Ramazan ve diyabet

Ramazan ve diyabet

Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde Dahiliye uzmanı olarak görev yapmakta olan Dr. Ali Sait Turgut, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen diyabet hastalarına uyarılarda bulundu.

Diyabet hastalarının doktor kontrolü altında bir ramazan ayı geçirmesi gerektirdiğini belirten Uzm. Dr. Turgut, her diyabet hastasının farklı değerlendirilmesi gerektirdiğini söyledi. Diyabet hastalarının oruç tutması kararı verilmeden önce hastanın durumunun hastayı takip eden hekim tarafından iyice değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Turgut "Bu değerlendirme sırasında özellikle hastanın hastalığının tipi, derecesi, hastanın mevcut durumu, diyabet dışında ek hastalıkların varlığı ve hastanın kullandığı ilaçlar iyice değerlendirilmeli ve hasta açısından doğru karar verilmelidir" dedi. Diyabet hastalarında uzun süreli açlık, hipoglisemi, yüksek tansiyon, beyin damar tıkanıklığı, inme ve göz dibi kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

“KAHVALTI TARZINDA BESLENMEK ÖNEMLİDİR”

Bu nedenle diyabet hastalarının doktor kontrolünde oruç tutmasına veya tutmamasına karar verilmesi gerekmektedir. Diyabet hastası oruç tutarken, ramazan boyunca düzenli olarak kan şekeri ölçüm cihazları ile değerlerini kontrol etmelidir. Aşırı yükselme veya 70mg/dm altına düşmesi durumunda oruçlarını bozmalıdırlar. İftar sırasında hızlı ve ağır yemek yemekten kaçınarak, çorba ile başlamak ve yemeğe ara vererek kademeli olarak devam etmek kan şekerinin aşırı yükselmesini önleyebilir. Sahur öğününü atlamamak ve mümkünse kahvaltı tarzında beslenmek önemlidir. Diyabet hastalarının Ramazan ayında besin değeri yüksek ve kan şekerini dengeleyecek besinler tüketmesi gerekmektedir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, yulaflı veya çavdarlı ekmek; kırmızı et yerine tavuk ve balık tercih edilmelidir.

“DÜZENLİ KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ YAPMALI”

Kuru baklagiller, salatalar ve süt ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Yağ ve tuz tüketimi sınırlandırılmalı; hamur işi, kızartma ve tatlı gibi zararlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Diyabet hastaları, Ramazan’da oruç tutmak istiyorlarsa, mutlaka doktorlarına danışarak risk değerlendirmesi yaptırmalı ve uygunsa, tedavi ve beslenme programlarını yeniden düzenlemelidir. Ramazan boyunca düzenli kan şekeri ölçümü yaparak, dikkatli ve kontrollü bir şekilde beslenmeye özen göstermeli ve doktor tavsiyelerine uyarak sağlıklarını korumalıdırlar. Tüm hastalarımıza hayırlı ve sağlıklı Ramazanlar dilerim” dedi.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.