Halil Yeni

Halil Yeni

Sabahattin Ali Belgeseli İzmit’e Gösterime Giriyor

Sabahattin Ali Belgeseli İzmit’e Gösterime Giriyor

Kısacık yaşamında upuzun sınavlardan geçti Sabahattin Ali. Bu güzelim hayatta sadece 41 yıl yaşaya bildi ve ömrünün büyük çoğunluğunu da yoklukla ve acılarla geçirdi.  Düşüncelerinden dolayı yargılandı. Öğretmendi mesleğinden atıldı. Aç kaldı. Yoksullukla terbiye edilmeye çalışıldı. ‘’Sırça Köşk’’ adlı eseri Bakanlar Kurulu tarafından toplatıldı. Cezaevinde yattı.

 

Gazetecilik yapmaya başladı. Çalıştığı Tan gazetesi basıldı.  Yakıldı. Yıkıldı. İssiz kaldı.  Siyasal mizah dergileri çıkardı. Ancak, bu dergiler de tek parti iktidarının baskılarıyla karşılaştı ve mahpusun demir kapısı onun için hep açık bırakıldı. Ve Cumhuriyet tarihinin ilk aydın cinayetine kurban gitti. Sabahattin Ali baskılardan uzaklaşmak için yasal olmayan yollardan Bulgaristan’a gitmek istese de hükümete ajanlık yapan Ali Ertekin tarafından 1948 yılında öldürüldü.

 

Fakat öldürülünceye kadar yaşadığı bütün bu zorluklarla dolu süreci göğüsleme ve sonuna kadar mücadele etme, teslim olmama, yoluna devam etme cesaretini gösterdi.  Çünkü Sabahattin Ali direnme kültürünü Cumhuriyet topraklarına serpiştiren ilk aydınlardan biriydi. O, Karşılaştıkları zorluklara teslim olmayan, pes etmeyen, düşünceleri ve duruşundan ödün vermeyendi. Sabahattin Ali bizlere en karanlık zamanlarda dahi direnme sanatını öğrettiği için bugün biraz da bu yüzden enseyi karartmıyor, ‘’Görecek günler var daha, aldırma gönül aldırma’’ diyoruz.

 

O öyküleri ve şiirleriyle ölümsüzleşti.  Türkiye’nin en çok okunan ve sevilen yazarlarından biri oldu. Ve yazdıklarıyla dostlarının arasında, kötülüklerin karşısında yer almaya devam ediyor, edecek. 27 Aralık Perşembe günü Sabancı Kültür Sitesinde onun için bir belgesel gösterilecek. ‘’Sabah Yıldızı’’ adını taşıyan bu belgesel Sabahattin Ali hakkında en kapsamlı belgesel olma özelliğini taşıyor. İroni yapım ve organizasyonun davetlisi olarak gerçekleşecek olan gösterim saat 20.00’da başlayacak. Ve Sabahattin Ali’ye kocaman bir selam yollayacak.

 

2012 yılında yayınlanan bu uzun metrajlı belgeselin tanıtım yazısı şu şekilde ‘’ Türk edebiyat tarihinin en önemli ve zamanında hakkı en çok yenmiş isimlerinden olan Sabahattin Ali'nin yaşam öyküsü ve trajik ölümü hiç silinmeyecek kara bir leke olarak kalsa da, edebiyat ustasına vefa borcunu ödemek amacıyla yeni işler de ortaya konuyor. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Metin Avdaç'ın üstlendiği Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali belgeseli uzun bir araştırma sürecinin ardından Almanya, Bulgaristan ve Türkiye de gerçekleştirilen çekimlerle tamamlandı. Filmde Sabahattin Ali'nin edebiyatçı kimliğinin yanı sıra sevdaları, fikir dünyası ve onu fail-e meçhule götüren dönemin sosyo-politik dinamikleri de ele alınıyor...’’

 

Yönetmen Metin Avdaç ise filmini söyle özetliyor ‘’ Edebiyatçı kişiliği ile bilinen Sabahattin Ali yaşam mücadelesi ile bu ülkenin aydınlık geleceğine değer katmış biridir. Buna karşılık yaşarken de, ölümünün ardından da yazdıklarını halkıyla buluşturması hep engellenmiştir. Bugün, eserlerinin tamamı basılmış ve kitapçılarda kolayca bulunur olmasına ve çok sayıdaki şiiri bestelenmiş ve tanınan müzisyenler tarafından seslendirilmesine rağmen toplum tarafından yeterince tanınmıyor. Sabahattin Ali cinayeti çözülmüş olsaydı, acaba TBMM resmi kayıtlarında 17.000 faili meçhul cinayet dosyası olur muydu! Her Cumartesi “Cumartesi Anneleri” Galatasaray lisesi önünde toplanır mıydı? Sabahattin Ali’nin ölümünün ardındaki gizemi çözmek değilse de olası sebep ve sonuçlarını sorgulamak, sorgulatmaktır...’’

 

 

Bu yazı toplam 6803 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi