Üniversitelere sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır

Üniversitelere sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasını kınadı, direnişçilere destek oldu. Açıklamada, “Özgür bilim ve düşünceye, insan, toplum ve doğa yararına Üniversitelere sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır” denildi

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması, hemen ardından gerçekleşen direniş, direniş sonrası polis gözaltıları Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Gebze gündemine taşındı.

bogazici-2.jpg

  • Soldan sağa – Menderes Yıldız, Okan Şimşek, Eylem Bahadır, Gökhan Orhan, Yusuf Akar

Bir gün öncesinden Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda yapılacağı duyurulan açıklama Kocaeli Valiliği’nin pandemi süreci ve Covid-19 ile mücadele tedbirleri kapsamında, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına dayanarak getirdiği yasaklama ile Eğitim-Sen Gebze Şubesi’ne alındı.

TÜM BİLEŞENLERİ İLE

KATILIMCI SEÇİMLE

bogazici-1.jpg

Platform adına Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır tarafından yapılan açıklamanın sonuç bölümünde, “Nitelikli bilimsel üretim için üniversiteler siyasi otoritenin aracı olmaktan çıkarılmalı, üniversitelerin yönetim organları tüm bileşenlerinin dâhil edildiği katılımcı süreçlerle ve seçimle oluşturmalıdır.

GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR

Bu toprakların tarihinde her zaman demokratik üniversite mücadelesi, demokratik Türkiye mücadelesinin güçlü bir parçası olmuştur. Akademik özgürlüklere, özgür bilim ve düşünceye, insan, toplum ve doğa yararına üniversitelere sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır.
Bu nedenle üniversitelerine sahip çıkan, demokrasi mücadelesini yükselten Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin, öğrencilerinin ve mezunlarının haklı mücadelesinin yanındayız” denildi.

9 BİLEŞENLE AÇIKLAMA

 

bogazici-3.jpgBasın açıklamasına CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, HDP Gebze İlçe Eşbaşkanı Menderes Yıldız, Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, SOL Parti Gebze İlçe Başkanı Okan Şimşek, Gebze Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği – Gebze EYT Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan ile birlikte Ezilenlerin Sosyalist Partisi – ESP Gebze İlçe Örgütü, Tüm Emekli-Sen Gebze Şube ve Gebze Kent Politikaları Geliştirme Derneği yönetici ve üyeleri ile Eğitim-Sen yöneticileri katıldı. Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

BU ÜLKENİN HALKI DEMOKRASİ İSTİYOR

Üniversitelilerin demokrasi mücadelesinin yanındayız!” başlığıyla yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu ülkenin halkı demokrasi istiyor. Bu ülkenin yurttaşları demokrasinin en asgari kriteri olan seçme ve seçilme hakkı için mücadele ediyor. İşçiler sendikasını, üniversitenin asli unsurları rektörünü, halk yerel yöneticilerini ve vekillerini özgürce seçmek istiyor. Atanmışlarla, kayyumlarla ve dayatmalarla bu halkın kaderini belirlemeye çalışmak artık kabul görmüyor.

CÜPPE ÇİĞNEYENLER KELEPÇE VURDULAR

Son olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan bir rektöre karşı öğrenciler ve öğretim üyeleri demokratik yollarla tepkilerini dile getirdiler. Daha önce ihraç edilen akademisyenlerin cüppelerini çiğneyenler, bu kez de üniversitenin kapısına kelepçe vurarak tarihe geçtiler.

HUKUKSUZ GÜÇ GÖSTERİSİYLE

DEMOKRASİ ENGELLENEMEZ

Demokrasi talebini üniversiteden yükselten öğrencilere yönelik toplumsal desteği kırabilmek için kapıları-duvarları kırarak ev baskınlarına girişenler, bu görüntüleri ajanslarla servis edenler bilmelidirler ki, demokrasi mücadelesi bu tür hukuksuz güç gösterileriyle engellenemez.

ÜNİVERSİTELER BİLİMSEL

ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Meselenin esası bellidir: Tepeden inme bir rektör atamasıyla bir üniversitenin kurumsal değerleri, ihtiyaçları ve tüm bileşenlerinin iradesi yok sayılmıştır. 12 Eylül darbesinin ürünü antidemokratik yasalar ve bu darbe hukukunu pekiştirerek getirilen tek kişinin karar verdiği atama yöntemi üniversitelerde kabul görmemektedir. Akademik özgürlüğün ve kurumsal özerkliğin ortadan kaldırılması üniversitelerimizi her geçen gün bilimsel üretimden daha da uzaklaştırmaktadır.

DEMOKRATİK SÜREÇLERİN İŞLEDİĞİ

ÜNİVERSİTELER İSTİYORUZ

Öğretim üyelerinin özgürlüğüne şerh koyan, araştırma görevlilerinin ve çalışanların iş güvencesinin yok edildiği, öğrencisinden akademisyenine herkesin polis ve özel güvenlik baskısı altında olduğu bir üniversite değil; demokratik süreçlerin sağlıklı biçimde işlediği üniversiteler istiyoruz.

 

 

Dün OHAL bugün pandemi!

 

** Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda polis dün akşam halkı endişelendiren olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri’nin yasaklanan basın açıklamasına karşı alınan eylemi Eylem Bahadır, “Dün OHAL bugün pandemi bahanesi” diye eleştirdi

 

https://www.gebzehaber.net/dun-ohal-bugun-pandemi-69605h.htm

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum