Halil Yeni

Halil Yeni

Sinemalarda Bu Hafta

Sinemalarda Bu Hafta

Birbirinden değerli filmler bu hafta sinemalarda gösterime başladı. Elbet ki bunların başında yönetmen Emin Alper’in bol ödüllü ‘’Kurak Günler’’ filmi geliyor.

 

Çiçeği burnunda bir savcı olan Emre'nin tayini Yanıklar kasabasına çıkar. İşini büyük bir ciddiyetle yapmaya çalışan Emre, Belediye Başkanı Selim Bey ve kasaba halkı tarafından saygıyla karşılanır. Yer altı suyunun kullanılması çevre kurulları ve mahkemelerce yasaklanması kasabada ciddi bir sorun yaratır. Selim Bey de büyük borularla yer altı sularını kasabaya bağlayacak olan büyük projesini hayata geçirmeye çalışır. Ancak Selim, yerel bir gazete sahibi olan Murat başta olmak üzere ciddi bir muhalefetle karşı karşıya kalır. Murat, Emre'yi belediye başkanına karşı kışkırtmaya çalışsa da Emre olaylara temkinli yaklaşır. Kısa bir süre sonra yapılacak olan yerel seçimlerde taraf olmaktan kaçınmaya çalışan Emre, ona karşı yükselen sesler sonucu kendisini zor bir durumun içinde bulur. Çok geçmeden Emre, bir kısır döngü içine hapsolur.

 

Dikkatleri üzerine çeken bir başka film ise Kazım Öz’ün Elif Ana filmi. Elif Ana keramet sahibi, geleceği önceden sezen ermiş bir kadındır. Daha çocukken bile evden kaçar, günlerce dağlarda, mağaralarda yaşar. Alevilikte “analık-dedelik” kan bağı ile aktarılır ama Elif Ana o soy ağacından olmamasına rağmen “analık” unvanını almış birisidir. Ömrü boyunca herkese iyilik yapan biridir. Öyle ki çevresinde iyilik meleği olarak isimlendirilir. Darda olan, hastalığı olan, iç sıkıntısı olan, çocuğu olmayan Elif Ana’nın yanına koşar. Elif Ana da onlara şifa olur. Ne var ki herkese iyilik yapan bu kadın ömrünün sonunda dünyanın en büyük kötülüğünü görür.

 

‘’Yaşar Kemal Efsanesi’’ belgeseli ile dikkatleri üzerine çeken Aydın Orak ise bu kez seyircinin karşısına ‘’Sabırsızlık Zamanı’’ filmi ile çıkıyor. Sabırsızlık Zamanı, Diyarbakır’ın yakıcı yaz sıcağı altında yoksul bir kenar mahallede yaşayan iki kardeşin mahallelerinin hemen yanındaki lüks sitenin duvarını aşıp havuzuna girme mücadelesini konu alır. Okulda karşılarına çıkan havuz problemleriyle başı dertte olan bu iki kardeş için, havuz gerçek yaşamlarında da bir takıntı haline geliyordur. Denkleştirdikleri parayla plastik havuz alıp içene girmeleri onları tatmin etmez. “Neden zenginler gerçek havuza giriyor da biz sahte havuza giriyoruz?” sorusu önünü alamadıkları bir hırsa dönüşür. 

 

Yine 2004 yılında “Akademi Türkiye” adlı şarkı yarışmasıyla ismini duyuran, film çekimleri için gittiği Bodrum’da geçirdiği trafik kazası sebebiyle hayatını kaybeden, Türk rock müzisyeni ve oyuncu Barış Akarsu'nun hayat hikâyesini konu alman ‘’Barış Akarsu Merhaba’’ filmi de sinemalarda ki gösterimlerine devam ediyor.

 

‘’Bize her gün festival’’ sloganıyla bağımsız filmlerin dağıtımcısı olan Başka Sinema’da da birbirinden güzel filmler gösteriliyor. Öğle Güneşinde Yıldızlar, Ela ile Hilmi ve Ali, İncir Ağaçlarının Altında, Korsaj, Prima Facie, Ayna Ayna, Resmi Yarışma ve Acil Durumda Jane'i Ara Aralık ayı boyunca Başka Sinema salonlarında gösterimde olacak.

 

Bu yazı toplam 4804 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Halil Yeni Arşivi