Halil Yeni

Halil Yeni

ULAŞIM ZAMLARI GERİ ALINSIN

ULAŞIM ZAMLARI GERİ ALINSIN

2014 yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi ve Demokratik Haklar Federasyonu'nun ortak adayı olarak seçimlere giren Fatih Mehmet Maçoğlu Ovacık belediye başkanı olmasıyla birlikte oldukça anlamlı çalışmalara imza atmıştı.  

 

Makam aracını satıp halkın ihtiyaçları için kullanması, makam kapısını söktürmesi ve devlet hazinesine ait 650 dönüm araziye nohut, kuru fasulye ve patates ektirip elde edilen gelirle ilçedeki yoksul ailelere yardım, öğrencilere burs sağlaması taktir ve sevgi toplayan çalışmaları oldu.

 

Fakat en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri ulaşımdı. ‘’Komünist başkan’’ yönetime gelince ilk icraatı belediye otobüsünü ücretsiz yapmış daha önce ücret ödeyen Ovacık halkından artık ücret alınmamaya başlanmıştı. Tabi ki bu karar farklı belediye yönetimlerinde de tartışıla geldi. Kimilerine göre Ovacık ufak bir yerdi ve bu uygulama her il ve ilçede gerçekleşemezdi. Aslında bu savunma bile içinde bir cevabı barındırıyordu. Nerdeyse hiçbir ek geliri olmayan küçücük bir belediye bile ulaşımı ücretsiz hale getirirken devasa gelirleri olan belediyeler hiç olmazsa kâr amacı gütmeden yalnızca maliyetine ulaşımı yeniden düzenleyemezler miydi?

 

Gelin ulaşımla ilgili Kapitalizmin sınırlarını aşan ama asla hayalci olmayan şeyler düşünelim. Örneğin kentlerde mutlaka toplu taşımacılık yaşama geçirilmeli, geliştirilmeli ve ücretsiz kamu hizmetine dönüştürülmelidir. Çünkü ulaşım insan yaşamının önemli kullanımlarından biridir ve herkes için eşit, ulaşıla bilinir ve ücretsiz olarak sunulması gerekmektedir.  Ve ayrıca üst üstte bindirilmiş kıtalar değil, insan onuruna yakışan, modern ve sağlıklı bir hizmet olarak organize edilmelidir. ‘’Kâr’’ ve ‘’müşteri’’ kavramları çöpe atılmalı halk yararına yeniden tanımlanmalıdır. Elbet ki bu ancak köklü bir yönetimsel ve düşünsel değişimle yeni Sosyalizmle gerçekleşir.  

 

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi 2021 yılında ulaşıma yüzde 16,7 oranında zam yaparak tek geçiş için tam tarifeyi 3,5 TL, indirimli tarifeyi 2,55 TL ve öğrenci tarifesini 1,75 TL'ye çıkartmıştı. Haliyle itiraz gecikmedi.

 

Türkiye Komünist Partisi Kocaeli il ve ilçe örgütleri bu yılbaşı itibariyle gelen zamlara karşı adım attı ve bir metin hazırlayarak zamların geri çekilmesi talebiyle imza çalışması başlattı. TKP konuya ilişkin yaptığı açıklamada ayrıca Kocaeli'nde sefer sayılarının yetersiz kaldığı, sağlık açısından gerekli önlemlerin alınmadığı, pandemi koşullarına rağmen kontrollerin olmadığı zamanlarda fazla sayıda yolcu ile seyahat edildiğine de dikkat çekti. 

 

Kocaeli, Türkiye'nin en yüksek gelirli belediyeleri arasında olmasına karşın ulaşımın en pahalı olduğu kent. Ayrıca birçok şehirde faaliyette olan ‘’aktarma’’ uygulaması bu kentte olmadığı için bir araçla ulaşamadığımız yolculuklara her seferinde tam ücret ödüyoruz. Sefer sayılarımız az. Araç sayıları eksik.

 

Sonuç olarak şunu söylemek isterim, bu kentte yaşayan, toplu taşımayı sık kullanan biri olarak Türkiye Komünist Partisinin başlattığı imza kampanyasını destekliyor, zamdan en çok etkileneceklere yani her gün işe yada yasaklar sonrası okula gidecek olan işçiye, emekçiye, öğrenciye sesleniyorum. Destek olun.

 

İmza sayfası; t.ly/gerialinsin

 

Bu yazı toplam 3619 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi