Halil Yeni

Halil Yeni

PARA PUL OLURKEN

PARA PUL OLURKEN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ardından 2022 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak açıkladı.

 

Asgari ücret zammı Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) açıkladığı kasım ayı enflasyonunun altında kaldı. ENAG'ın kasım ayı için açıkladığı tüketici enflasyonu yüzde 58,65, asgari ücrete yapılan zam ise yüzde 50 oldu.

 

Asgari ücrete yapılan zammın ciddi bir bölümü, asgari ücretten alınan yüzde 15 gelir vergisi muafiyeti ile sağlandı. Buna göre asgari ücretliden yüzde 15 gelir vergisi, patronlardan ise binde 7,5’lik damga vergisi alınmayacak.

 

Miktar iyi gibi görünse de zamlar ve yüksek enflasyon karşısında asgari ücret eriyecek. Çünkü geçen sene asgari ücret 383 dolardı, bu sene 274 Dolar. Yani net asgari ücret Türk Lirası'na göre %50 arttı, Dolar'a göre %30 azaldı.

 

Asgari ücret açıklandığında 14 TL olan dolar Merkez Bankası'nın faiz indirimininin ardından rekor kırarak 15.62'TL'yi gördü. Bu yazının yayımlandığı gün ise ne kadar olacak belli değil.

 

Diyorlardı ki ‘’dolarla mı maaş alıyorsunuz.’’ Dolarla maaş almıyoruz ama soframıza gelen her şey ithal. Dolar arttıkça ekmeğimizden, elbisemize kadar her şey artıyor. Ve buna bağlı olarak elde ki para pul oluyor.

 

Bir başka konu belirlenen asgari ücretle birlikte işçilerin çoğunun ücreti asgari ücretin altında kaldı, sendikalı işyerlerinde ise kıdemli işçilerin çoğunun ücreti asgari ücretle eşitlendi.

 

Asgari ücret zammı öncesi MESS grup sözleşmesi kapsamında yer alan işçilerin yüzde 30’u asgari ücret seviyesinde ücret alırken bu oran şimdi yüzde 63’e çıktı. Bazı işçilerin ücreti ise asgari ücrete denk geldi.

 

Bakalım bu yeni süreç önümüzde ki dönem yaşanacak toplu iş sözleşme görüşmelerini nasıl etkileyecek.

Bu yazı toplam 3040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi