Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı):  Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları

Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı): Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları

Sivrisinekler küçük, kısa ömürlü, ince ve uzun bacaklarıyla kolayca tanınan, kanatlı böcek grubuna dahil narin hayvanlardır.

Genellikle yaz geceleri hayatımıza dahil olan sivrisinekler, ısırdıktan sonra deride bırakmış oldukları kaşıntılı tümsekler ile bilinir. Belirgin olarak görülen kaşıntılı tümsekler, sivrisineklerin kan emmek için kullandıkları bir kimyasal sonucunda gelişen alerjik tepkilerdir. Kan emme yöntemiyle beslenen sinekler genellikle dişi sivrisinekler olarak bilinir. Dişi sivrisinekler, üremelerini gerçekleştirmek için insan veya hayvan kanında bulunan proteine ihtiyaç duyar. Erkek sivrisinekler ise daha çok çiçek ve bitki öz suları ile beslenir.

Sivrisinek ısırığı ortalama yirmi dört saat içinde geçer ve ciddi problemler yaratmaz. Fakat alerjik reaksiyonlar açısından takip edilmesi gerekir. Ayrıca endemik bölgelerde sıtma, batı nil virüsü, denk hastalığı, fil hastalığı, sarı humma, zika virüsü gibi ciddi hastalıklar görülebilir.

Sivrisinek Isırığı Enfeksiyon Belirtileri

Sivrisinek ısırıkları, her yaz döneminde karşılaşılabilen önemsiz bir durum gibi görülse de ciddi problemlere neden olabilir. Özellikle düzenli aralıklarla seyahat edenler, dere yataklarına yakın mesafede ikamet edenler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ya da açık alanlarda çalışan kişiler enfeksiyon oluşumuna daha çok yatkındır. Diyabet, kanser, hipertansiyon ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip olanlar ise daha ciddi enfeksiyon belirtileri gösterebilir. Ciddi enfeksiyon belirtileri gösteren hastalar zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Sivrisinek Isırmasına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırıklarının yarattığı kaşıntılar genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Fakat bazı kaşıntılar şiddetli olur ve hayat kalitesini engeller. Bu ısırık sonucu oluşan kaşıntı ve ağrı evde bulunan basit malzemeler sayesinde giderilir. Sivrisinek ısırığına doğal çözümler aşağıda belirtilmiştir:

  • Sivrisinekler tarafından ısırılan bölgenin kaşıntısı ne kadar şiddetli olursa olsun kaşıma işlemi yapılmamalıdır.
  • Kızarmış ve şişmiş alan temiz tutulmalıdır. Bu sayede yara iyileşimi hızlanır ve enfeksiyon riski azalır.
  • Isırılan bölgeye kısa süreyle buz uygulaması yapılabilir.
  • Limon ya da tuzlu soğuk su ile ısırılan bölgeye kısa süreli kompres uygulanabilir.
  • Kullanılmış poşet çaylarını buzdolabında saklayarak, sivrisinek ısırıklarındaki kaşıntıyı önlemek için kullanabilirsiniz. Buzdolabından çıkarılan poşet çaylar ısırılan alana yerleştirilir ve böylelikle serinletici bir etki sağlar.
  • Aloe vera bitkisinin yapraklarından bir parça alıp, içindeki jelimsi yapıyı çıkararak, ısırılan bölgeye direkt olarak sürebilirsiniz.
  • Doğal antibiyotik olan sarımsağı ezip doğal yağlardan olan hindistan cevizi yağı ile seyrelterek ısırılan bölgeye uygulayabilirsiniz. Sarımsak, aynı zamanda ısırılan alanın dezenfekte olmasına yardımcı olur.
  • Fesleğen bitkisi de sivrisinek kaşıntısına ve yarattığı alerjik etkileri ortaya kaldırmakta yardımcı olabilecek bir bitkidir. Bir miktar çiğ fesleğen yaprağıyla ısırılan bölgeye masaj yaparak cildi rahatlatabilirsiniz.
  • Bal, antibakteriyel özelliği sayesinde ısırılan bölgeye uygulandığında, ısırık üzerindeki iltihabı azaltabilir..
  • Taze kesilmiş soğan suyu sivrisinek ısırığının yaratmış olduğu ağrıyı ve tahribatı azaltabilir. Soğanı bölgeye uyguladıktan sonra cilt iyice temizlenmeli ve durulanmalıdır.
  • Kekik yaprağının ısırılan bölgeye 10 dk boyunca uygulanması, kaşıntı hissinin azalmasına yardımcı olur.
  • Papatya çayı ısırılan bölgeye uygulanarak iltihabı azaltır ve iyileştirme hızını arttırır.
  • Yulaf ezmesini su ile karıştırıp lapa hale getirdikten sonra ısırılan bölgeye uygulayabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra yıkayıp ardından nemlendirici sürülmesi gerekir.
  • Halk arasında yaygın olarak bilinen, ısırılan bölgeye kolonya, parfüm, diş macunu gibi yaklaşımlar cildi tahriş ederek şikayetleri ve enfeksiyon riskini artırdığı için önerilmemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.