Veteriner hekimlerinden şap uyarısı

Veteriner hekimlerinden şap uyarısı

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, bazı şehirlerde görülen şap hastalığı ile ilgili bilgi vererek besicilere ve hayvancılara uyarılarda bulundu.

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreter Cüneyt Özer yaptığı açıklamada, “Geviş getiren hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara neden olan, ateş, ağızda köpük ve salya görülmesi, yem alımının azalması ve ayaklarda ve memelerde yaralar ile karakterize, özellikle bir yaşından genç hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Sat-2 Serotipi ülkemizde ilk defa tespit edilmiştir. Bu türün, standart şap hastalığından daha agresif seyirli olma ihtimali var. Şap hastalığı gösteren büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin standart pişirme teknikleri ile tüketilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Direkt temas, enfekte ve duyarlı hayvanlar arasında en yaygın bulaşma formudur.

“ENFEKSİYON KAYNAĞI OLABİLİR”

Şap virüsü hayvanların soludukları havada enfeksiyondan beş gün sonrasına kadar bulunabilmektedir. Şap hastalığının en önemli epidemiyolojik özelliklerinden birisi de virüsün hava yolu ile çok uzak mesafelere taşınması nedeniyle hastalığın yayılmasıdır. Ayrıca mekanik olarak taşınması yolu ile bulaşmalarda görülmektedir. İnsan ve hastalığın konakçısı olmayan hayvanlar, bulaşık materyaller, nakil araçları, et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, suni tohumlama ve embriyo transferi yolları ile virus mekanik olarak taşındığı için enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu nedenle Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önlenmesi için şap hastalığına duyarlı tüm hayvanların il içi ve il dışı hareketlerini ilkbahar şap aşılama kampanyası sonuna kadar durdurma kararı alınmıştır. Bu vesile ile tüm üreticilerimizin ülkemiz genelinde il içi ve il dışı hayvan hareketlerini durdurmaya yönelik alınan karara uymasının öneminin altını çizmek istiyoruz.

“HAYVAN HAREKETİ YAPILMAMALI”

Köy içinde dahi işletmeler arası hayvan hareketi yapılmaması, bu süreçte farklı işletmelerin hayvanlarının ortak sulukları kullanmamaları, hayvan sahiplerinin birbirlerinin işletmelerine girmemeleri, işletmelerde giyilen elbiseler ve ayakkabıların işletme dışında kullanılmaması, enfekte işletmelerin düzenli bir biçimde dezenfeksiyon yaptırmaları ve tüm yetiştiricilerimizin bilinen biyogüvenlik önlemlerine uyması hastalığın bölgemizde yayılmasının önlememizi sağlayacaktır. İlkbahar şap aşılama kampanyasının devam ettiği bugünlerde üreticilerimizin tüm büyükbaş hayvanlarını şap aşısı yaptırmaları hem hastalığın işletmeye girmesini engelleyen hem de hastalığın bulaşması durumunda dahi hafif seyirle atlatılmasına yardımcı olan esas etmendir. Ulusal düzeyde hayvan hareketlerinin durdurulduğu bu sürecin uzamaması için yetiştiricilerimizin bahsettiğimiz önlemleri alması ve hastalık belirtisi gördüklerinde hemen yetkili makamlara bilgi vermelerini rica ediyoruz” dedi.

Haber: Tuğçe YAKICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.