“Yaşadığımız durum ilaç kıtlığı”

“Yaşadığımız durum ilaç kıtlığı”

İlaç yokluğunun artık kıtlık aşamasına geldiğini söyleyen Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, “Eksik olan neyse acilen tamamlanmalı çünkü yaşadığımız sorun ilaç yokluğu değil artık ilaç kıtlığı.” dedi.

Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, geçtiğimiz yıl 27 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlenen ve 81 ilden gelen eczacıların katıldığı mitingin de eczacıların sorunlarına çözüm olmadığını ifade etti. 1 yılı aşkın süredir yaşanan ilaç yokluğunun artarak devam ettiğini söyleyen Arpacı, muadil ilaçlar da dahil olmak üzere hayati önem taşıyan ve taşımayan bütün ilaçlarda kıtlık yaşandığını açıkladı.

“MİTİNGDEN SONRA DA DEĞİŞİM OLMADI”

Eczacıların büyük mitinginden sonra değişen bir durum olmadığını ifade eden Arpacı; “Eczacıların mesleklerine yönelik yaşadığı problemleri ve ülkedeki ilaç problemini dile getirmek için düzenlediği 27 Kasım’daki Ankara mitingimizde sonra mevcut sorunlarla ilgili olumlu anlamda değişen bir durum olmadı. Soğuk algınlığı, ağrı kesici, şeker, kalp, tansiyon gibi akla gelebilecek her hastalıkta ilaç eksikliği var. Eczacıların raflarında antibiyotik yok. Elde kalan antibiyotik çeşitlerinden en fazla on tane bulabilsek rafa koyuyoruz ama o da bir saatte bitiyor.

“BU İLAÇ NEDEN YOK PEKİ?

İlaç yokluğunun ülkedeki hasta sayısının fazla olmasından kaynaklandığını duyuran bakanlığın açıklamalarını da değerlendiren Arpacı; “Bakanlık hasta sayısının fazla olduğunu belirtmiş ama bu durumun hasta sayısı ile ilgisi yok. Örneğin tansiyon ilaçlarının hastası belli, bu hastalık herkeste yok, bu ilaç neden yok peki? Bu hastalar ilaçlarına ulaşamadığı zaman beyne pıhtı atma gibi hayati risk taşıyan durumlarla karşı karşıya kalabilir. Şeker hastalarının bazı ilaçları da yok, kalp hastalarının da. Akla gelebilecek her hastalıkta şu an ilaç eksikliği var. Sonuç olarak hasta sayısıyla ilgisi yok bu durumun” dedi.

“DOKTORLAR SORARAK İLAÇ YAZIYOR”

Doktorların eczacılardan ilaç bilgisi alarak reçete hazırladığını vurgulayan Arpacı; “Şimdi doktorlar reçeteye birden fazla ilaç yazmaya başladı, ‘Onu bulamazsan bunu al’ diye bir yöntem geliştirdiler. Artık gece nöbette olan doktorlar bizimle iletişim kuruyor, günlük ilaç bilgisi alıyorlar. Bu durum reçete uyumsuzluğuna da sebep oluyor ama yapacak başka bir şey yok. İlaçların artık ne aslı ne de muadili kalmadı” ifadelerini kullandı.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.