Halil Yeni

Halil Yeni

13 Şubat’ta (Görevde) Grevdeyiz

13 Şubat’ta (Görevde) Grevdeyiz

 

 

 

Beşiktaş Belediyesi'nin ardından,  Avcılar Belediyesinin de  Cemevlerine "ibadethane" statüsü verdiği gün konuyla ilgili Yeni Akit Gazetesinin haberinde "Camileri ahıra çeviren CHP cemevlerini ibadethane yapıyor" haberi vardı. Buyurun size basında mezhepçiliğin daniskası.

 

 

Hadi diyelim ki onlar işini yapıyor. Peki ya TRT, TRT'ye ne oluyor.  TRT devlet kanılıdır. TRT’nin yayınları tarafsız ve eşit olmalıdır. Peki öylemidir?. Yiğit Bulut denilen kişi neredeyse iki günde bir TRT ekranlarına çıkıp hükümeti ve hükümetin politikalarını överken siz bir kere bile TRT de muhalif bir gazeteci yada Sanatçı gördüğünüz mü? Her gün artan dini programlar, her gün büyük bütçelerle çekilen Osmanlı dizileriyle karşılaşıyoruz. Ve bunların hepsi halkın paralarıyla yapılıyor. Sonra Sinan Çetin, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin adının Osmanlı olarak devam etmesi gerektiğini söylüyor.

 

 

Geçtiğimiz günlerde Fransa da yayınlanan Charlie Hebdo dergisini gericiler basmış ve bir çok kişi öldürülmüştü. Ülkemizde ki basının bir kısmı saldırıyı bırakın lanetlemeyi desteklemeye yakın yazılar ve haberler paylaştı. Derginin bazı karikatürlerini paylaşan gazeteciler hedef gösterildi. Cumhuriyet Gazetesi basılmak istendi.  Ehlisünnet TV muhabiri katliam karşısında asla üzülmediğini açıklarken Ak Saray’dan hilafetin ilan edilmesini beklediğini.  Recep Tayyip Erdoğan’ın da ümmetin lideri olarak halife olması gerektiğini bildirdi. 

 

 

Suud kralı için yas ilan edildiği gün ülkemin  en değerli gazetecilerinden Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümüydü. Suud kralı için yas ilan edilip bayraklar yarıya indirilirken, hatta devlet tiyatrolarında oyunlar iptal edilirken Uğur Mumcu için hiç bir şey yapılmadı. Aradan yıllar geçti suikast aydınlatılamadı.

 

 

2014 yılında 217 gazeteci darp edildi, 900'e yakın gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildi ve 83 gazeteci istifa etti. Onların yerlerine de iktidarın atadığı ''Gazeteciler'' getirildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik bir kanaldaki yarışma programında sunucunun dekolte giymesinden rahatsız olduğunu bildirdi, sunucu Gözde Kansu ertesi gün işinden kovuldu. Fox TV sabah haberlerinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Deniz Gezmiş yazı dizisi okurlara tasfiye edildiği için RTÜK kanala ceza verdi.

 

 

Bakanların yolsuzluk haberlerine sansür getirildi. Ve yolsuzluk haberleri yapılması yasaklandı. Yürekli bir kaç gazetenin dışında bir çok yayın kuruluşu bu yasağa uydu. Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, yolsuzluğa “hırsızlık” demenin hata, yalan ve iftira olduğunu iddia etti. Twitter'a 2014'yılının ilk altı ayında  toplam 1982 içerik kaldırma talebi istenirken, bu rakamın 1820'si Türkiye'den geldi. Twitter'a bile müdahale edildi.

 

 

Gezi direnişinde toplumsal desteği azaltmak için dini kullandılar. O dönem gazeteler, haberler, köşe yazarları bangır bangır bağırdı. ''Cami de içki içtiler.'', ''Türbanlı kadınlara saldırdılar'' diye. hiç birini kanıtlayamadılar. Ama onlar için ne önemi var. Ellerinde tutukları basın yayın gücüyle halka gerici düşünceleri pompaladılar.

 

 

Şimdi 13 Şubatta Birleşik Haziran Hareketi Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, kamucu, dayanışmacı, laik, bağımsız, toplumcu bir eğitim için greve çıkacakmış. Basın da gericileşmeye karşı çıkan gazeteciler olarak sorarım, greve destek olmayacaz da ne yapacağız.

 

 

 

Bu yazı toplam 1897 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi