Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Bazı insanları sesi daha kalın veya incedir. Ses kalınlığı, ses tellerinin uzunluğu ile ilişkilidir.

Bazı insanları sesi daha kalın veya incedir. Ses kalınlığı, ses tellerinin uzunluğu ile ilişkilidir. Ses tellerinizi gevşettiğinizde kısalan ses telleri nedeniyle sesiniz daha kalın çıkabilir veya tam tersi olabilir. Ses telleri normal şartlar altında birlikte simetrik olacak şekilde titreşir. Bu sayede ortaya çıkan ses boğuk veya hışırtılı olarak değil net bir şekilde duyulur. Ancak bazı durumlarda ses telleri tam olarak kapanmayabilir veya simetrik olarak titreşemeyebilir. Bu durumda ses kısıklığı ortaya çıkar.

Ses Kısıklığı Nedir?

Ses kısıklığı sesin hışırtılı veya nefes nefese kalmışsınız gibi gelmesidir. Ses düzeyinden veya sesinizin tonundan farklı olarak meydana gelir. Ses kısıklığının neden gerçekleştiği ile ilgili birden fazla neden olabilir. Ancak çoğu ciddi bir neden değildir ve kısa süre içerisinde geçebilir. Genellikle ses tellerindeki bir problemden kaynaklanır. Sesin yanlış ve aşırı kullanımı, polip ve nodül gibi büyümeler ses kısıklığına neden olan bazı etkenlerdir. Ses kısıklığı sırasında boğazda kaşıntı hissetmek de yaygın olarak görülen semptomlar arasında bulunur.

Ses Kısıklığı Belirtileri Nelerdir?

Ses kısıklığının bazı bariz belirtilerinin yanı sıra daha az bilinen veya görülen belirtileri de bulunur. Ses kısıklığının neden kaynaklandığı beraberinde farklı semptomlar görülmesine neden olabilir. Genel olarak görülen ses kısıklığı belirtileri şunlar olabilir;

  • Anormal derecede zayıf, nefes nefese veya kaba ses
  • Ses perdesinde(incelik veya kalınlığında )değişiklik
  • Sesi kullanmada zorluk çabuk yorulma
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürmek
  • Boğaz bölgesinde şişlik
  • Yutmada zorluk

Ses kısıklığı bazı belirtilere sahip olduğu gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Bunlardan biri de akciğer kanseridir. Herhangi bir kanser belirtisine sahip olmanız kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak eğer uzun süredir var olan ve geçmeyen bir ses kısıklığı mevcut ise her ihtimale karşı bir doktora muayene olmakta fayda vardır.

Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?

Ses kısıklığı tedavi seçenekleri çeşitlidir ve ses kısıklığının neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterir. Hangi neden dolayı ses kısıklığı yaşıyor olursanız olun iyi gelecek ilk şey sesinizi çok fazla kullanmamak olacaktır. Bu durumda kısık sesle konuşmak çoğu kişi için bir seçenek gibi görünse de sesinizin normal perdesinden daha yüksek veya alçak konuşmak benzer şekilde sesinizi yorabilir. Bu nedenle bir süreliğine mümkün olduğunca az konuşmaya çalışmanız sizin için en iyisi olabilir.

Ses kısıklığı ciddi bir sorun değildir ve çoğunlukla kısa süre içerisinde geçer. Bu süreçte sesinizi mümkün olduğunda dinlendirmeye çalışmak uygulayabileceğiniz en kolay tedavidir. Bunun yanı sıra ses kısıklığını önlemek veya iyileşme sürecini hızlandırmak için; sigarayı bırakın, bol su için, alkol, kafein gibi vücut hidrasyonunu bozan sıvılardan uzak durun veya dengeli tüketin, sesinizi çok uzun süre veya yüksek sesli kullanmaktan vazgeçin. Haber: Barış Ayar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.