Tavşancıllı kökleriyle bağını kopartmak istemiyor

Tavşancıllı kökleriyle bağını kopartmak istemiyor

Tavşancıl’da Cumhurbaşkanlığı ile birlikte iki Bakanlığın adının bir karıştığı bir devreden çıktığı, Başkan Şayir’in “Şerh yok” demesine karşın Dilovası Belediyesi’nden halka gönderilen şerh yazısı gönderilen kamulaştırmaya Tavşancıllı kısmen tepkili

Haber serisi: 2

 

Dilovası’na bağlı Tavşancıl Mahallesi’nde günümüzde yaşanan aslında tam bir, “Halka rağmen halkı yönetme” vakası..

Günümüzde gerek genel gerek yerel iktidarın, “Halka başvurduk, sorduk” deyip ola ki soran olursa teoride “Katılımcı yönetim” dediği şey tam bir dayatmacı yönetim..

Belediye başkan adaylarının adaylık sürecinde belediye başkanlığına aday oldukları kenti halkla birlikte yönetecekleri söylem, aslında kendilerinin de inanmadığı bir şehir efsanesi..

Tavşancıl’da üretilen projeler sonrası halka bir şeylerin sorulduğu doğru! Ancak, “Proje hazırlanırken, proje tasarlanırken halk neredeydi?” sorusunun yanıtı kocaman bir “Hiç”ki günümüzdeki belirsizlik, halk kaygısı, henüz yargıya taşınan bir tavır olmasa dahi hukuk çevreleriyle kurulan diyalogların tamamının sebebi, katılımcı yönetim eksikliği..

Dilovası’na bağlı Tavşancıl Mahallesi’nde Cumhurbaşkanlığı ile birlikte iki Bakanlığın adının bir karıştığı bir devreden çıktığı, Başkan Şayir’in “Şerh yok” demesine karşın Dilovası Belediyesi’nden halka gönderilen şerh yazısı gönderilen kamulaştırmaya Tavşancıllı kısmen de olsa tepkili: Binalarımızı biz koruruz. Köklerimizle bağımızı koparmayın..

NE KURTARIRSAK İYİDİR!

Sunay Balbal, Serpil Aydın, Oya Aydın, Lale Akman kardeşlerin taraflarına belediye tarafından gönderilen, 606 Ada 2 Parsel’in tamamına şerh konduğuna dair tebliğ sonrası, 24 Ekim 2022’de belediyeye gönderdikleri, henüz yanıt alamadıkları dilekçeleri şahıslarında halka sorulmadan üretilen bir projede hiç olmazsa yapıyı koruyabilmek amaçlı…

YAHYA KAPTAN’IN YAKALANDIĞI EV

“Dilovası Tavşancıl Mahallesi, Muharrem Tetik Caddesi, Safran Sokak, 606 Ada 2 Parsel sahibiyiz. Burada 100 yılı aşkın süredir yaşamakta olup bağ, bahçe, tarımıyla geçimini sağlayan bir aileden geliyoruz.

1919-1920 yıllarında Tavşancıl’da çalışmalarını sürdüren ve ailesiyle birlikte çarşı üzerinde bir evde yaşayan Yahya Kaptan yakalanma emri üzerine kaçarken, bizim ahşap evimizde saklanmış ancak yakalanarak öldürülmüştür.

Krokide (Belediyeye, dilekçe ekinde verilen kroki) 0/1845 olarak görülen alan şu anda kayıtlarda 606/2 olarak yer almaktadır. Harabe olarak görülen yapı eski ahşap evimiz olup, tarihi eser olarak tescillenmiştir. Sarı işaretli alan ise evin giriş kapısıdır. Mavi ile işaretli kısım önceden bu eve ait olup kadastro geldiğinde karşısındaki ev ile birlikte kaydı yaptırılmış, dolayısıyla kullanımı şu anda bizde değil, karşısındaki mavi ile boyadığımız eve ait.

TESCİLLİ YAPININ EVİMİZLE BAĞLANTISI YOK

1959 yılında ahşap evin arka bahçesine şu anda oturmakta olduğumuz ev inşa edilmiştir. Bu yeni evin de iki giriş kapısı bulunup, sarı ile işaretlenmiştir. Tescilli ev ile yeni yapılan ev arasında bahçeye giriş kapısı ve müştemilat bulunmaktadır. Dolayısıyla eviminiz giriş kapıları Safran Sokak’a açılmaktadır.

Tescilli yapının, aynı parselde bulunan yaşadığımız evimiz ile bir bağlantısı yoktur. Şu anda parselin tamamı kamulaştırılmak isteniyor. Eğer her şeye rağmen kamulaştırma yapılacaksa sadece tescilli binanın kamulaştırılmasını özellikle istiyoruz.

Bizim köklerimizle olan bağımızın böyle koparılmasına karşıyız. Bu konuda gerekli işlemlerin hassasiyet gösterilerek yapılmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini saygılarımızla arz ederiz.”

 

107-007.jpg

Yılın tamamını Tavşancıl’da geçiren İlyas Bilir ile ata yadigarı yapılarda yaz aylarını Tavşancıl’da değerlendiren –yukarıdan aşağıya – Lale Akman ve Oya Aydın kardeşler ile Çiğdem Tepecik gazetemize konuştu.

 

109-003.jpg

 

108-006.jpg

 

Sunay Balbal, Serpil Aydın, Oya Aydın, Lale Akman kardeşlere ait üzerlerine ihya edileceği gerekçesiyle şerh konan parselde Milli Mücadele dönemi kahramanlarından Yahya Kaptan’ın öldürülmeden önce yakalandığı ev ve aileye ait yeni bir bina da yer alıyor.

 

105-007.jpg

Oya Aydın (soldaki) ve Lale Akman kardeşler belediyeye yazdıkları dilekçeye henüz bir yanıt verilmediğini kaydetti.  

 

**

 

LALE AKMAN

2020’de belediye yapıp

iade edecekti. Caydılar

 

Tavşancıl’da bir proje Pazaryeri diye tanımlanan bölgede, Cumhurbaşkanı’nın kararı ve imzası ile hayata geçirilmek isteniyor. Bir de Bakanlık onayıyla Belediye tarafından yürütülecek, “tarihi yapıları ihya” diye tanımlanan bir proje var. Ata yadigarı yerlerinin “ihya” projesinde yer aldığını belirten Lale Akman şunları kaydetti:

“422 metrekare arsa üzerinde, iki evimiz var. Birinde oturuyoruz, diğeri Yahya Kaptan’ın yakalandığı ve dışarı çıkartılarak öldürüldüğü, 200 yıllık eski ev. Her iki yapımızı da tescillettirdiler.

Belediye bizi onun için iki yıl önce çağırdı ve, ‘Burayı tescillettireceksiniz. Daha sonra biz yapıp size iade edeceğiz. İstediğiniz gibi kullanabileceksiniz’ dedi. ‘Tamam’ deyip Anıtlar Müdürlüğü’nde tescil işlemimizi yaptırdık. Daha sonra belediyeye gittik. Belediye Başkan yardımcısı Edip Bingöl’e vekalet verdim. ‘İşlemleri yapacağız ve evlerde size iade olacak’ dediler. 07 Ekim 2022’deki toplantıda ise bu şekilde olamayacağını söylediler. Devlet tarafından kabulü görülmemiş. Belediye başkanının katıldığı bir diğer toplantıda ise genel konuşma oldu. Belediyeyle ilgili çalışmalar anlatıldı. Evlere dair, bizi tatmin edici konuşma olmadı. 

 

106-006.jpg

 

**

 OYA AYDIN

 

Dilovası’na sorduk: İfraz yaparız

KBB’ye danıştık: İfraz yapılamaz

 

Yılın sonbahar ve kış aylarını İzmit’teki, yaz mevsimine de denk gelen diğer 6 ayını Tavşancıl’daki evlerinde geçirdiklerini belirtin Oya Aydın, tek tapulu parsellerinin ellerinden alınmasını istemediklerini söyledi:

 ‘Bize orası (yeni binayı kastla) lazım değil ki, niye aldık. Bize eski ev lazım. O zaman oranın (parselin) ifrazını yapalım’ dediler. O günden beri ifrazı yapılacak, geçen hafta gene aradım. İmar müdürüyle gene görüştüm. Harita mühendislerinin çalıştığını, ocak ayı komisyonuna gireceğini ve hiçbir sıkıntı olmadığını, ifrazının kesin olacağını söylediler. Ama ben Büyükşehir ile de görüştüm. Kamulaştırılan yerin ifrazının olmayacağını söylediler. ‘Ama bizlik bir durum yok. Dilovası Belediyesi ilgileniyor’ dediler. Kimseden açık, net bilgi alamadık. İfraz olacak mı, yoksa geciktiğimizi mi söyleyecekler. İfraz olmazsa hepsi, bütün parsel, oturduğumuz ev de gidecek.”

 

107-008.jpg

Oya Aydın, Villa Aydın diye adlandırdıkları, aynı parsel içinde kalan ve ifraz beklentisi içinde oldukları yapının önünde.

 

**

TAVŞANCIL MUHTARI KENAN KELEŞ

 

Başkan’a “Bu aile istemiyor

dedim. “O zaman kalsın” dedi

 

Tavşancıl Mahallesi Muhtarı Kenan Keleş, tarihi özelliği olan mahallelerinde çoğunluğu atıl ve harabe konumunda 65 tescilli yapı olduğunu söyledi. Bu binalarının beşinin kullanıldığını belirten Keleş, “Buraya birisinin el atması lazımdı. Belediye Başkanımız Hamza Şayir el attı. Belli bir seviyeye gelindi. Belediyeden bana söylendiğine göre, Bakanlığın yapacağı projede hak ediş çıktı bile” dedi.

8’i harabe ve yıkık durumda toplam 11 yapının sahibiyle konuşulduğunu kaydeden Keleş, “Nispeten daha sağlam olup oturulan yapı da var. Bakanlığın projesine dair onlarla görüşülüyor. Belediyenin istimlak müdürlüğü fiyata dair vatandaşları çağırıyor. Herkesin razısını almak istiyorlar. Razısı olmayanla belediye başkanı görüşüyor. Razısı yoksa almıyor, kamulaştırmak istemiyor” diye konuştu.

Belediyeye ait altı tescilli yapı için ihalenin gerçekleştiğini, çalışmanın başlamak üzere olduğunu;  

Cumhurbaşkanlığı’nın devreye girdiği beş dönümlük Taşhan Projesi kapsamında 10 parselde arsalar ile birlikte dört katlı, yenice bir binanın kamulaşacağını belirten Muhtar Keleş, “Yıkılırsa, yıkılacak tek bina Taşhan Projesi kapsamındaki o bina. Başka kimsenin ne evi alıyor ne yıkılıyor ne de kamulaştırılıyor. Başka proje yok. Gerisi vatandaşın konuşması” dedi.

BAŞKAN, “TAMAM O ZAMAN KALSIN” DEDİ

Yıkım olmamakla birlikte “ihya” projesini istemediklerini söyleyen Hakkı Ergüner dahil mahalle sakinlerinin tepkisini Belediye Başkanı Hamza Şayir’e aktardığını anlatan Keleş, “Belediye başkanına da söyledim. ‘Bu aile bunu istemiyor’ dedim. Belediye başkanı, ‘tamam o zaman kalsın’ dedi. Projeyi istemeyene, ‘Kendiniz yapın o zaman’ dedik. Kimsenin evi zorla alınıp kamulaştırılmıyor” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın da kendisini konuya dair aradığını kaydeden Keleş, “Konuyu bu şekilde kendisine de aktardım” diye konuştu.

 

102-014.jpg

Tavşancıl Mahallesi Muhtarı Kenan Keleş

 

 

**

 

 

Tavşancıl, Safranbolu ve Cumalıkızık gibi olacak

 

Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir belediyenin de içinde yer aldığı tarihi yapıları ihya projesi kapsamında ısrarla, “Şerh konmadı, şerh yok” dedi. Taşhan Projesi’ne atıfla Tavşancıl’ın Safranbolu ve Cumalıkızık misali cazibe merkezi olacağını söyledi

 

https://l24.im/nWKBgDI

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.