Z kuşağında engelli  antipatisi: “Değişecek”

Z kuşağında engelli antipatisi: “Değişecek”

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi, Çayırova’da 750 ortaokul öğrencisine engellileri sorduğu anketin sonuçlarını paylaştı. Yüzde 30’u engelli arkadaşı okulunda da istemiyor. Şube Başkanı Eşitti, “Bu tabloyu değiştireceğiz” dedi

 

 

Furkan Uğur Eşitti başkanlığındaki Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çayırova Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi tarafından; Yerel Destek Programı kapsamında destekli, “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” projesi kapsamında Çayırova’da düzenlenen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” etkinliğinde Çayırova’da 750 ortaokul öğrencisiyle yapılan anketin sonuçları kısmen paylaşıldı. Buna göre; aynı zamanda Z kuşağını temsil eden öğrencilerden yüzde 30’unun engelli arkadaşı olmadığı gibi olmasını da istemiyor hatta engellilerle aynı sınıfta eğitim görmek bile istemiyor:

Hiç engelli bir arkadaşınız oldu mu?

Yüzde 10’unun (75 kişi) bir engelli arkadaşı oldu. Yüzde 60’nın (450 kişi) engelli arkadaşı olmadı. Yüzde 30’u (225 kişi) engelli arkadaşının olmasını istemiyor.

Engelliler ile ilgili bir kaynak okudunuz mu?

Yüzde 25’i (185 – 190 kişi) engelliler ile ilgili bir kaynak okudu. Yüzde 35’i (260 – 265 kişi) okumadı. Yüzde 10’u (75 kişi) okuyacak kaynak bulamadı. Yüzde 30’u (225 kişi) okumak istemiyor.

Engelli bir akranınız ile aynı sınıfta eğitim görmek ister misiniz?

Yüzde 40’ı (300 kişi) engelli bir akranı ile aynı sınıfta eğitim görmek istediğini söyledi. Yüzde 33’ü (250 kişi) “Hayır” dedi. Yüzde 10’u (75 kişi) için fark etmez. Yüzde 17’si (125 – 130 kişi) görmek istemediğini söyledi.

ÇAYIROVA’DA EN AZ

YÜZDE 5 DEĞİŞİM

7002-001.jpg

Eşitti anket sonuçlarını özetle şöyle değerlendirdi: “750 öğrencinin ankete verdiği yanıtların sonuçlarını görüyorsunuz. Güzel bir şey var. ‘Derneğimizin faaliyetlerinden haberdar olmak ister misiniz?’ sorusuna verilen cevaplar bizi motive etti.

Anketten çıkan sonuca göre insanlar, engellileri tanımıyor. Tanımadığı için iletişim kuramıyor. İletişim kuramadığı için de birlikte faaliyet yapamıyoruz. İnşallah bu anketler sayın belediye başkanımızın desteğiyle biz Çayırova’da en az yüzde 5 oranında değişim, destek bekliyoruz.”

KOCAELİ’NİN DE YÜZDE 5’İ

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin yüzde 5 oranını az bulması üzerine, “Başkanım, o zaman daha çok destek vermeniz lazım” deyince Çiftçi’den “Sonuna kadar” yanıtı alan Eşitti, “Yaşar Başkanım da (KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak) burada. Hedefimiz Kocaeli’nin de yüzde 5’i” dedi.

BELEDİYE LOKOMOTİF

OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

Böyle programlarda bir araya gelmeyeli uzun zaman olduğunu kaydedip mutluluğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Eşitti, “Çayırova Belediyesi engellilerle alakalı çalışmalarda lokomotif olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor. Çok önemli bir çalışmanın ikinci programını Çayırova’da belediye ile birlikte yapıyoruz” dedi.

SİZ NE ALIRSINIZ” DEDİRTECEĞİZ

Projenin isminin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz”, Çayırova’da düzenledikleri çalışmanın isminin, “Önyargıları yıkıyoruz semineri” olduğunu kaydeden Eşitti kendi yaşadığı vaka üzerinden örnek verdi: “Projelerden sorumlu başkan yardımcımız Tuncay Bey ile davetli olduğumuz yemekli bir etkinlikte garson arkadaş Tuncay Bey’e ne almak istediğimizi sordu. Sonra da beni kast ederek, ‘Arkadaş ne alır?’ dedi, bana sormuyor. Biz şimdi bunu değiştireceğiz. ‘Siz ne alırsınız?’ diyecek. Bu algıyı yıkacak, bunu sağlayacağız inşallah.”

 

7003-001.jpg

Kenan Tuzcu (sağdaki) Çayırova Sinoplular ve Çayırovaspor Başkanı Muammer Aydın (soldaki) ve Çayırova Gümüşspor Başkanı Adem Çelik ile.

Eşitti programa desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi şahsında Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Tuzcu’ya,

7004-001.jpg

Belediye Kültür İşleri Müdürü Yetare Takır’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, etkinliğe katılan tüm konuklara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.