Polis ve Komiser Yardımcısı Adaylarına Yeni Sınav Yönetmeliği Yayımlandı
2 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile polis memuru ve komiser yardımcısı rütbelerine atanacak adaylara uygulanacak sınav esasları yeniden düzenlendi. Yeni yönetmelik bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, polis memuru ve komiser yardımcısı olarak atanacak adaylara uygulanacak sınav süreçleri yeniden şekillendirildi. Yeni yönetmelikle birlikte, söz konusu sınavlara katılacak adaylar, kapsam, değerlendirme kriterleri ve atama süreçleri bakımından detaylı düzenlemelere tabi olacak.Yeni yönetmelik, polis eğitim kurumlarında öğrenim gören ve eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayan öğrencileri, ayrıca İç Güvenlik Fakültesi ve polis meslek yüksekokullarından belirli şartlarla mezun olanları kapsıyor.
KİMLER SINAVA GİRECEK?
Yönetmelikte yer alan bilgilere göre; Eğitim sürecini tamamlayan polis adayları,İç Güvenlik Fakültesi’nde birinci ve ikinci sınıfı tamamlamasına rağmen lisans eğitimini süresinde bitiremeyen öğrenciler,Polis meslek yüksekokullarından İç Güvenlik Fakültesi’ne dikey geçiş yapmış ancak lisans sürecini tamamlayamayan öğrenciler,polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanabilmek için sınava tabi tutulacak.
SÖZLÜ SINAV ŞARTI VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Yeni yönetmeliğe göre adaylar, sözlü sınav ile değerlendirilecek. Sınavda adayların;Mesleki bilgi düzeyi (40 puan),Konuya hâkimiyet, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,Özgüven, ikna kabiliyeti,
Liyakat, temsil kabiliyeti ve mesleğe uygun davranışlar gibi kriterleri üzerinden puanlama yapılacak.Sınavdan başarılı sayılabilmek için, 100 puan üzerinden en az 70 puan almak gerekiyor. Değerlendirme komisyonlarının verdiği kararlara itiraz hakkı bulunmuyor.
SINAVI GEÇENLER DOĞRUDAN ATANABİLECEK
Sınavda başarılı olan adaylar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday memur olarak atanacak. Atamalar, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilecek. Başarısız olan adayların değerlendirme formları ise arşivlenerek kurumda saklanacak.
ESKİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI
Yeni yönetmelikle birlikte, 3 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren eski sınav yönetmeliği resmen yürürlükten kaldırıldı.Yönetmeliğin uygulanmasından İçişleri Bakanı sorumlu olacak.
Kaynak: Abbas ÇAKAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.