TÜBİTAK MAM denizlerin stratejilerini oluşturacak

TÜBİTAK MAM denizlerin stratejilerini oluşturacak

TÜBİTAK MAM ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile arasında imzalanan protokol ile "Türkiye Deniz Çevresi Stratejisinin Oluşturulması Projesi" kapanış toplantısı çevirim-içi olarak gerçekleştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili Bakanlıklardan, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ve üniversitelerden katılım sağlandı. Proje kapsamında, ülkemizin, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Avrupa Birliği (AB) gereklilikleri ve Bölgesel Deniz Sözleşmeleri kapsamında deniz ve kıyı sularının, ekosistem temelli yaklaşım ilkeleri doğrultusunda ekolojik yapısının korunması ekseninde ekosistem temelli yönetimini sağlamak için “Türkiye Deniz Çevresinin Korunması Stratejisinin ve Eylem Planı”nın oluşturulması hedefleniyor.

 

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Proje çalışma alanı; Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm Türkiye denizlerini kapsamaktadır. DÇS Projesinin temel hedefi DSÇD’nin ülkemizde uygulanmasına yönelik olarak gerekli olan teknik/idari/kurumsal/yasal altyapının oluşturulmasıdır. Ülkemiz deniz alanlarının sürdürülebilir yönetimi için, uygulamaya yönelik çıktılar üretmeyi hedefleyen DÇS Projesi’nin kapsamında, proje’nin genel kavramsal çerçevesini oluşturan DSÇD’de tanımlanan 11 tanımlayıcının tamamı yer alıyor. Hem teknik hem de hukuki, idari, kurumsal çıktıların oluşturulmasının sonucunda; DSÇD’nin ülkemizde uygulanmasına ve dolayısıyla denizel alanlarımızın sürdürülebilir yönetimine ilişkin olarak önemli bir adım atıldı.

 

ÖNLEMLER PROGRAMI HAZIRLANDI

Proje kapsamında tüm denizlerimiz için İyi Çevresel Durum’a (İÇD) ulaşmak için gerekli hedef, önlem ve göstergeler belirlenmiş ve bu kapsamda güncel kısa, orta ve uzun vadede “Önlemler Programı” hazırlandı. Bu program içerisinde önerilen yeni önlemler için maliyet-fayda analizi yapılmış ve bu analiz yapılırken önerilen program ile mevcut önlemlerin çevresel hedeflere ulaşmaya ne ölçüde katkı sağlandığı araştırılmıştır. Diğer taraftan Önlemler Programında yer alan önlemler, sektörler bazında da önceliklendirildi.

 

ETKİN BİR ŞEKİLDE FAYDALANILDI

Proje çalışmalarında paydaş katılım süreçlerinden de etkin bir şekilde faydalanıldı. Proje kapsamında planlanan etkinlikleri arasında; akademisyenler, kamu kurumu temsilcileri, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinden oluşan çalışma gruplarının aktif olarak yer aldığı birçok çalıştay gerçekleştirildi. Örnek olarak; iki aşamalı olarak düzenlenen “İyi Çevresel Durum (İÇD) ve İzleme Programı Çalıştayları (İP)”, “Önlemler Programı Çalıştayı”, iki aşamalı olarak düzenlenen “Türkiye Denizleri ve Pilot Bölge Sosyo-ekonomik Analiz Çalıştayları”, “Hukuk Çalıştayları”dır.

 

manset-1-038.jpg

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.