Halil Yeni

Halil Yeni

“Topçu Kışlası Şansını Gebze Halkı İçin Kullanalım”

“Topçu Kışlası Şansını Gebze Halkı İçin Kullanalım”

Bu haftaki köşemi Gebze Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği’nin geçtiğimiz günlerde başlattığı bir imza çalışmasına ayırıyor, yaptıkları açıklamayı olduğu gibi paylaşıyorum. Sizleri de ‘’change.org’’ adresine girip metni imzalamaya davet ediyorum.  

 

‘’Jeopolitik konumu nedeniyle 1900’lü yılların ilk yarısındaki sıcak savaşlardan ve takip eden ikinci yarısındaki soğuk savaşlardan etkilenen ülkemizin ekonomik durumunun ve konjonktürel gelişmeleri ön göremeyerek gerekli planlamaları yapmayıp önlem almayan yöneticilerden kaynaklı- yaşam koşullarının her geçen gün zorlaştığı dönemlerde bizler, nüfusun yaklaşık % 90’ı, daha iyi yaşam koşullarına ulaşabilmek için ata toprağımızı terk etmek zorunda kalıp sanayinin kalbinin attığı Gebze’ye gelerek yerleşik nüfusla ortaklaşarak yaşayan bir toplumuz.

 

Sadece ülke içinden gelenlerin değil, sınır komşularımızdan ülkemize göç etmiş ya da sığınmış toplulukların da ilk tercihleri Gebze ve çevresi olmuştur.Planlanamayan hızlı nüfus akışı ve artışı doğal olarak çarpık kentleşmeyi beraberinde getirmiş, bölgemizdeki kamu yatırımı sosyal donatıların yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Son birkaç yıldır Gebze ve çevresini etkileyen çarpık yapılaşmayı düzeltebilecek “Kentsel Dönüşüm” yasası da doğru kullanılamamaktadır. Yasa gereği kente kazandırılması gereken halkın ortak kullanım alanları rant uğruna oluşturulamamaktadır.

 

Hal böyle iken Gebze’nin başına konan bir talih kuşu olarak “Topçu Kışlası” arazisi hakkında, on yıllardır sıkışmış ve çarpık kent yapısı içerisinde yüksek gürültü kirliliğinde yaşamını sürdürmek zorunda olan bizlerin nefes alacak yer ve şehir özlemimizi giderir umudu taşımaktayız. Gebze’yi kendine yaşam alanı ve kalıcı yurt edinmişler olarak bizler; yerel yönetimlerimize yani Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gebze Belediyesi’ne sesleniyoruz. Hükümetin Gebze halkına tanıdığı Topçu Kışlası şansını lütfen bir avuç insanın rantı ve çıkarına değil, tüm halkımızın faydalanabileceği alanlar için kullanın. Şimdi vereceğiniz halkın yararına olumlu kararlar on yıllar sonra sizlerin iyi yöneticiler olarak anılmanızı sağlayacaktır. Bunun da bıraktığınız ve yarattığınız eserler sayesinde olacağı açıktır.

 

Bizim önerimiz; Topçu Kışlası Projesi için geniş katılımlı forumlar düzenleyerek kentimizde yaşayanların fikirlerini almanızdır. Meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları, siyasi parti Gebze temsilcilerini, mahalle muhtarlarını, kültür-sanat ve sportif faaliyetlerde uğraş verenleri, özellikle de her kesimden gençleri ayrımsız davet ederek görüşlerini alınız. Sizler halkın seçtiği yöneticiler olarak; yerel yönetimler ile kentin dinamiklerini yerellerde buluşturunuz. Kent Konseyini bir an önce oluşturarak toplayınız. Burada kazanan önce Gebze halkı ve siz olacaksınız.

 

Topçu Kışlası Projesinde yer almasını istediğimiz alanlar için şunları öneriyoruz: Deprem Toplanma Alanı, Yürüyüş Yolları, Çok Amaçlı Sportif Faaliyet Alanları, Kültür-Sanat Atölye Alanları, Doğa Parkı, Kent Müzesi ( Doğa,Tarih,Arkeoloji ), Anfi Tiyatro-Açık Hava Konser Alanı, Yaşlılar İçin Etkinlik Atölyesi Alanları, Engelsiz Kafe-Meslek Edinme Atölyeleri (Engellilere Yönelik), Çok Amaçlı Dinlenme Salonları, Köylü Pazarı-Organik Ürün Pazarı, Kadın Emeğini Değerlendirme Standları, Grup Aktivite ve Toplantı Salonları, El Sanatı Standları, Botanik Bahçe, Akrobası ve Tırmanma Parkurları, Çocuk Parkları

 

Sadece bizim önerilerimiz yetmez. Önerilerimiz yeterli olmayabilir, eksik olabilir, bazı kesimlerce bazı kısımları gereksiz görülebilir. Katılımcı yerelden yönetim anlayışı ile eksikleri gidermek elimizde. Gebze halkı yararına olacak Gebze Belediyesi koordinatörlüğünde yürütülecek geniş katılımlı forumlar düzenlenerek yaşanabilir güzel bir Gebze yaratmak mümkün.’’

Bu yazı toplam 3286 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi