Solunum Laboratuvarı ile ilgili bilinmeyenler

Solunum Laboratuvarı ile ilgili bilinmeyenler

Anadolu Sağlık Merkezi Solunum Laboratuvarı olarak, solunum performansıyla ilgili sorunlara dair çeşitli testler ve işlemlerle hizmet veriyor.

Laboratuvarımızda hangi testleri ve işlemleri yapıyoruz?

Solunum fonksiyon testi

Spirometre adı verilen özel bir cihaz yardımıyla akciğer fonksiyonlarının ölçülmesi işlemidir. Akciğerlerin kullandığı veya var olan hava hacim, akım ve kapasitelerinin belirlenmesinde kullanılır.

Bronkodilatasyon testi (Reversibilite testi)

Havayolu obstrüksiyonu olan kişilerde bir kez inhalasyon yoluyla kısa etkili nefes açıcı verilerek havayolundaki daralmanın (obstrüksiyonun) değişim derecesini değerlendiren bir testtir. Reversibilite testi öncesi eğer kullanılıyorsa kesilmesi gerekli birtakım ilaçlar vardır. Test öncesi mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bronş provakasyon testi

Havayolu aşırı duyarlılığı, astımın tanısına katkıda bulunabilen özelliklerden biridir. Astım tanısı düşünülen, buna karşın solunum fonksiyon testinde havayolu obstrüksiyonuna dair bir bulgu saptanmayan kişilerde, havayolu aşırı duyarlılığını belirlemek için yapılan bir testtir. Provakasyon testi öncesi, eğer kullanılıyorsa kesilmesi gerekli birtakım ilaçlar vardır. Test öncesi mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Helyum difüzyonlu solunum testi (DLCO) ve Tüm Vücut Pletismografisi

 

Özel bir cihaz ve özel bir gaz yardımıyla akciğerin kapalı hacimleri, gaz geçirgenliği kapasitesi, havayolu direnci ve gaz alışveriş alanının ölçülme işlemidir. DLCO testi, TLCO testi olarak da isimlendirilebilir. Güncel bir hemoglobin değeri (mg/dl) gerekmektedir.

Göğüs içi basınç ölçümü (PImax, PEmax)

Solunum kas güçsüzlüğü şüphesi olan ya da bilinen hastalıkların teşhis ve takibinde kullanılmaktadır. PImax ile diyafram ve diğer inspiratuvar solunum kaslarının gücü, PEmax ile abdominal kaslar ile diğer ekspiratuvar solunum kaslarının kuvveti ölçülmektedir.

6 dakika yürüme testi

Özel bir cihaz gerekmeksizin hastanın belirli bir mesafede 6 dakikada yürüyebildiği kadar çok mesafe yürümesi işlemidir. Belirli zaman aralıklarında ve test sonunda tansiyon takibi, parmaktan oksijen satrasyonu ve nabız takip edilir. Test bitiminde, hastanın yürüdüğü metre ve nefes darlığı düzeyi hesaplanarak verilerin kombine olarak raporlanmasıyla işlem tamamlanır.

Kardiyopulmoner egzersiz testleri (VO2 Max testi)

 

İstirahat sırasında belirlenemeyen kardiyopulmoner kapasiteyle ilişkili parametrelerin, egzersiz sırasında ölçümü ile birçok hastalık hakkında ayrıntılı bilgiler edinmemize olanak sağlayan testlerdir. Temel olarak koşu bandı veya bisiklet ile standart egzersiz protokolleri altında yapılmaktadır.

Test öncesi birtakım hazırlıklar gerektirir. Rahat kıyafetler giyilmesi uygundur ve o gün sigara, kafeinli içecekler kullanılmamalı, iki saat öncesine kadar yemek yenmemelidir. Ayrıca daha önce yapılmış tomografi, laboratuvar sonuçları, konsültasyon notları, EKO gibi sonuçları da hastaların yanlarında getirmesi gerekir.

VO2 Max testini, göğüs hastalıklarında hangi alanlarda kullanıyoruz?

  • Akciğer hastalıklarının ayırıcı tanısında
  • Vasküler hastalıklarda ve takibinde (pulmoner arteriyel hipertansiyon)
  • Kardiyak hastalıklarda
  • Kas hastalıklarında (miyopatiden ayrım)
  • Cerrahi öncesi değerlendirme (özellikle akciğer ve kalp cerrahisi öncesi riskleri belirlemede)
  • Kondüsyon ve egzersiz intoleransının değerlendirilmesinde

Ekspirasyon CO ölçümü (ppm)

Sigara maruziyeti ile ya da karbonmonoksite maruz kalınması sonucu akciğerde biriken karbonmonoksit ve karboksihemoglobin değerinin ölçülmesi işlemidir. Derin nefes vermeyle kolaylıkla ölçülmektedir. Sıklıkla sigara bırakmada kullanılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.