Sosyal medya çocuklarda  özgüven eksikliği yaratabilir

Sosyal medya çocuklarda özgüven eksikliği yaratabilir

Uzmanlar sosyal medyanın çocukların gerçekçi olmayan beklentiler geliştirmelerine ve başarısız olduklarında hayal kırıklığına uğramalarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Sosyal medya kullanımının bilinçsiz şekilde artması çocuklar ve gençler arasında akran zorbalığına varacak derecede olumsuz sonuçlar doğuruyor. Son zamanlarda ilkokul ve liselerde çekilen görüntülerin medyada yer alması, çocuklar için sağlıklı sosyal medya kullanımı konusunu da gündeme getirdi. Peki çocuklar sosyal medya ile nasıl tanışmalı? Ebeveynlere bu konuda düşen görevler nelerdir? Anne babaların çocuklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmalarının olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Çocuklar ile birlikte sosyal medya birlikte nasıl daha sağlıklı kullanılabilir? Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu soruların yanıtını Elips Haber’den Şevval Dalgıç’a anlattı.

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ
Ebeveynlerin kendi çocuklarını onaylanma ve beğenilme arzusu ile paylaşmalarının çocukların kendilerini başkalarının görüşlerine göre değerlendirmelerine ve özgüven eksikliği yaşamalarına neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kırık, ayrıca çocukların gerçekçi olmayan beklentiler geliştirmelerine ve başarısız olduklarında hayal kırıklığına uğramalarına yol açabileceğini dile getirdi.
Çocukların koşulsuz sevgi ile onaylanma ihtiyacının karşılandığını göz önünde bulundurmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Ebeveynlerin çocuklarının onaylanma ve beğenilme arzularını sağlıklı bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak için ilk adım, çocukların duygularını ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışmaktır. Her çocuk farklı şekillerde bu arzularını ifade edebilir; bu nedenle, ebeveynler empati ile yaklaşarak çocuklarına destek olmalıdır. Koşulsuz sevgi ve destek, çocukların onaylanma ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir temel oluşturur. Ebeveynler, çocuklarına değerli olduklarını ve sevildiklerini hissettirmeli, böylece çocuklar dışsal onaylara olan bağımlılıklarını azaltabilirler” dedi.

BİLİNÇLENDİRİLMELERİ ÖNEMLİ
Çocukların sosyal medya kullanımının sınırlı ve düzenli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Çocuklarla birlikte sosyal medya kullanımını daha sağlıklı hale getirmek için ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Çocuklara internet güvenliği, çevrimiçi etiketler ve dijital vatandaşlık konularında eğitim vermek, onların dijital dünyayı anlamalarına ve riskleri fark etmelerine yardımcı olacaktır. Hangi bilgilerin paylaşılması gerektiği ve kimliklerini nasıl koruyacakları konusunda bilinçlendirilmeleri önemlidir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.