16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ; Gıdaya erişim her geçen yıl zorlaşıyor

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ; Gıdaya erişim her geçen yıl zorlaşıyor

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal, gıdaya erişim her geçen yıl daha da zorlaştığını ifade etti.

Semal Kopal’ın açıklaması şöyle:

‘’Bu sene 16 Ekim “Dünya Gıda Günü”nü, gıdaya ulaşmanın en zor yılı olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Pandemi döneminde bile bu kadar sıkıntılı günler yaşamamıştık. Yanlış ekonomi politikaları, tarım üretiminin hızla azalması, emekçi ve emekli ücretlerinin açlık sınırının altında kalması, bırakın sağlıklı beslenmeyi, karnımızı doyurmayı bile lüks haline getirmiştir.

Pandemi süreci, son 10 yılda artan etkilerini yaşamakta olduğumuz iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, sulak alanların ve çevrenin tahrip edilmesi, tarım alanları ve meraların amaç dışı kullanılması, artan nüfus, “mülteci” olarak tanımlanan kaçkınların akını gibi sorunlar yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacaktır.

Su, dünyada canlı hayatın devamı için gereklidir, su olmazsa hayat olmaz. Dünya yüzeyinin dörtte üçü, vücudumuzun %50’sinden fazlası su içerir, yine gıdamızı üretmek ve yaşamak için suya ihtiyaç duymaktayız.

GELİR ADALETSİZLİĞİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

İklim değişikliğinin sebep olduğu ciddi sorunların çözümü için hızlı adımların atılması gerekirken dünyayı babalarının çiftliği gibi gören emperyalist ülkelerin küresel çıkar çatışmaları büyüyor, gelir adaletsizliği artmaya devam ediyor, çocuklarımız, gençlerimiz sağlıklı beslenemiyor, gelecek planları yapamıyor. Birleşmiş Milletler öncülüğünde, 193 ülkenin 2019 yılında imzaladığı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”ndan SIFIR AÇLIK, 2030 için ulaşılabilir olmaktan çok uzaktadır. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günlerin, maalesef başka bahara kaldığı görülüyor.

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmek hayal olacaktır. Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın %22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta %8,5`u ise açlık sınırında yaşamaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir. Unutulmamalıdır ki, dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri 8 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yaşadığımız gıda krizinden kurtulabilmek; dışa bağımlı, ithalata dayalı tarım ve hayvancılık politikalarından vazgeçmekle mümkündür.

Sermayenin öncelikleri yerine emekçi halkın çıkarlarını; gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı gerçekleştirmekle mümkündür.

“Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları”nı savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkündür.

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği olarak;

İşsizliğin, pahalılığın, açlığın ve yoksulluğun son bulduğu,

Çocukların ve emekçi halkımızın sağlıklı, güvenli, ucuz gıdaya ve temiz suya ulaşabildiği, çocuklarımızın yetersiz beslenme yüzünden zihinsel ve fiziksel hastalıkların pençesinde kıvranmadığı bir ülke ve dünya için; kamu yararı ve toplum çıkarından yana tutumumuz sürecektir. ‘’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum