Adaylıklar ve adaylar

Adaylıklar ve adaylar

Türkiye ve kentimiz, 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimlerine kilitlenmeye başladı. Hem de öylesine kilitlenme ki, TBMM’de yer alan partilerin aday adaylık başvuruları sırasında ortalık toz dumandan görünmez hale geldi.

Mesela, toplumu iyice baskı altına alan, faşizm yasalarını demokrasi kılıfı altında geçirmek için her yolu deneyen AKP’de, sadece 11 milletvekilinin seçileceği ilimiz için başvuru sayısı 73 oldu. Düşünebiliyor musunuz, il geneli için seçilecek milletvekili sayısı 11, ama AKP’ye sıralamaya girmek için başvuranların sayısı 73. Her bir başvuru sahibi tabi ki parasal katkı da sunuyor. Erkek aday adaylarından 5 bin TL, kadın aday adaylarından ise 2 bin 500 TL alınıyor. 

Bunun sonucu olarak, AKP Kocaeli örgütüne  11’i kadın aday adayının katkısı 27 bin 500 TL, toplam 62 erkek adayının katkısı ise 310 bin TL oldu.

Muazzam bir rakam. Sadece aday adaylığı sürecinde böylesi bir kaynak oluşturan partinin iktidar olma avantajlarını da düşünürsek her koşulda ayakta kalacağını söylemek kehanet sayılamaz.

Neyse, biraz da sıralama konusundaki değerlendirmeye girelim. AKP’deki asıl kavga, ilk 11’e girmekte. İl başkanlığından istifa edip aday adayı olan Mahmut Civelek’in listede ilk 11’e girmeyeceği yaygın bir kanı. Ben de böyle düşünüyorum. AKP’nin ilimizdeki patronunun Fikri Işık olduğu, il kongresi sürecinde bir kez daha kanıtlandı. 

Nihat Ergün ve Muzaffer Baştopçu’nun 3 dönem kuralı gereği yeniden aday olamayacağı AKP’de, dengeler gözetildiğinde yeniden aday olan Fikri Işık, Zeki Aygün, Mehmet Ali Okur, İlyas Şeker  ilk sıralarda yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Asıl kavga, kalan 3 sıra için olacak gibi. 

İşte bu yüzden kimsenin yeri garanti değil…

Engelli ve kadın kontenjanı var. AKP döneminde parlatılan bürokratlar var. Eski milletvekilleri var, profesörler var, eski ilçe başkanları var, gazete patronları var, işadamları var, avukatlar var, SP’den transfer olanlar var, var da var…

Değil 7, tamamını yani 11 milletvekilliğini kazanacağı kesin bile olsa bu yarış olanca acımasızlığı ile sürecek.  Adaylıklar netleştikten sonra suların durulacağını söylemek ise pek kolay olmasa gerek.

Gelelim CHP’deki başvurulara…

Başvurular sürüyor, şimdilik Haydar Akar, Hurşit Güneş, Ayhan Mutlu, Muhip Kanko, Semra Başlak, Tamer Solakoğlu, Cüneyd Özkürkçügil, Sabriye Gülşah, Ali Haymanalı, Asude Fırat Özkan, Ehlinaz Torun, Av. Fahri Örengül, Rasim Meriç, Saadettin Acar, Turan Dumlu, Müzeyyen Topçu Tan, Süleyman Şen, Ercan Dalkılıç, Ferhan Şensoy, Saide Aslan, Tahsin Özer, Ufuk Saka ve Sedat Tatar. 

Mehmet Hilal Kaplan, Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Beyhan Korkmaz,  Tahsin Tarhan, Yalçın Kuşkan, Ünal Karahasan, Satı Bozkurt, Elvan Karausta, Kemal Nişancı ve Salman Kösali de, başvuru yapacaklar ve yapmayı düşünenler arasında yer alıyor. Belki de, siz bu yazıyı okuyana kadar isimler daha fazlalaşmış olabilir.

MHP’de, aday adaylığı için kamuoyunda gezinen isimlerin başında elbette ki Lütfü Türkkan var. Diğer isimler ise Kemal Köse, Zekai Kahyaoğlu, İlhan Tan, Süleyman Pekin, Gürkan Karaçam, Fatih Galyan, Banu Çakır.

Ama, bu isimlerin bir sıkıntısı var. MHP Genel Merkezi, 1 Mart’tan önce Milletvekili aday adaylığı açıklamalarının yapılmamasını istedi. Çünkü, 1 Mart’ta MHP İL Başkanları toplantısı yapılacak. 

Örgüt, ağırlığını koyuyor, doğal olarak aday adayları buna uymak durumunda.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) gelince…

En heyecanlı parti olacak gibi. Çünkü, 1 milletvekili çıkartabilecek oy potansiyeline çok yakın. İşte, o ilk sırada olmak için çok sayıda kişi plan yapıyor.

SP’nin Fatih Erbakan ile seçime asılacağı, Birleşik Haziran Hareketi’nin bağımsız bir hat izleyip kendi ortak bağımsız adaylar çıkaracağı düşünülürse, köprünün altından daha çok sular akacağı kesindir. 

Seçmenin rahat bir nefes alabilmesi için, adaylıklar konusu ve bu konuda aktif çalışma içine giren adayların netleşmesi önemli.

Son söz seçmenin…

Bu yazı toplam 78 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi