Halil Yeni

Halil Yeni

Üç Şair Bir Kitap ve Muzaffer İlhan Erdost

Üç Şair Bir Kitap ve Muzaffer İlhan Erdost

Nazım Hikmeti hiç görmedi Muzaffer İlhan Erdost. Cemal Süreya ile fakülte yıllarında arkadaş oldu. Ahmed Arif’le ‘hasreti nazlı’’ Ankara da buluştu.

Nazım’ın şiirlerini ilk köyünde, Tokat’ta okudu Muzaffer İlhan Erdost. Cemal Süreya bazı şiirlerini ilk ona okudu. Ahmed Arif kimi şiirlerini yorumlaması için ona veriyordu.  

Nazım’ın öldüğünü gazetelerden okudu Muzaffer İlhan Erdost. Cemal Süreya’nın ölümü telefonla bildirildi. Ahmed Arif’in ise televizyondan öğrendi. Kendi ölümünden haberi yok.  Sol Yayınları’nın Kurucusu, Yayıncı, Gazeteci, Yazar ve Şair Muzaffer İlhan Erdost, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti.

Kısa zaman önce yazarın Nazım Hikmet, Cemal Süreya ve Ahmed Arif’’i yazdığı ‘’Üç Şair’’ kitabını okumuştum. Muzaffer İlhan Erdost ‘’Üç Şair’’ kitabında şairlerin yalnızca yaşam hikâyelerinden değil, aynı zamanda şiirlerinde ki bazı kavramlardan da bahsediyordu.

Kitabında Nazım Hikmet’in; şiirine yansıyan, Devrim, Özgürlük, Sosyalizm, Parti gibi kavramları, Cemal Süreya’nın; Sürgünlük, Göçebelik, Erotizm ve Ölüm gibi kavramlarını ve son olarak Ahmed Arif’in şiirlerinde gezinen Felsefe, Zindan, Kale ve Dağ gibi kavramları yorumlar ve şiirlerle örnekler sunarak açıklıyordu.

Kitapta beni en çok etkileyen konu ise Ahmed Arif'le ilgili olan anlatılarıydı. Ahmed Arif yazdığı şiirlerinden dolayı gözaltına alınarak İstanbul Sansaryan Han’da işkence görürken birkaç kere ‘’Ölümlere gidip geldiğini’’ biliyordum. Fakat hakkında yazılan asılsız bir tutanağı imzalamadığı için, yoğun eziyetler sonrası onurunu korumak adına bileklerini keserek intihar etmeye çalıştığını Muzaffer İlhan Erdost’un anlatısıyla öğrendim.

Muzaffer İlhan Erdost ilk kitabını 1969 yılında son kitabını ise 2009 yılında yayınladı ve 30 yıllık zamana 23 kitap sığdırdı. Ayrıca 1999 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülüne layık görüldü. 

Muzaffer Erdost’un kardeşi İlhan Erdost, 12 Eylül darbesinden sonra, 7 Kasım 1980’de gözaltında dövülerek öldürülmüştü. Yaşananların ardından kardeşinin ismini kendi ismine ekleyen Muzaffer İlhan Erdost geçtiğimiz günlerde hayatını kaybederek kardeşi için yazdığı şiir de ki dizler gibi sonsuzluğa gömüldü.  ‘’Ve biz/ Gene duracağız bir gün/ (Böyle istiyorum öldüğüm zaman/ Eğer bir cesedim olursa taşınacak)/ Tabutumun önünde/ Biz ikimiz/ İki kardeş/ Yan yana ve omuz omuza/ Fotoğraflarımızın ardında ben/ Sen önde/ Yüzümüzden eksilmemiş olan gülüşümüzle”

Bu yazı toplam 5070 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi