1,16 Milyon Litre Sıvı Atığın  Denize Karışması Önlendi

1,16 Milyon Litre Sıvı Atığın Denize Karışması Önlendi

Yorglass, sürdürülebilirlik vizyonunu farklı alanlarda hayata geçirirken denizlerin korunmasına yönelik çalışmalarını da uzun vadeli iş birlikleriyle sürdürüyor. Bu yaklaşım doğrultusunda 2022 yılında DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile başlatılan “Cam Gibi Denizler” projesi, beşinci yılında da mavi sulardaki atık yükünün azaltılmasına katkı sundu.

Projenin bu sezonki çalışmalarında Marmaris’in Selimiye koylarında görev yapan DenizTemiz 4 teknesi, 983 tekneden toplam 170 bin 385 litre sıvı atık topladı. Bu miktarın 35 bin 385 litrelik bölümü, yalnızca eylül ayında ziyaret edilen 165 tekneden toplandı. Böylece teknelerde oluşan atıkların doğrudan deniz ortamına bırakılmasının önüne geçildi. Toplanan 170 bin 385 litre atık, yaklaşık 808 kişinin bir günlük atık su üretimine denk gelirken, yaklaşık 1,26 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağladı. Korunan deniz suyu miktarı yaklaşık 0,5 olimpik havuz hacmine eşdeğer olurken, yaklaşık 506 kilogram karbondioksit eşdeğeri (CO₂e) sera gazı emisyonunun önlenmesine katkı sağlandı.

“Cam Gibi Denizler” projesinin beş yılında elde edilen sonuçlar da çalışmanın ölçeğini ortaya koyuyor. Yorglass’ın desteğiyle 2022 sezonunda 112 bin 632 litre, 2023’te 500 bin litre, 2024’te 154 bin 970 litre ve 2025’te 225 bin litre sıvı atığın denize ulaşması engellendi. Beşinci sezonda ulaşılan 170 bin 385 litrelik katkıyla birlikte toplam miktar 1 milyon 162 bin 987 litreye ulaştı. Böylece proje, beş yıl boyunca denizlerin korunmasına yönelik istikrarlı ve ölçülebilir bir çevresel etki ortaya koydu.

“DENİZLERI KORUMAK GELECEĞİN YAŞAMINI KORUMAK DEMEK”

Projenin beşinci yılına ilişkin değerlendirmesinde denizlerin korunmasının uzun vadeli bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, “Deniz ekosistemlerinin sağlıklı şekilde varlığını sürdürmesi, geleceğin yaşam koşulları açısından kritik önem taşıyor. Bu nedenle çevresel sorumluluğu dönemsel çalışmalarla sınırlamadan uzun soluklu iş birlikleriyle güçlendirmeyi önemsiyoruz. TURMEPA ile beş yıldır sürdürdüğümüz ‘Cam Gibi Denizler’ projesi de bu yaklaşımın güçlü bir örneği. Beşinci sezonun sonunda yaklaşık 9,3 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağladık. Bu rakam, sürdürülebilirlik alanında sürekliliğin nasıl somut bir çevresel etkiye dönüşebildiğini gösteriyor. Mavi suların geleceğine katkı sunmaya ve bu alandaki sorumluluğumuzu büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

“SAHADA EDİNDİĞİMİZ DENEYİMLE ÇALIŞMALARIMIZI HER YIL GELİŞTİRİYORUZ”

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise şu değerlendirmede bulundu: “Yorglass ile beş yıldır sürdürdüğümüz iş birliği, denizlerimizin korunmasına yönelik çalışmalarımız açısından büyük önem taşıyor. Marmaris Selimiye’de devam eden çalışmalarımız, deniz temizliğinin ancak uzun soluklu ve kararlı bir yaklaşımla gerçek bir etki yaratabileceğini gösteriyor. Sahada edindiğimiz deneyim sayesinde bölgenin ihtiyaçlarını daha yakından takip ediyor, çalışmalarımızı her yıl geliştiriyoruz. Yorglass’ın beş yıldır bu çabanın bir parçası olması ve denizlerimizin korunmasına uzun vadeli bir yaklaşımla destek vermesi bizim için son derece kıymetli. Bu sezonu tamamlarken, deniz yüzeyinden uzaklaştırdığımız atıklar kadar bölgede oluşmasına katkı sunduğumuz farkındalığı da önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Çünkü denizlerin geleceğini korumak, yalnızca mevcut kirlilikle mücadele etmekten değil, denizleri koruma bilincini kalıcı hale getirmekten geçiyor. Yorglass’a, beş yıldır yanımızda olduğu ve denizlerimizin geleceğine değerli katkılar sunduğu için teşekkür ediyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.