Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan Bayramı genelgesi

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan Bayramı genelgesi

Sağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı süresince hastaların ihtiyaçlarını karşılamak ve acil durumlarda gereken müdahaleleri yapabilmek için tüm birimlerin planlarını yaparak hazırlıklı olmalarını istedi. Bakanlık, "Ramazan Bayramı" için hazırladığı genelgeyi 81 il sağlık müdürlüğüne iletti.

Ramazan Bayramı tatili boyunca Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için sağlık alanında tüm önlemler alındı. Sağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı süresince 81 ilde sağlık hizmetlerinin kesintisiz olarak 24 saat boyunca sunulması ve herhangi bir aksama yaşanmaması için gerekli tedbirleri belirledi. Bakanlık, Ramazan Bayramı boyunca sağlık hizmetlerinin, normal çalışma günlerinde olduğu gibi kesintisiz bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla hazırladığı genelgeyi 81 il sağlık müdürlüğüne iletti.

Genelgede, mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde acil hasta ve yaralılara hızlıca ulaşılması, ilk ve acil müdahalenin yerinde yapılması, hastaların tıbbi durumlarına uygun acil servislere nakli, tıbbi müdahale ve tedavinin etkin bir şekilde sağlanmasının kesin bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Ayrıca tüm sağlık çalışanlarının her zamanki gibi büyük bir fedakarlık ve üstün gayretle görev yapmalarının önemi vurgulandı.

GEREKLİ ÖNLEMLER ÖNCEDEN ALINACAK

Ramazan Bayramı tatili boyunca olası hastalık ve acil durumlarda 112 Acil ambulansları ve hastanelerin acil servislerine başvurularda yoğun iş yükü olabileceği vurgulanan genelgede, bayram tatili ve bu dönemde verilen idari izinlerde Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve özel sektöre ait acil sağlık hizmeti sunan tüm sağlık tesislerinin bu konuda gerekli önlemleri önceden alması istendi. Bu doğrultuda, acil sağlık hizmetlerinde hasta sevk ve nakil işlemlerinin, 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyon sağlanarak gerçekleştirilmesi esas olacak.

Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemi'ndeki veriler, ilgili sağlık tesisleri yönetimlerince sürekli güncellenecek ve acil hasta sevk-nakil ile ambulans hizmetlerinde aksaklığa sebep olunmaması için gereken organizasyonlar önceden yapılacak. Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimleri ile hasta yatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü ve tıbbi donanımın bulundurulması sağlanacak.

HASTALAR MAĞDUR EDİLMEYECEK

Sağlık tesisleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar, ultrason-MR-tomografi-röntgen gibi görüntüleme birimleri ve hasta yatırılan klinikler gibi günün her saatinde hizmet vermesi gereken birimlerde nöbet hizmetleri 24 saat esasına göre düzenlenecek. Radyoterapi hizmetlerindeki aksamaların hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurularak, bu alandaki çalışmalar bayram tatilinde de sürdürülecek ve hasta mağduriyetine sebebiyet verilmeyecek.

Ayrıca diyaliz hizmeti verilen birimlerde hizmetler aksatılmayacak, ihtiyaç sahibi hastaların tedavilerine, plana uygun devam edilecek. Replantasyon, kalp cerrahisi, yanık tedavisi ve organ nakli gibi özellikli hizmetler ile acil müdahale gerektiren sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyulduğu anda ve hızla erişimin sağlanması amacıyla il sağlık müdürlükleri ve sağlık tesislerince gerekli planlamalar yapılacak.

Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşları bünyesindeki evde sağlık hizmet birimleri, hastaların devam eden ilaç uygulaması, pansuman ve benzeri tıbbi bakım, tedavi ve işlemlerinin bayram tatiline denk gelen günlerde aksatılmadan sürdürülmesini sağlayacak. Bu kapsamda gerekli nöbetler planlanacak ve hizmetler kesintisiz bir şekilde devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.