SİBER TEHDİTLERE KARŞI YENİ MODEL: Başkanlığın Rolü Genişledi
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye’nin siber güvenlik mimarisinde önemli bir değişikliğe gidildi. Yapılan düzenlemeyle Siber Güvenlik Başkanlığı’nın görev ve yetkileri genişletilirken, dijital devlet altyapısı, yapay zekâ uygulamaları ve kamu bilişim projeleri tek merkezden koordine edilecek şekilde yeniden yapılandırıldı.
Yeni düzenlemeyle birlikte “siber güvenlik” kavramı, dijital devlet yaklaşımıyla birlikte ele alındı. Başkanlık; siber güvenlik ve dijital devlet alanında mevzuat çalışmaları yürütmek, ulusal strateji ve eylem planlarını hazırlamak ve kamu kurumları arasında koordinasyonu sağlamakla görevli kılındı.
KAMU BİLİŞİM PROJELERİNE MERKEZÎ STANDART
Kararnameye göre, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüteceği bilişim projelerinde uygulanacak ilke, yöntem ve standartlar Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından belirlenecek. Kullanılacak verilerin kalite kriterleri ve teknik standartları da Başkanlık tarafından denetlenecek.
YENİ GENEL MÜDÜRLÜKLER KURULDU
Başkanlık teşkilatı bünyesinde Kamu Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü, Dijital Devlet Genel Müdürlüğü, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı kuruldu. Böylece yapay zekâ, dijitalleşme ve siber güvenlik politikalarının eşgüdüm içinde yürütülmesi amaçlandı.
KADROLAR NETLEŞTİ, TEŞKİLAT GÜÇLENDİRİLDİ
Kararname ekinde yer alan kadro listesiyle Başkanlık merkez teşkilatında başkan, başkan yardımcıları, genel müdürler, daire başkanları, hukuk müşavirleri ve teknik personelden oluşan yeni yapı belirlendi. Bu adım, Türkiye’nin dijital güvenlik kapasitesinin kurumsal olarak güçlendirilmesi şeklinde değerlendiriliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.