İşsizlik meselesi

İşsizlik meselesi

 

Bu ne arsızlık ?

Bu ne yüzsüzlük ?

Kölelik koşullarında, asgari ücrete işçi çalıştırmakta birbirinizle yarışacaksınız, ama söz söylemeye gelince işsizliğin altında yatan nedenin “iş beğenmeme” olduğunu savunacaksınız.

Yok öyle yağma… 

Türkiye İş Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı işsizlik rakamlarını yüzde 10,1 olarak açıklıyor. Bu rakamların reel işsizliği tarif etmediği bilinirken, sermayenin temsilcilerinden gelen açıklamalar hep aynı söylemleri içeriyor. Onlara göre, işsizliğin altında yatan neden ‘’iş beğenmeme”…

Bu savı dillendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)  Başkanı Tahir Tellioğlu, çalışma hayatının temel problemini ‘’kalifiye eleman eksikliği’’ ve ‘’iş beğenmeme’’ olarak tanımlıyor.

Öteye taşıyor sözlerini, işsizleri, yani iş arayanları suçluyor.

‘’Sektörde pek çok işverenin verdiği iş ilanlarına geri dönüş az………..’’

Bu sözler onun.

‘’Bu nedenle sektördeki pek çok büyük iş, zamanında yetişmiyor ve ekonomik kayıplara yol açıyor………….’’

Bu sözler de onun.

İşsizlik meselesinin asıl nedenini şimdi daha iyi anladınız mı ?

Eh, mantık bu olunca, “Bu şartlar göz önüne alındığında işsizlikte çift haneli büyüklüklerin gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum" açıklaması da normal karşılanabilir.

Ama, gerçekler böyle değil, rakamlar farklı şeyler söylüyor…

Tellioğlu’nun iddiası, gerçek işsizliğin yüzde 10’nun çok altında olduğu. Oysa, DİSK-AR yaptığı araştırma, gerçek işsizliğin yüzde 17,1 olduğunu gösteriyor.

Bu araştırmaya göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 430 bin. İşsizlerin 743 binini eğitimli işgücü oluşturuyor. Yani, eğitimli işgücündeki işsizlik oranı yüzde 30 civarında.

Eeeeeee, Tellioğlu’nun söylemi nereye oturuyor dersiniz ?

Peki, kimdir bu Tellioğlu ?

İMKON Başkanı olduğunu yazmıştım. İMKON, iki yıl önce İzmir, Ankara ve Adana’da faaliyet gösteren üç konfederasyonun birleşmesi ile kuruldu. AKP yakınlığı ile dikkat çeken bu yapı, en son “kaç-AK saray” ile ilgili Mimarlar Odası’nın açıklamasını eleştirmişti. Mimarlar Odası’nın sarayın şeklini ‘taharet taşına’ benzetmesine kızan Tellioğlu, “meslek etiğinden uzak ve ideolojik davranış’’ demişti.

Bu sayın Başkan, “kaç-AK saray” inşaatı ile ilgili yakıştırmaları ise “dış medyanın kasıtlı tutumu” olarak değerlendirmiş, sarayı “Türk Selçuklu Mimarisinin önemli bir temsilcisi” olarak nitelendirmişti.

Hal böyleyken, bu şahsiyetin, işsizlik konusundaki gerçekleri saptırma yönündeki uğraşını garip karşılamak pek mümkün değil. Tabi ki, elinden gelse ‘’işsizlik yok’’ da diyebilir. Bunu derse bile hiç şaşırmamak gerekir.

Başta söylemiştim,

Arsızlık ve yüzsüzlük bunların fıtratında var…

Bu yazı toplam 105 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi