Zeynep Boz Kavak

Zeynep Boz Kavak

Nasıl Kitaplar Okunmalı?

Nasıl Kitaplar Okunmalı?

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Bu hafta değinmek istediğim konu; son zamanlarda velilerimizden çokça aldığım, ‘Çocuğum ne okumalı’ sorusu üzerinden, kitap tercihleri.

Aslında burada değinmek istediğim en önemli konulardan bir tanesi de çocuklarımızın ellerinde gördüğüm kitaplar.

Okumak tabi ki çok eğlenceli keyif verici bir durum hele neredeyse haftada bir kitap bitiren benim için oldukça gerekli bir durum.

Bazen çocuklarımıza ya da öğrencilerimize kitaplar konusunda yaptığımız müdahaleler ters tepki alabiliyor.

Peki, ne yapmamız lazım?

Son yıllarda bazı okunan kitapların genelinin ya şiddet içerikli ya da cinayetlerle alakalı olduğunu görüyorum. Sayfaların içinde hiç kelime olmayan resimlerle dolu kitaplarımızda var, burada dikkate dilmesi gereken, ‘Benim çocuğum bu kitaptan ne kadar etkilenir?’ şeklinde sorgulama yapılmasıdır.

Bazen çocuklar arasında maalesef öyle bir durum oluyor ki; okudukları kitabın kahramanının sözlerini sıkça kullanıyor ya dao kitaptaki karakterler gibi olmaya çalışıyorlar.

Okudukları kitaplardaki kahramanlar sadece hayallerini mi süslüyor, yoksa yarınlarına yardımcı, yönlendirici mi oluyor? Lütfen dikkat edelim.

Yakın bir zamanda bir öğrencimizin elindeki bir kitap dikkatimi çekti. İçeriğini incelediğimde bir fayda sağlamadığını, öğrencime bir şey katmadığını tespit ettim. Birazda şiddet içerdiği için o tür kitapları okumaması gerektiğini söyledim. Gayet olumluda bir cevap aldım. Kitabı kendisinin de pek beğenmediğini herkesin elinde görünce merak ettiğini söyledi. Lakin kitapları babasının aldığını, kitapları görmezse kızacağını söylemesi üzerine, ‘Babanı davet edip ona verelim’ dedim, kabul etti.

Babasına o tür kitapları almaması, okumaması ve çocuklarına okutmaması gerektiğini anlatınca da, ‘Bizde çocuk kitap okuyor diye seviniyorduk’ cevabını aldım. İçeriğine hiç bakılmamış çokta pahalı kitaplar. Aslında sadece birkaç sayfa çevirse bile velimizde anlayacaktı durumu. Çocuğumuz kendisine bir şey katmayan, kitapları okumasa da olur

Lakin çocuğunuz çok hayalperest ya da korku kitapları çok hoşuna gidiyorsa , araştırıp alınacak kitaplarımızda var tabi ki. Tekrar söylemekte fayda var; çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Neyden ne kadar etkileneceğini siz herkesten iyi bilirsiniz. ‘Hayır okumamalısın’ dan ziyade anlatarak çözüm bulmak en iyisi.

Karşımıza alıp konusunca doğru kararları veriyor çocuklarımız, buna birebir şahit oluyorum ve bunun mutluluğunu yaşıyorum.

Çok kıymetli bir hocamla okuduğumuz ortak bir kitaptan sohbet etmeye başlayınca sohbetin sonunda şöyle demişti “Ben bir kitabı okuduktan sonra hep şöyle düşünürüm, ben olsam bu kitabın ismini ne yazardım, ya da ana karaktere ne isim verirdim” şimdi bende her okuduğum kitaba ve karaktere isim arıyorum mutlaka.

Siz yeter ki çocuklarınız ile kitap okuyun.

Elimize çep telefonunu alıp biz telefon ile oynarken ondan kitap okumasını beklememiz ne kadar doğru olur? Çocuğunuz ile birlikte okuyup kitap hakkında yorum yapmanın mutluluğunu yaşamanız lazım. Bunu kendi öğrencilerimizle de yapıyorum. Onlara ödünç kitap verip, sonra onlarında anlatmasını istiyorum. Kıymetli öğrencimiz N.B. bu işi oldukça ciddi ve eğlenerek yapıyor. Kurumumuzda ara sınıf öğrencilerimizle de aylık kitap okuma etlinliklerimiz oluyor. Bence etkinliğin kralı oluyor J

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi..

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

Sevgiyle kalın.

Bu yazı toplam 12170 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeynep Boz Kavak Arşivi