Yapamazsın diyecekler. ASLA KABUL ETMEYİN

Yapamazsın diyecekler. ASLA KABUL ETMEYİN

Türkiye’nin ilk işitme engelli tercümanı, TRT Belgesel’de yayınlanacak “Maceraya engel yok” belgeseli için Kaçkar’a tırmanan biri otizmli iki çocuk annesi Şule Denli, Çayırova’da engellilere, “Size de ‘yapamazsın’ diyecekler. Asla kabul etmeyin” dedi

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin 25 Ekim Salı günü gerçekleşen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” ve programının renkli konuklarından Şule Denli, Çayırova’da engellileri de engelsizleri de uyardı. Engellilere, “Size de ‘yapamazsın’ diyecekler. Asla kabul etmeyin” diyen Denli engelsizlere, “’Yazık ay kıyamım’ gibi bakanlar var. Bize niye acıyorsunuz.  Yeter ki işimizi kolaylaştırın, engel olmayın diyorum” diye çıkıştı.

ÇOCUĞU ONA NASIL, “ANNE” DİYOR!

Paneli yöneten Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Şule Denli’yi mikrofona davet ederken kendisinden Kaçkar’ın dağlarında zirveye nasıl tırmandığını, sağır bir anne olarak çocuklarıyla nasıl iletişim kurduğunu ve çocuğunun ona nasıl anne dediğini, eğitim hayatını, komşularıyla ilişkisini anlatmasını istedi. Ayva, “Hayatımda ilk defa otizmli çocuk annesi sağır bir kadınla tanıştım” dedi. Denli’nin aynı zamanda sosyal medya fenomeni olduğunu kaydetti.

EN BÜYÜK ENGELİM İFADE

Kendisinin yanı sıra annesi, babası, teyzesi ve dayısı ile kardeşlerinin sağır olduğunu belirten Denli, “İki çocuğum var. Kızım otizmli. Kızımın okuyamayacağını, annesi babası olarak bizlerin onları okutamayacağını söylediler. Ama ben kızımın okula gidemeyeceğini hiç düşünmedim. Her zaman onun yanında, arkasında oldum. Ama iletişim kurarken, hocalarıyla görüşürken bir takım engellerle karşılaştım. En büyük engelim kendimi ifade edebilmek, ifade edilebileni anlayabilmek.  Annem babam da sağır olduğu için çocukluğumdan beri bu şekilde yaşıyorum. Böyle büyüdüm” dedi.

ASLA VE ASLA KABUL ETMEYİN

Kendilerine, ‘Yazık ay kıyamam’ gibi bakanlara “niye acıyorsunuz. Yeter ki işimizi kolaylaştırın, engel olmayın diyorum” diyerek çıkışan Denli salondaki engellilere atfen şunları söyledi: “Mutlaka size de birileri ‘yapamazsın’ diyecektir. Asla ve asla kabul etmeyin. Ben çocukluğumdan beri kabul etmedim.”

DUYAMIYOR YÜRÜYEMİYOR

GÖREMİYOR AMA ENGEL DEĞİL

Salonda, herhangi bir engeli olmayan izleyenlere atfen de, “Herkeste engeller var. Belki engelsiz gibi görünüyorsunuz ama biz de kendimizi engelli olarak görmüyoruz” diye konuştu. Panel masasında oturanlara dönerek Ayhan Metin ve Hakan Höbek’in yürüyememesinin, Lokman Ayva’nın görememesinin, kendisinin duyamamasının engel olmadığını belirten Denli bankacılık macerasıyla devam etti:

YAPARSA ŞULE YAPAR

“Halkbank’ta çalışıyorum. İlk başlarda mesai arkadaşlarım ‘Sağır bu, yapamaz edemez’ falan filan dediler. Ama gelinen aşamada müdürüm başta olmak üzere herkes, ‘Şöyle bir organizasyon var. Yaparsa Şule yapar diyorlar. Ama ben bankaya başladığım gündem itibaren, yapabildiğimi gösterdiğim için bunu yapıyorlar.”

 

GRAMER YAPILARI FARKLI

 

Kızının otizm rahatsızlığında ise öncelikle otizmi kabul ettiğini ve kızının hayatını kolaylaştırmak, eğitimini sağlamak için kapı kapı dolaştığını anlatan Denli en büyük problemini ise şöyle izah etti: “Dil işaretinde gramer yapımız çok farklı. Yazılanı okuyoruz ama tam anlayamıyoruz. Yani eğitimden kaynaklı sıkıntılarımız var ve bu sıkıntı kaldırıldığında çok daha başarılı olabileceğimize inanıyorum.”

DOKUNARAK İLETİŞİM KURDUK

Türkiye Beyazay Derneği’nin görme engelli Genel Başkanı Lokman Ayva ile olan iletişimine de değinen Denli, “Lokman abi ile el ele dokunarak iletişim kurduk. O bana dokundu, ben ona dokundum. Aile gibi olduk biz. Ben bir körün nasıl yaşadığını gördüm. Lokman abi ile Ayhan abi işaret dilini öğrendi. Üç kişilik bir aile olduk biz” dedi.

 

sule-1.jpgİşitme engelli Denli’nin işaret diliyle yaptığı konuşma salondaki işitme engelsizlere Etka Ajans kurucusu Nurden Kendirli tarafından aktarıldı.

 

sule-16.jpgMUTLAKA İZLEYİN: Şule Denli sözlerini, “TRT Belgesel’de yayınlanacak “Maceraya Engel Yok” adlı belgeseli mutlaka izleyin. Bu belgeseli etrafınızdaki herkese duyurmanızı istiyorum” diyerek tamamladı.

 

sule-5.jpg

 

 

**

Kaçkar tırmanışı

çok güzel yanıt oldu

Hayalleri, hedefleri arasında tiyatroculuğun da yer aldığını ancak “Oynayamazsın” diye engelleyenlerin hayallerini yıkması üzerine geri adım attığını kaydeden Denli, “Ama biz tiyatro grubumuzu kurarak tiyatro yapabileceğimizi de onlara gösterdik” diye konuştu.

 

Peşisıra Etka Ajans’ın kurulduğunu, ardından TRT Belgesel için Kaçkar’a tırmandıkları “Maceraya Engel Yok” projesinin açığa çıktığını belirten Denli, “Kaçkar tırmanışı ‘yapamazsın’ diyenlere çok güzel yanıt oldu. Bu mücadeleleri verdiğim için tüm kapılar açıldı” dedi.

 

sule-10.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum