TÜBİTAK PROJE YARIŞMASI'NDA: GTÜ öğrencisi Türkiye 3’üncüsü

TÜBİTAK PROJE YARIŞMASI'NDA: GTÜ öğrencisi Türkiye 3’üncüsü

Halis Kılıç, 17-22 Eylül tarihleri arasında Teknofest kapsamında gerçekleştirilen Final Yarışması'nda Türkiye Üçüncüsü oldu.

TÜBİTAK Bilim İnsani Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinden, Gebze Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Lisans Programı'ndaki bitirme projesi ile katılan Halis Kılıç, 17-22 Eylül tarihleri arasında Teknofest kapsamında gerçekleştirilen Final Yarışması'nda Türkiye Üçüncüsü oldu.
GTÜ’den yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlyas Kandemir danışmanlığında gerçekleştirilen “İnsansız Hava Araçları ile Arazi Tarama ve Otonom İniş Rotası Hesaplama” isimli projenin amacı; sabit veya döner kanatlı insansız hava araçları (İHA) ile düzlemsel olmayan alanların taranması ve yükseltilerin hesaplanması, hesaplamalar doğrultusunda insansız hava araçlarının otonom iniş rotasının belirlenmesidir. Bu çalışmada açık kaynak kodlu otonom sistem yazılımları, lazer destekli ölçüm (LIDAR) teknolojisi ve GPS sistemleri kullanılmıştır. İHA’ya yerleştirilen LIDAR ve GPS modülleri ile 3 boyutlu verinin oluşturulması ve mikrokontrolcü ile depolanarak işlenmesi için sistem ve yazılım geliştirilmiştir.
ÖZELLİKLERİ
Proje çıktısının önemli uygulama alanları vardır. Örneğin, geliştirilen sistemin entegre edildiği bir İHA, resim çekmeksizin veya önceden tanımlı coğrafi bir bilgiye ihtiyaç duymaksızın, tam başarı ile otonom iniş noktası belirlemeyi başarmıştır. Böylece artık, gece karanlığında dahi, bilinmeyen bir bölgede acil olarak iniş yapması gereken bir İHA'nın kısa bir süre lazer taraması yaparak makul bir iniş yeri belirlemesi, yerini merkeze bildirmesi ve otonom olarak o noktaya inmesi mümkün olabilmektedir.
Mezun öğrencimiz Halis Kılıç ve Dr. İlyas Kandemir’i GTÜ Ailesi olarak tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.