Turizm için sivil toplum  ile Devlet işbirliği şart

Turizm için sivil toplum ile Devlet işbirliği şart

Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk turizmin ülke ekonomisindeki yerine dikkat çekti. Gerek Didim özeli gerekse ülke geneli, Devlet’in ilgili kurumları ile sivil toplumun her konuda işbirliğinin şart olduğunu söyledi

Önümüzdeki hafta finale doğru gidişat gösteren dizimizde Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’ü Zafer Bayramı’na denk gelen 30 Ağustos Salı günü ağırlamış, hepsi birer tüketici konumundaki yerli turistin şikâyet ve sorunlarını aktarmıştık. Başkan Şentürk tüm şikâyetlerden haberdar olduklarını kaydedip önümüzdeki sene için yine çağrıda bulunmuştu.

https://l24.im/POf1woN

Başkan Şentürk ile yine o bölüme yansıyacak şekilde meslek içi eğitime değinmiş, eğitim konusunda Devlet kurumlarının desteğindeki zamanlama hatasından ötürü sonuç alamadığını kaydetmişti. Son bir yıl içinde üç defa kaymakam değişikliği talihsizliğine de yaşandığı Didim’de turizmin gelişmesinin sadece yerel değil ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşıdığını kaydeden Başkan Şentürk kısaca, “Turizm için sivil toplum ile Devlet kurumlarının işbirliği şart. Bunun için gerekli analizler yapılmalı. Sorunlar birlikte tespit edilip meslek içi eğitim dahil olmak üzere çözümünde Devlet kurumları öncülüğünde harekete geçilmeli” dedi.

YEREL YÖNETİMLERİN KAYNAĞI ARTIRILMALI

Alınması gereken önlemlerin en başında Didim dahil olmak üzere turistik ilçelere aktarılan devlet kaynakları olduğunu belirten Başkan Şentürk, “Didim’in yerleşik nüfusu 100 bin ancak bu sene öngörülemeyen bir ilgiden ötürü, 1 milyonu aştığımız günler gördük. Aksama yerel yönetim hizmetlerine de yer yer yansıdı ancak mevcut kaynak ve imkanlarla, kadroyla bu kadar devasa bir nüfusa hizmetin getirdiği zorluklar da var. Benim sivil toplum, devlet işbirliğinden kastım bir anlamda da bu. Turistik ilçelere aktarılan kaynakların arttırılması gerektiğini savunuyorum. Aksi halde altyapı hizmetlerinde de, üst yapı hizmetlerinde de sorun oluyor. Toplu taşımada da. Bu kadar nüfusu bir yerden bir yere kaç araçla taşıyabilirsin?” dedi.

OTELLERİN NEREDEYSE TAMAMI SİGORTALI

Didim’deki turistik tesislerde göz kararıyla iş sağlığı ve güvenliğine dair önemli eksikler gözlemlediğimizi, önümüzdeki hafta yayınlanacak kazanın hikâyesini anlattığımız Başkan Şentürk, “Beş yıldızlı otellerde devletin koyduğu kurallar, kıstaslar var. Duşakabinler önemli risk içeriyordu, gereken önlem alındı. Artık cam kullanılmıyor. Kaldı ki alkollü vatandaş riski de var. Öte yandan, sigorta yaptırmayan var mı bilmiyorum ama hemen her otel sigortalı. Önemli meblağlarda prim ödüyorlar” diye konuştu.

Esnafa yönelik şikâyetlerin boyutlarını da konuştuğumuz Şentürk, “Biz çok değişik bir toplumuz. Örneğin önemli yakınma konularından biri gürültü kirliliği. Bazı mekanlardan ortalamanın çok üzerinde gürültü şikayetine bizler de muhatap oluyoruz. Gece 24.00’e kadar belediyenin, 24.00’ten sonra polisin denetiminde olan bir konu” dedi.

Fiyatlarda fırsatçılık ve esnafı kazıklamaya yönelik ahlaki yozlaşmada en büyük riskin yerli turistin bir daha Didim’de tatil yapmama olasılığı olduğunu ifade eden Başkan Şentürk, “Esnafla bir araya geldiğimiz kimi toplantılarda bu konuyu da gündeme getiriyoruz. Didim’de o tür esnaf sayısı oldukça az ancak bir olumsuz örnek diğerlerine de hatta bütün Didim’e de yansıyabiliyor. Ancak eğitim konusunda olduğu gibi bu konuda da çözüm eğitimden geçiyor” dedi:

“Eğitimli insan oturmasını kalkmasını, oturduğu yeri bilecek. Bir mekana müşteri geldiğinde memnun etmek lazım. Ancak kimi esnaflarımız için geçerli, biz müşteriyi yoruyoruz. Bu anlamda esnafın da eğitimden geçmesi gerektiğini, belli kültür seviyesinde olması gerektiğini savunuyorum.

**

 

 

 

DİDİMLİLER’İN DİDİM’İ…

 

Lezzetli ve hesaplı esnaf

lokantası: Anadolu Sofrası

 

anadolu-sofrasi-2.jpg

 

Didim’in kendisine has bir üretimi ve yiyecek türü olmamasını da eksiklik olarak aktardığımız Başkan Şentürk, “Bırak yerel lezzeti, yakında Türk mutfağı dahi bulamayacağız” dedi. Altınkum sahilinde ağırlıklı olarak hamburger, döner ve türevlerinin satıldığını; yemek çeşidi bulunmadığını kaydeden Başkan Şentürk, Türk mutfağından örneklerinse her yerde olduğu gibi Didim’de de şehir lokantalarında yer aldığını söyledi. Başkan Şentürk’ün önerisi üzerine Anadolu Sofrası’na yerli turist ailesi konumunda konuk olduk.

 

Altınkum’da kordon boyunca sıra sıra dizili kafe, restaurantların yerine alternatif arayanlar için önemli bir adres, şehir lokantaları statüsüne de giren Anadolu Sofrası. Atatürk Bulvarı, No:129 adresinde ve Altınkum merkeze yaya 15-20 dakika mesafede. Tam önünden geçen çok sayıda minibüs hattı ve minibüste var.

Tripadvisor.com. verilerine göre tüketiciler tarafından yapılan, 16 kişinin değerlendirilmesinin yer aldığı sonuca göre 10’u mükemmel, dördü çok iyi bulmuş. Birer kişi kötü ve berbat bulmuş.

Yemekleri kaliteli, fiyatları makul. Ailecek gittik. Bir porsiyon İskender kebap, bir porsiyon kuru fasulye ve az pilav, iki meşrubat ve bir sütlaca 250 TL gibi son derece makul ücret ödedik. Biri hariç tüm yediklerimizi tavsiye eder, sütlaçtan uzak durun deriz.

TÜKETİCİ DEĞERLENDİRMELERİ

Didim merkezde, ana cadde üzerinde, hem teras kısmı hem de kapalı alanı bulunan, iç açıcı ve genişçe bir restoran. Biz terasta yedik ve yemek süresince hafif rüzgâr eşliğinde ağustos sıcağını fazla hissetmeden keyifli vakit geçirdik. Sulu yemek çeşitleri, pide çeşitleri, döner,pizza vb. seçenekler mevcut. Yemekler kezzetli ve fiyatlar makul. Çalışanlar da yeterince ilgiliydi.


Yemekleri çok lezzetli bir lokanta, personel güler yüzlü, servis hızlı, fiyatlar da gayet uygun. Yemekten sonra mutlaka tatlıları (Fıstıklı Simit, Fıstıkzade ve Simit Burma) deneyin. Sırf onları yemek için lokantaya tekrar gittiğimiz oldu.

 

 

Telefon: 0256 – 811 14 14

 

 

17-bir-nefes-sihhat.jpg

 

img-8099.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.