Siyaseti derneklerde değil partilerde yapmalı

Siyaseti derneklerde değil partilerde yapmalı

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı, 22 ve 23’ncü dönem AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva engellileri gönül verdikleri partide aktif siyasete davet etti

** Lokman Ayva, “. Çok güzel siyaset yapabilecek engelliler var. Dernekleri siyasi parti gibi düşünüyorlar. Gönüllerinde hangi aslan yatıyorsa o siyasi görüşe gitsinler” dedi

 

Gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gerekse milletvekilliği yaparken Türkiye’yi temsil ettiği Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin, Avrupa Konseyi’nin ilk görme engelli milletvekili, AKP kurucularından Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği, 2024 yerel seçimleri öncesi engellileri aktif siyasete bu sözlerle davet etti:

GÖNÜLLERİNDE YATAN

ASLANDA SİYASET YAPSINLAR

“Çok güzel aktif siyaset yapabilecek engelliler var. Hitabet yönüyle olsun, politika üretebilmede olsun çok başarılı engelliler var. Fakat bunlar gidiyor derneklerde çalışıp dernekleri siyasi parti gibi düşünmeye başlıyorlar. Hâlbuki gönüllerinde hangi aslan yatıyorsa o siyasi görüşe gitsinler. Orada siyaset yapsınlar.

SİYASET PARMAK SAYISIYLA İLGİLİ

Örneğin; AK Parti’de engelliler birimi var. AK Parti’de gönlü olanlar gidip orada siyaset yapsınlar. Diğer siyasi partilerde gönlü olanlar, partilerine gidip siyaset yapsınlar. Çok başarılı olacaklardır. Bunu ihmal etmesinler. Dünyada da bunun örnekleri var. İngiltere’de David Blunkett (İngiltere’nin ilk görme engelli İçişleri Bakanı), Yunanistan’da ve Mısır’da örnekleri var. O açıdan benim önerim engelliler gönül verdikleri partilere gitsin. Siyaset parmak sayısıyla ilgili. Ne kadar çok parmak kalkarsa o kadar çok dönüşü olur.”

İDEOLOJİ DAHA ÖNDE GELİYOR

Furkan Uğur Eşitti başkanlığındaki Beyazay Kocaeli’nin geçen haftaya damgasını vuran, “Önyargıları birlikte yıkıyoruz semineri” sonrası gazetemizin sorularını yanıtlayan Ayva, “Türkiye’de çok enteresandır; engellilik henüz bir siyasi kriter olamadı. Yani (A) siyasi görüşe, engellilere çok iyi hizmet verse dahi oy vermiyor insanlar. Veya engellilere hizmet vermeyen partiye, oy vermemezlik yapmıyorlar. Benim gözlemlerime göre ideoloji daha önden geliyor.

KRİTER ENGELLİYE HİZMET OLMALI

Arkadaş Komünist Partili ise Komünist Partili oluyor. – Farzımisal -; engellilere hizmet vermese bile, ‘Komünist Partiliyim’ diyor. Partisi engellilere güzel hizmet vermese dahi, şayet o partiliyse partisine oy vermeye devam ediyor. İsterdim ki bunlar kriter hale gelsin. Engellilere güzel hizmet vermeyene engelliler oy vermesinler” dedi.

 

**

 

İnşallah yeni ENİŞMER’ler

kurulur. Biz de destekleriz

Çayırova’daki etkinlik sonrası kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen kimseyi geri çevirmeyip poz veren Lokman Ayva, “Türkiye Beyazay Derneği olarak stratejimiz, iyi olanı öne çıkarmak. İyilerle iş yapmaya çalışmak, iyi bir şey yapmak. Yanlış olanların ayrılmasını, sürüden kopmasını istiyoruz. İnşallah onlar da düzelir en kısa zamanda” dedi. Lokman Ayva’ya milletvekilliği döneminde açılışını yaptığı Çayırova ENİŞMER’i hatırlattık. Engellilerin üretmeye mecbur olduğunu kaydeden Ayva, “İnşallah yenileri kurulur. Biz de destekleriz” dedi. 

 

**

 

Ayva: Engelliler

üretmeye mecbur

-         Zaman zaman engelli derneklerinin de bizim meslekte veya şehit ailelerinde olduğu gibi kimi kişilerce farklı amaçlarla kullanılan, sömürülen oluşumlar olduğunu bölgemizde tanık olduk, oluyoruz? Sizin de böyle tespitleriniz var mı?

KEŞKE TEK ÇATIDA OLSALAR

-         Dediğiniz gibi yapanlar olabilir. Ben isim vererek şu veya bu yapıyor diyemem. Aynı konuda farklı kuruluşlar, farklı hareketler, akımlar yapma geleneği var. Örneğin Türkiye’de işçi konfederasyonları olarak Türk-İş, Hak-İş, DİSK var. Keşke onlar da tek konfederasyon olsalar. Keşke engellilerde de böyle bir yapılanma olsa. Demek ki, bu insanoğlunun fıtratında mı var..

AHLAKSIZLIK HER YERDE MÜMKÜN

Sömürü olarak yapılırsa ahlaksızlık olur tabi. Zaman zaman rastlıyorum. Yargılayamadığım için isim veremem ama zaman zaman olabilir o zihniyette kurulan yapılar çünkü ahlaksızlık her yerde mümkün. Engellinin de, engelsizin de ahlaklısı, ahlaksızı vardır. Tutuklu olanları kast etmiyorum ama cezaevlerinde çok sayıda insan var. Suç işlediği mahkeme kararıyla tespit edilmiş insanlar var.

 

İNŞALLAH YAPAN OLUR

BİZ DE DESTEK VERİRİZ

 

-         Milletvekilliği döneminizde tam burada, yan tarafta ENİŞMER’in açılış kurdelesini kestiniz. ENİŞMER şimdi yok. Engelli ve üretim ilişkisinde, ENİŞMER benzeri yapıları savunuyor musunuz?

 

-         Engellilerin üretimde olmak zorunluluğu var. Başka şansları yok, karınlarını doyurmaları lazım. Eğer engelliler yapamayacak olsa bunu söylerdim ama engelliler kesinlikle yapabilir. Engelliler üretebilir. Sanat, spor yapabilir. Özellikle fabrika olsun, mühendislik olsun. Yani illa, belli bir meslekte olmak zorunda değiller. Hangi mesleklere yetenekleri varsa oralarda gelişsinler. Yönetici, CEO hatta işveren olsunlar. Mutlaka üretmek zorundalar,

ENİŞMER gibi projeler kolay değil çünkü bir sürü boyutları var. Ama yapabilen olursa hükümet destek veriyor. İnşallah bundan sonra yapan çıkar, biz de destekleriz.

 

SOKAĞA ÇIKMAYIP YOK

SAYILAN DARILMASIN

-         İlave olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

-         Öncelikle gazetenize, ilginizden ötürü teşekkür ederim. Engelli arkadaşlarımız ve çevrelerinin daha çok beraber olması, daha çok sosyal etkinliğe, topluma daha çok katılmalarını öneriyorum. Sokağa daha çok çıksınlar. Sokakta, aktivide olmayanlar yok demektir. Bu durumda, yok sayılan kimse de darılmasın, üzülmesin.  

 

adil.jpg

 

enismer.jpg

 

TAŞÇI AÇTI, AKBAŞ SÜRDÜRDÜ, DEMİRCİ KAPATTI: Çayırova ENİŞMER, Faruk Taşçı’nın 2004-2009) belediye başkanlığı döneminde İbrahim Başaran dönemi GTO desteğiyle açıldı. Kurdelesini o dönem AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva kesti. 2009/2014, Ziyaettin Akbaş döneminde de varlığını sürdürdü. 2014/2019 Şevki Demirci döneminde kapandı. Fotoğrafta dönemin Belediye Başkan Yardımcısı, günümüz AKP Çayırova yönetim kurulu üyesi Fikriye Çelik’in 3 Aralık 2014, Dünya Engelliler Günü nedeniyle ziyaretinden. ENİŞMER kapandıktan sonra kurucu müdürü Adil Uçankan faaliyetlerini Adil Ambalaj olarak sürdürmeye başladı.   

 

 

**

Maceraya Engel yok:

MUTLAKA İZLEYİN…

 

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı görme engelli Lokman Ayva, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri, Türk Kızılay Engelsiz Ankara İl Başkanı ve İç Anadolu Koordinatörü yürüme engelli Ayhan Metin ile işaret dili tercümanı ve bankacı işitme engelli Şule Denli, 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağı'na tırmanmak üzere eylülde yola çıktı. Üçlü; önceki salı Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin konuğu olarak Çayırova’da idi. Ayva’nın yönettiği, Metin ve Denli’nin yanısıra Merkez Prime Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Hakan Höbek’in katıldığı “Önyargıları yıkıyoruz seminer”inde konuşmalarının sonunda kasım ayında TRT Belgesel’de gösterime girecek belgeselin mutlaka izlenmesini istedi.

 

000000.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.