Halka rağmen !

Halka rağmen !

 

 

Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci ile henüz tanışmadık. Görev süresi sona erene kadar da pek tanışmak isteyeceğimi sanmıyorum. Ama, bilmesini istiyorum ki, şahsen tanımasam bile sözleriyle ve icraatıyla tanıdığım kendisini eleştirmekten asla vaz geçmeyeceğim.

Sakın çıkıp da, ‘’yaptığımız hiç mi iyi bir şey yok’’ demesin çünkü ilk ifadeleri ve ilk icraatlarıyla kent kamuoyunda negatif algılanan bir başkan portresi yarattı kendi kendine. Bu imajı silmenin çok kolay olmayacağını, kendisi de en az bizim kadar bilir.

Belediyeye kaynak yaratmak konusundaki bir değerlendirmesi sorulduğunda, ‘’babam olsa bile satarım’’ ifadesini kullanan sonra da ‘ironi’ yaptığını söyleyerek işin içinden sıyrılmaya çalışan Başkan Demirci, bununla da yetinmedi.

Kendisinin hangi okuldan mezun olduğunu soran ve söylediklerinin doğru olmadığını belgelere dayanarak yayınlayan Çayırova Gazetesi’ne ‘’ruhsatsız çalışıyor’’ gerekçesiyle yaptığı baskılar, işyerini mühürletme girişimleri daha belleklerimizdeki tazeliğini yitirmedi.

Şimdi de, İnönü-Emek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda verdiği ama uygulamadığı sözleriyle anılıyor. Bu seferki adımını HALKA RAĞMEN atıyor. Çünkü, proje halka zulüm anlamına da gelse (ki öyle) merkezi projeksiyonun (Kent merkezlerini yoksullardan arındırma) bir parçasıdır.

Hal böyle olduğu için, halk da tepkisini göstermekte gecikmiyor…

Çayırova İnönü-Emek Mahallesi Güzelleştirme Yaşatma Derneği başkanı Murat Koca , “Başkan Şevki Demirci’nin sözünün arkasında durmasını istiyoruz. Dernek binamızda bize söz verdi. Bu sözün görüntülerini kamuoyu ile paylaşacağız’’ demiş.

İyi ki demiş. Hiçbir şey gizli kalmamalı. Tüm Çayırova halkı bu gelişmelerden haberdar olmalı. Olmalı ki, yarın kendi başlarına da aynı şeyler gelirse neler yapabilecekleri konusunda öngörüleri oluşmalı.

Olayı özetleyerek, son bir iki cümleyle de yazıyı noktalayacağım. Olayın özeti şu:

Çayırova İnönü-Emek Mahallesi Güzelleştirme Yaşatma Derneği 31.12.2013 tarihinde Kocaeli 1. İdare Mahkemesi Mahkemesine kentsel dönüşüm projesinin durdurulması ve projenin iptali için dava açıyor. Çayırova Belediyesi, ‘’heyelan bölgesi’’ diye savunma yapıyor. Savunmaya itiraz eden dernek yöneticileri, heyelan bölgesi tezinin doğru olmadığını aktarıyor. Mahkeme, 11 Haziran’da keşif kararı çıkartıyor. Bunun üzerine anılan tarihte sabah saatlerinde Mehmet Ali Açıkalın (Şehir Plancısı), Şükrü Aksoy (İller Bankası Genel Müdürü) ve Namık Gazioğlu’ndan (Harita mühendisi) oluşan bir heyetle dernek binasına gelen Hakim Cüneyt Uyar, Başkan Murat Koca’dan genel durumla ilgili bilgi alıyor ve bölgede inceleme yapıp kentsel dönüşüm mağdurları ile görüşüyor.

Dernek Başkanı Murat Koca, keşif heyetine, bölgede bulunan mağdurların yüzde 90’ının tapulu mülke sahip olduğunu ve belediyenin hak sahiplerini şimdiye kadar muhatap almadığını da söylüyor.

Kararı, elbette ki mahkeme verecek ve bölgeyi inceleyen heyetin bu konudaki izlenimleri bu kararda önemli rol oynayacak.

Ama, ne olursa olsun, mahkemenin vereceği karar hiçbir biçimde Belediye Başkanı Şevki Demirci’yi kurtaramayacak.

Dernek Başkanı Koca’nın söylediklerine yanıtı varsa, dinlemeye ve değerlendirmeye hazırım. Ama, önce Koca’nın söylediklerinin bütününe bakalım. Diyor ki; 

“Halk istemezse yapmayız dediler, biz de halk olarak yapmayın diyoruz. Bu karardan vazgeçin, dilekçelerimizi işleme alın diye sesleniyoruz. Başkan Demirci, derneğe geldi söz verdi ve siz istemezseniz biz yapmayacağız dedi. İstemediğimizi belirten dilekçeler verdik, yürüyüş yaptık, dava açtık. Sözünde duruyorsa bu kararı hemen kaldırsın.  Hem halk istemezse yapmayacağız diyorlar hem de savunma yapıyorlar neden avukatı gönderiyorlar? Madem vazgeçecekler neden geliyorlar ? Halk istemiyor dernek yöneticileri istiyor diyorlar ama orada bulunan halkı dinlemek yerine araçlarından bile inmiyorlar. Bu projeden vazgeçsinler, alt ve üst yapı çalışmalarına başlasınlar. Halk kendi evini kendi yapar.”

HALKA RAĞMEN adım atılamayacağının bilinmesini isterim. Bu yüzden, Demirci’nin bu sözlere yanıtı, eminim hepimizi heyecanlandıracaktır.

Sabırla bekleyeceğim…

 

 

 

Bu yazı toplam 80 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi