Halil Yeni

Halil Yeni

Akkuyu Nükleer Santrali: İddialar ve Gerçekler

Akkuyu Nükleer Santrali: İddialar ve Gerçekler

 

 

Nükleer Santralin temeli Akkuyu’ya atıldı. Mersin Akkuyu, II. Derece deprem bölgesindedir. Hatırlayın, depremden sonra Japonya da meydana gelen Fukuşima nükleer felaketi, tarihin en büyük ikinci nükleer kaza olarak adlandırılıyor. Fakat depremin ardından yaşanan yeni kazalar ve hâlâ devam etmekte olan radyoaktif madde sızıntısı bugüne kadar sadece Japonya’nın değil dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük nükleer felakete dönüşüyor.

 

Santrali Rus şirket yapıyor. Rusya’nın payı %51’nin altına düşmeyecek. Yani santral Türkiye’nin kendi santrali değil. Ortak yapım.  Santrali yapan şirket Çernobil Nükleer santralini yapan Rosatom. Hatırlayın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen kazada yaklaşık 5000 kişi ölmüş,  270 bin kişi kansere yakalanmıştı.

 

Türkiye’nin Rusları denetleyebilecek ya da kalite kriteri koşabilecek kapasitede elemanı yok. Türkiye daha tüm ülkeyi kapsayan elektrik kesintisinin sebebini bulamamış bir ülke. Anlaşmanın 16. maddesine göre, bu nükleer tesiste meydana gelecek ciddi bir kaza sonucunda “üçüncü taraf sorumluluğu”, yani komşu ülkelerde meydana gelecek maddi zararların sorumluluğu, uluslararası anlaşmalara göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin olacaktır.

 

Akkuyu Nükleer Santrali için ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporunun sahte imzayla sunulduğu ve kısa sürede okunmadan kabul edildiği ayrıca dünyada daha önce hiç denenmemiş bir reaktör modeli kullanılacağı iddia ediliyor.

 

Yakıtta Rusya’ya yine bağımlı olacağız. Doğalgaz bağımlılığı yerine uranyum bağımlılığı artacak. Uranyum yakıt çubuklarının sürekli olarak su ile soğutulması gerekiyor. Soğutma elektrik kesintisi gibi bir sebeple duracak olursa kısa sürede Fukuşima ve Çernobil gibi kazalar meydana gelebilir.

 

Nükleer Atıkları bertaraf etmeyi dünyada hiçbir ülke başaramadı. Rusya atıkları ülkesine almıyor. Atıklar deprem bölgesi olan Akkuyu su depolarında hasar görmeden korunmak zorunda.

 

 

Sonuç olarak bu işin şakası yok. Daha maden ocaklarını kontrol edemeyen hükümetin nükleer santral kurması ne kadar güvenlidir.  Dün Soma halkının başına gelenler yarın başta Mersin ve Akkuyu olmak üzere tüm ülke halkının başına gelebilir. İzin vermeyelim. 

Bu yazı toplam 915 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi