Halil Yeni

Halil Yeni

Sendikal Hakları İçin Mücadele Eden ŞOK Market İşçileri

Sendikal Hakları İçin Mücadele Eden ŞOK Market İşçileri

Kocaeli Çayırova'da bulunan, Şok Market deposunda çalışan işçiler anayasanın kendilerine verdiği hakkı kullanarak Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'na (DGD-SEN) üye olmaya karar verdiler. Ekonomik ve sosyal hakları için yanyana gelen emekçiler kısa zamanda da örgütlendiler.  

Fakat bu yasal süreçten haberdar olan işyeri yönetimi, sendika komitesinde olan iki öncü işçiyi küçülme gerekçesiyle işten çıkardı. Yine sendika komitesinde olan üç işçiyi ise evlerinin çok uzağında farklı marketlere göndermek ve birliklerini dağıtmak istedi. İşçiler bu dayatmayı kabul etmeyince de onları işten attı.  

İşten çıkarmalar sonrası toplam beş işçi fabrika önünde direnişe geçti. Soğuk kış günlerinde yağmura ve hastalığa aldırmadan uyarı eylemleri gerçekleştirildi. İşçiler gerek İstanbul da ki genel müdürlük önünde gerekse de Çayırova da bulunan deponun önünde seslerini duyurmak ve patronlarıyla görüşmek isteseler de sonuç alamadı. Böylece yargı süreci de başlamış oldu.  
*
12 darbesinden sonra emek hareketi büyük kayıplar verdi. Sendikaların kapatılması, grevlerin yasaklanması, sendikaların varlıklarına el koyulması, emek düşmanı yasaların meclisten geçirilmesi bunların nedenleri arasındaydı.  

Fakat sınıf mücadelesine vurulan asıl darbe işçilerin yalnızlaştırılmasıydı. İnsanı da, mücadeleyi de, umudu da bitiren bu yalnızlıktı. İşçiler üzerinden zenginliklerine zenginlik katanların kazandığı servetten işçisine pay vermemek için uyguladığı yöntemlerden biri de buydu. İşçilerin yalnızlaştırılması. 

Bundandır ki emek dostlarının görevlerinin başında hakkını arayanların, kahredici bir yalnızlığın kuyusuna itilmesine izin vermemek gelir.  Hakları için sendikalı olan işçilere utanmadan ‘’dışarıda milyonlarca işsiz var size iş beğendiremiyoruz’’ diyenlerin karşısına dikilmek gerekir. Şantajlarla sindirilmeye çalışılan emekçileri yalnız bırakmamak gerekir.

Anayasal hakkını kullanıp sendikalı olduğu için işten atılan ve fabrika önlerinde mücadeleye başlayan emekçiye güç vermek gerekir. Emek hareketi açısından görevimiz boyun eğmemek ve kimsenin boyun eğmesine izin vermemekse desteklemediğimiz, omuz vermediğimiz, ziyaretine gitmediğimiz her direniş yalnızlığa terk ettiğimiz işçiler demektir.

Şimdi sendikalı olduğu için işlerinden atılan ve fabrika önünde uyarı eylemleri geçekleştiren Şok Market depo çalışanlarının seslerine ses katmak, mücadelelerini daha fazla bilinir ve görünür kılmak gerekiyor.  Bu yazı bir selam olsun onlara. Bin selam dokunsun diye omuzlarına. 

Bu yazı toplam 4818 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi