Turizmi bırakacağım ama  Didim’i bırakmayacağım 

Turizmi bırakacağım ama Didim’i bırakmayacağım 

Üniversite yıllarının her yazını Didim’de farklı mekanlarda çalışarak sürdüren Bitlisli Sefa Yeşilyol bu yaz Fıstık Yerde çalışanı. Harita mühendisi olan Yeşilyol askerlik sonrası hedef mesleğine başlayacak. Tercihi yine Didim

kunye.jpg

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

10 – Kul hakkı

 

**


Didim, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’dan gerek girişimci gerekse işçi emekçi yurttaşlar için gerek istihdam gerek yatırım sahası. İstihdamda lise ve üniversite öğrencileri de önemli bir yer tutuyor. Son zamanlarda yabancı uyruklu çalışanlar da artış göstermeye başladı çünkü bu yıl öngörülemeyen derecede ilgi gören işletme sahipleri, eleman istihdamı için onlara da kapılarını açtı. İddiaya göre, önemli kısmı kayıt dışı çalıştırılıyor.

ALTINKUM’UN TENHA BÖLGESİ

Bizim Güney Altınkum diye adlandırdığımız bölge, Altınkum’un merkezi yerlerinden çok farklı. Nüfus yoğunluğu daha az. Plaj civarı o bölgedeki otellerde konaklayanlarca tercih ediliyor. Kuzeyden güneye akış pek olmadığı için nispeten sakin. Plajın hemen yanı başındaki eğlence yerleri de öyle.

HALİTO DA, FISTIK YERDE’DE

Fıstık Yerde, bira içene yer fıstığının ücretsiz ikram edildiği bir işletme. Sormadık ama işletme sahibi muhtemelen yer fıstığıyla meşhur Kahramanmaraş eşrafından.

Halito lakaplı, dizimize geçtiğimiz günlerde konuk olan ve her telden müzik icra eden Halit Marangoz’un sahne aldığı Fıstık Yerde’nin

https://l24.im/0Q8OR

servis hizmetleri çalışanlarından Sefa Yeşilyol ve Muhammed Oral, Bitlisli. Mesai arkadaşları Arif Güder yerel ahali, Aydın eşrafından.

İŞYERİ DEĞİŞMİŞ İLÇE DEĞİŞMEMİŞ

Sefa Yeşilyol üniversite yıllarında yaz aylarını benzer işlerde çalışarak geçirmiş. Her seferinde Didim’i tercih etmiş ancak her sezon işyeri değiştirmiş. Üniversiteden bu yıl harita mühendisi olarak mezun olan Yeşilyol, askerliğe kadar turizm sektöründe çalıştıktan sonra mesleğine yönelecek. Hemşerisi olan mesai arkadaşı Muhammed Oral da paramedik bitirdi. Acil tıp teknikerliği yapacak. 21 yaşındaki Sefa Yeşilyol’a gecenin ilerleyen saatinde, mesaisinin bitiminde kısa sorduk, kısa yanıtladı:

RAHAT HİSSEDİYORUM

yazi-eleman.jpg

“Bizimkiler, ailem Bitlis’te. Biz çalışmaya geldik. Yeni mezunuz, henüz bir ay oldu. Otelin lojmanında konaklıyoruz.

Didim’i seviyorum ve burada daha rahat hissediyorum. Memlekette durmak yerine buraya gelip çalışma nedenim ekonomik ve sosyal özgürlüğü edinmek.

 

MAAŞIM BEKARA YETER EVLİYE YETMEZ

yazi-eleman-2.jpg

Memleketim Bitlis sosyal yaşam alanında hayli eksik. Harita mühendisi olarak nerede iş bulursam o kentte çalışırım ancak tercihe dönüşürse Didim’i tercih ederim. Tatil bölgelerini seviyorum.

Allah’a şükür. Gelirim, şahsımda tek başına yaşayan bir bekarın geçinmesi için yeterli ama evli birine yetmez.”

yazi-ucleme.jpg

 -Soldan sağa – Muhammet Oral, Sefa Yeşilyol ve Arif Güder

yazi-fistik-yerde.jpg

 

ORTA GELİR GRUBU TARİFESİ: Fıstık Yerde’de gün sabah kahvaltısı servisi ile başlıyor. Plajın hemen yanında, öğlen saatleri de ilgi odağı. Akşam saatlerinde ise canlı müzik sevenlerce tercih edilen, fiyat tarifesi ile orta gelir grubunun makul bulduğu bir işletme.

 yazi-dizisi-dersim.jpg

EN PR’CILAR TUNCELİ/DERSİMLİLER: Didim, Anadolu’dan hem kalıcı, hem geçici göç aldı. Öyle ki Sivas, Erzincan, Tokat ve civarı yerleşik nüfusunun yoğunluğu beraberinde cem evi ihtiyacını açığa çıkarttı ve kuruldu.

yazi-dizisi-dersim-2.jpg

Tunceli, bir diğer adıyla Dersim’in yoğunluğu kendisini girişimcilikte hayli hissettirirken kendisini en fazla öne çıkaran hemşeri grubu olarak da dikkat çekiyorlar.

 

 

 

PLAJLARDAKİ KADIN SOHBETLERİNİN ZİRVE YAPAN GÜNDEMİNDE

Menüden sınıfı geçen

muhtemelen tek otel

 

yazi-otel.jpg

 Didim’de bu yıl öngörülemeyen derecede ilgi yoğunluğu, hizmet kalitesinin düşmesine etken oldu ama tek etken yoğunluk olmasa gerek.

Hayatın gündüzleri plajda, geceleri eğlence mekânları ve sahil boyunda attığı ilçede tatilden ötürü ülkenin dört bir yanından yeni çevreler edinen kadın yerli turistlerin  öncelikli konusu, otellerin menüsü. Altınkum’un güneyindeki plajlarda pozitif olarak öne çıkan işletme ise Orion Otel. Müşterileri, “Bizde menü çok iyi” derken fısıltı radyosu ile, “Orion’un menüsü çok iyiymiş” söylemi yayılıyor. Orion’un Altınkum’da menüden sınıfı geçen muhtemelen tek otel olduğu öngörülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.