçiler birkaç gün sonra içeriye girerek üretimi devam ettirdi. O dışardan salladıkları ‘’Ya hep beraber ya hiç birimiz’’ sloganları belli ki samimi değildi.

 

Direnişleri polis müdahalesiyle bitirilen Arçelik LG işçilerinin mücadelesi ise sürüyor. Patron, işten atılan 152 işçinin fabrika önünde yaptığı eylemlerin, içeride çalışan işçiler tarafından görünmemesi için branda çekti. Fabrika önünde toplanan işten atılan işçiler ise içerideki işçileri direnişi sürdürmeye çağırdı. Çağrıya içeride ki işçilerden karşılık gelmedi. Aynı koşullarda üretim devam ediyor.   

 

 

 

Şimdi dışarıda direnişleri devam eden Arçelik LG işçileri Fabrikada mobbing düzeyine varan baskıların son bulması, Atılan işçilerin geri alınması, Ücretlerin Renault ve Tofaş’taki iyileştirmeler baz alınarak yükseltilmesi, Türk Metal’in sendika odasının kaldırılması, Türk Metal’in fabrikadan tamamen gitmesi ve İşçilerin seçtiği temsilcilerin yönetim tarafından tanınmasını talep ediyor. Sadece kendileri için değil, içeride üretime devam eden işçi ‘kardeşleri’ içinde istiyor. Çünkü onlar sözlerinin arkasında. Ya hep beraber, ya hiç birimiz. 

Bu yazı toplam 1435 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi