Sorumluluğa hazır  işbirliğine açığız

Sorumluluğa hazır işbirliğine açığız

Kocaeli Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin başkanlığına “Birlik içinde gençlik” ekibiyle aday olan Avukat Resul Uludağ, “İlçeler arasında ayırım gözetmeksizin sorumluluk almaya hazır, baro harici sivil toplum örgütleriyle her tür işbirliğine açığız" dedi

Kocaeli Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin geçen yıl eylül ayında gerçekleşen 6’ncı olağan genel kurulunda Avukat Mert Uzuner başkanlığındaki yürütme kurulu Avukatlar Ayşe Yaman, Bahattin Dilber, Buse Baş, Ezgi Tomruk, İbrahim Eşref Çolak, Merve Çalışır, Nagihan Kaymak, Okan Aktepe, Sedanur Tural ve Resul Uludağ’dan oluştu.  Görevi 09 Aralık’taki kongrenin ardından, Mehmet Gül başkanlığındaki baro yönetiminin seçilen başkan ve yürütme kurulu adaylarını atamasıyla sona erecek mevcut yürütme kurulundan bu döneme yeniden aday olan tek isim, bu sefer başkanlık olmak kaydıyla Resul Uludağ.

09 Aralık’taki iki adaylı kongrenin listelerine göz atınca Resul Uludağ’ın “Birlik içinde gençlik” ekibiyle Nisa Bülbül’ün “Genç baro güçlü gelecek” ekibi arasındaki farklardan biri; erkek aday Uludağ’ın listesinde yedi, kadın aday Bülbül’ün listesinde kendisi dâhil toplam beş kadın adayın yer alması. Bir diğer bakış açısıyla ise Bülbül’ün listesinde erkek aday sayısı daha fazla veya cinsiyet eşitliğine daha yakın. Algı yönetimi denilen bu oluyor olabilir!

Öte yandan;  Kocaeli Barosu’nun doğrudan demokrasi uygulanan örnek alınası kongre anlayışı gereği seçime çarşaf liste ile gidilecek. Önümüzdeki dönem meclisin yürütme kurulunun tamamımın kadınlardan oluşması, olasılık dâhilinde.

Kent milliyetçiliği temelinde Uludağ’ın listesindeki Gebzeli, Bülbül’ün İzmit yoğun diğer ilçelerdeki Kocaelili sayısı bir fazla. Tespit edilebildiği kadarıyla iki adayın da Gölcüklü’sü, Bülbül’ün Körfez İlçelisi de var. Adayların bu tercihleri toplam seçmenin muhtemelen yüzde 80-90’ını oluşturan iki ilçede tercihleri ne kadar etkileyeceği bilinemez ancak seçmenin tamamı hukuk fakültesi kurumsalında üniversiteli. Tercihlerde, “Nereli?” türü klasik yaklaşım yerine, nitelik veya söylemlerin daha etkili olacağını öngörmek mümkün.

Başkan adayı Resul Uludağ ve listesinden yürütme kuruluna aday Adem Çeçen, Asena Babadağı, Cemal Emre Kaya ve Pınar Eren ile Gebze’de; Gebzeli aday Cemal Emre Kaya’nın da Altunkaya Hukuk Bürosu’nda görüştük…

 

-         Avukatlık mesleğini tercih etmenizde ne veya neler etken oldu?

 

-         Bizim ailede bir hukukçu furyası var. Kuzenlerim, bazı akrabalarım da hukukçu. Onlar da süreç içinde hem iyi örnek oldukları için hem de tavsiyeleriyle beraber bizi bu alana yönlendirdiler. Ben de o şekilde karar almış oldum.

 

-         Genç Avukatlar Meclisi başkanlığına adaylığınızı değerlendirir misiniz?

 

-         Kocaeli Barosu’ndaki stajım Temmuz 2019’da başladı. Aralık 2019’daki seçimde de, stajyer avukat temsilcisi seçildim. O sürecin başından beri Kocaeli Barosu ile ilişkili şekilde meslek hayatımı sürdürüyor, hem de meslektaşlarıma yönelik faaliyet göstermeye çalışıyorum. Meslektaşlarımız arasında kullanılan, baroculuk diye bir tabir var. Baroculuk fedakarlık gerektiren, meslektaşları mesaisinden alıkoyup bu işlere yönlendiren bir gönüllülük esasına dayanıyor. O yüzden bu faaliyet çok kıymetli bir faaliyet.

 

-         Stajyer avukat temsilciliğim sona erdikten sonra da yine Kocaeli Barosu’nun komisyonlarında, kurullarında görev almaya devam ettim. Pandeminin ardından 2021’de gerçekleşen Genç Avukatlar Meclisi seçimi de tek aday çıktığımız bir seçimdi, üye olarak yer aldım, seçildik. Genç Avukatlar Meclisi sekreteri olarak çalışmalarımıza devam ettik. Bu noktada baroculuk son bulmayan bir sevda diyebiliriz. Sürecin başından sonuna meslektaşların sorumluluk aldığı, gönüllü bir şekilde faaliyet gösterdiği ve fayda sağlamaya çalıştığımız bir alan.

 

-         Başkanlığa seçilirseniz, baro yönetimine ne tür önerileriniz olacak?

 

-         Bilindiği üzere Genç Avukatlar Meclisi tavsiye niteliğinde kararlar alabiliyor, icraya yönelik kararlar alamıyor. Bu noktada Baro yönetim kurulu ile işbirliği içinde çalışmak gerekiyor. Bizim temsil organımız da kesinlikle Kocaeli Barosu yönetimi ve başkanıdır. Genç Avukatlar Meclisi’nde seçilir ve göreve gelirsek; bu noktada sorunlarımızın ve problemlerimizin zaten hali hazırda ortak olduğunu düşünüyoruz. Bununla alakalı çok fikir ayrılığı olduğunu düşünmüyorum.

 

-         Ama sorunun muhatabı noktasında muhatap ne yazık ki genç avukatlar var. CMK görevi yapılırken, adli yardım görevi yapılırken, cezaevine gittiğimizde, buralarda sorumluluk alanlar genelde genç meslektaşlar oluyor. Dolayısıyla buradan Genç Avukatlar Meclisi adına bir vaatte bulunmak da doğru olmaz ama Genç Avukatlar Meclisi adına mücadele edeceğimizin vaadini vermek doğru olacaktır.

 

-         CMK görevlendirilmelerinde yaşandığı söylenen sorunlar var…

 

-         CMK görevlendirmeleri; ceza mahkemesi kanunu gereği savunulması gereken vatandaşlar için otomatik sistem üzerinden atama yapılan bir sistem. Bu sistemde tabi ki avukatlar bir ücrete hak kazanıyor. Bu ücretin tutarından elde edilmesine, tekrardan bizim hesabımıza geçirilmesine, baştan sona sıkıntılı bir sistem. Gerek görevin gelmesi ve ifası gerekse ücretlendirmede çok ciddi sıkıntılar var. Günümüzde; CMK görevinde vergiler düşüldükten sonra geriye kalan yaklaşık 500 – 600 lira civarında, bu bir kamu görevi olmasına rağmen vergilendirmeye tabi tutulan bir para. Bu paranın yatış süresi, 3-4 ay. Bu ücret enflasyonist ortamda zaten az iken bir de bu tutarı hak ettiğimizden 3-4 ay sonra almamız başlı başına problem. Bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor. Bununla alakalı olarak ne yapılması gerekiyorsa Genç Avukatlar Meclisi olarak yapmaya, kim seçilirse seçilsin, sorumluluk almaya hazırız.

 

-         Görev sahası itibariyle Kocaeli’nin bütününe adaysınız ancak bir Gebze Bölgesi değerlendirmesi alabilir miyim? Kaldı ki yürütme kurulu aday listenizde iki Gebzeli var…

 

-         İlçelerde görev yapan meslektaş sayısı, ilçelere göre farklılık gösteriyor. Gebze’ye baktığımızda hem iş potansiyeli hem de meslektaş sayısı anlamında Kocaeli (İzmit) ile yarışır seviyeye geldi,. Aradaki coğrafi uzaklıkları bir kenara bırakıp Kocaeli Barosu çatısı altında meslektaşlarla birlikte ne yapılması gerekiyorsa hayata geçireceğiz. Meslektaşlarla bir araya gelmek ve sorumluluk almak noktasında, işbirliği yapmak gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Bu nedenle listemizde Gebze’den iki aday gösterdik. Çoğunluk ve temsil anlamında da buradaki potansiyele ve ağırlığa değer vermek gerektiğine inanıyoruz.

 

-         Genç meslektaşlar açısından baktığımızda; Gebze ile İzmit arasında coğrafi uzaklık bir kenara, gönül bağı açısından bir uzaklık, mesafe görmüyoruz. Gönül bağı anlamında eksiklik varsa biraz daha üzerine gidilip giderilmesi, tamamlanması gerekiyor.

 

-         İlimizin diğer ilçelerine dair ne söylemek istersiniz?

 

-         Her ilçenin kendine özgü sorunları, baromuzun adliye olan her ilçede temsilcileri var. Bölgeye yönelik sorunların öne çıkarılmasında temsilcilikler fazlasıyla görev alıyor. Genç Avukatlar Meclisi olarak yapmamız gereken; temsilciler ve Baro ile işbirliği içinde meslektaşların sorunlarına değinip ortak çözümler üretebilmektir. Meclisimizin bu noktada öncelikli görevi baroya ve temsilciliklere yardımcı olmak, kanal olmak genç meslektaşlarla temsilciliği ve baroyu bir araya getirebilmektir. Biz ilçeler arasında bir ayırım gözetmeksizin, her ilçe açısından sorumluluk olmaya hazırız.

 

-         Haricinizdeki sivil toplum örgütleri ile olası konular üzerinden işbirliğine nasıl bakıyorsunuz?

 

-         Hukukun ve baronun müdahil olabileceği her alanda sorumluluk almaya hazırız. Pınar Aren ve Asena Babadağı arkadaşlarımız şahısları adına çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev alıyor zaten. Bizde göreve seçildiğimizde çeşitli sivil toplum örgütleriyle yardımlaşmaya, onlarla işbirliklerine açık olacağız.

 

8007-003.jpg

 

Resul Uludağ’ın listesinden yürütme kuruluna  Adem Çeçen, Asena Babadağı, Ayşe Pınar Eren, Cansu Kaplan, Cemal Emre Kaya, Ceren Şerbetçioğlu, Elif Gamze Gülünce, Ezgi Aşkan,  Gökçen Ürküt ve Yusuf Ziya Solak aday oldu.

8006-003.jpg

Resul Uludağ ve ekip arkadaşlarından Adem Çeçen, Cansu Kaplan, Pınar Eren, Ezgi Aşkan ve Gökçen Ürküt, Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül ile.

**

Kimdir?

 7021.jpg

1996 yılında İzmit’te dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2019) mezunu. 2020 yılından buyana Kocaeli Barosu Üyesi. Kocaeli Üniversitesi’nde kamu hukuku alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Baro’da

2019-2020 döneminde stajyer avukat temsilciliği,

2021’de Genç Avukatlar Meclisi’nde Meclis Sekreterliği yaptı.

2022’de Kocaeli Barosu Meclisi Divan Kurulu Üyesi seçildi.

Kocaeli Barosu; Avrupa Birliği ve Mevzuatı Araştırma ve Tüketici Hukuku Komisyonları üyesi.

 

**

YARGI VE EVLİLİK HAKKINDA HER ŞEY’E GÖZ ATTIM!

 

 

Dizilerde anlatıldığı gibi

açık arayan kötüler değiliz

 

-         Yargı ve Evlilik Hakkında Her Şey dizilerini izlediniz mi? Avukatlık, dizilerdeki gibi bir meslek mi?

 

-         Her iki diziyi de izlemedim. Sadece çevreden aldığım duyumlar üzerine merak ettiğim, eleştirilen noktalarına ve yerlerine baktım. Mesleğimizin dizilerde ve sosyal alanlarda çok doğru yansıtıldığını düşünmüyorum, neticede bir sinema / beyaz perde boyutu olduğu için orada biraz daha bazı şeyleri süslemek, abartmak gerekiyor ki ilgi çeksin. Mesleğin bulunduğu halle dizilerde yansıtılan hali birbirinden çok uzak, çok farklı. Tamamını izlemediğim bir dizi için toplu yorum yapmış olmayım ama medyaya yansıtılan mesleğin içeriğiyle mesleğin aslı birbirinden çok uzak. Onun haricindeki dizilerde de genellikle böyle. Avukat hep kötü insanmış gibi yansıtılır. Sanki bir açığı bulmaya, orada bir problem çıkarmaya gelmiş bir meslek mensubu gibi gösterilir. Ama kaçırılan nokta şudur: Avukat da görevini icra ederken kamu görevi icra etmekte. Dolayısıyla bir ceza yargılamasında da avukatın görevi kamu görevidir. Bunun haricinde yansıtılan o izlenim çok doğru değil.

 

 

KONYA’DAKİ TEPKİNİN BENZERİNİ

GEBZE’DE DE YAŞADIK

 

 

 

-          -        Konya’daki sokak hayvanı katli sonrası meslektaşlarınız CMK atamasına karşı eylem yaptı. Savunma hakkı zemini üzerinden de değerlendirir misiniz?

 

 

Biz aslında bu problemin (tepkinin) benzerini daha öncesinde burada, Gebze’de yaşadık. Gebze’de şehit edilen meslektaşımız Ersin Arslan vakasında, CMK ataması boyutunda yaşadık. Herkesin savunma hakkı var, bu noktada bir soru işareti yok. Fakat CMK atamaları biraz daha farklı oluyor. Burada meslektaşlar ortak irade göstererek bir şeylere çözüm arıyorken veya bir tepki göstermeye çalışıyorken CMK sistemiyle de bazı şeylerin önüne geçilmesi, bu da çok doğru değil. Nihayetinde baktığımızda savunma hakkı kutsal, herkes tarafından kullanılabilecek bir hak. O noktada tepkileri haklı bulsam da elden bir şey gelmiyor.

7003-010.jpg

Resul Uludağ (ortadaki) ve listesinden yürütme kurulu adayları - soldan sağa- Cemal Emre Kaya, Asena Babadağı, Pınar Eren ve Adem Çeçen sorularımızı Gebze’deki Altunkaya Hukuk Bürosu’nda yanıtladı.

**

 

2-3 AY İÇİNDE YÜZDE 10 ARTTIK

Böyle giderse iş

sıkıntısı yaşayacağız

 

7010-003.jpg

 

-        Üniversite sayılarının artmasının, eğitim ve mezuniyette ivmeyi düşürdüğü söyleniyor. Hukuk fakültelerini baz aldığımızda, tespite katılıyor musunuz?

 

 

-         Günümüz itibariyle ortada bir hukukçu enflasyonu var. Her yıl mezun sayısı, mesleğe başlayan avukat sayısı artıyor. Geriye dönüp baktığımızda temmuz ayından bu yana yemin eden avukat sayısı 300’e yaklaştı. Normal şartlarda Kocaeli Barosu’nda aktif görev yapan meslektaş sayısı, genel kurulda seçimlere gidildiğinde 2 bin 600 idi. Bu sayının neredeyse yüzde 10’u kadar meslektaş sürece 2-3 ay gibi kısa sürede dâhil oldu. Bu da korkutucu açıkçası. Bu şekilde devam ederse mesleki faaliyetlerimizi sergilemekte veya iş alanlarında ciddi anlamda sıkıntı yaşayacağız. Dolayısıyla üniversite kontenjanlarının azaltılması gerekiyor. Avukatlık sınavı getirilmesi konuşuluyor ama bu tek başına çare değil. Bu noktada devlet kesinlikle sorumluluk almalı

 

-         Eğitimin yeterliği yetersizliği noktasında bir eleştiride bulunmak bize düşmez. Bence şöyle bir durum var: Mesleğimiz gelişim ve değişime çok açık. Kişinin aldığı eğitim elbette önemli ama kişinin kendisini geliştirmesi, mesleğe duyduğu ilgi, yapmış olduğu çalışmalar da çok kıymetli. Bu da mesleğe değer katan bir alan olduğu için doğrudan, ‘Şu üniversitenin mezunu eğitimini yetersiz almıştır’ gibi bir şey söylemek kesinlikle mümkün değil. Bir derslik olan her yere bir fakülte açılabiliyorsa burada yeterli akademisyen desteği sağlanabiliyor mu, meslektaş adayları yeterli eğitim alabiliyor mu detaylarına kesinlikle eğilmek gerekiyor.  Okul ismi vererek değerlendirme doğru değil. Her meslektaş adayı kendisini geliştirdiğinde, aldığı eğitimi de tamamlayabilir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.