Pandemi şartlarında çekirdek aileyle  sağlıklı bir bayram geçirmenin yolları

Pandemi şartlarında çekirdek aileyle sağlıklı bir bayram geçirmenin yolları

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, pandemiye rağmen sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını anlattı.

Tam kapanma nedeniyle evlerde kalınan bugünlerde fiziksel aktivitenin, egzersizlerle sürdürülebilmesi ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketilmesi mümkün. Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Bayram havasını yaşamak için evlerimizde farklı ve çeşitli yemekler yapmak isteriz ancak beyaz un ve şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işlerinin bu süreçte aşırı tüketilmemesine dikkat edilmeli. Biraz geç ve çeşitlendirilmiş bir kahvaltı, arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem ve geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır ve kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olur. Şeker, bağışıklık sistemini zayıflattığı için şekerli gıda tüketimine de özellikle dikkat edilmeli. 

6 çay bardağından fazla çay tüketilmemeli

Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler de tercih edilmemesi gerekiyor. Ekmeği ise öğünlerde ikişer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz. 

Çay-kahve tüketimi ise yemekten 1 saat sonraya bırakılması gerekiyor. Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz. 

Beslenmenizde yoğurt, turşu ve kefire yer verin

Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan kaçınılması gerekiyor. Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir,

turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin...

Bayramda yiyecekleri bol hazırlamayın

Bayramlarda geniş aile ve eş dostla bir arada olunabilen zamanlara özlem duyuluyor. Ancak pandemi nedeniyle bu yıl sağlığımız için evlerimizde, sadece ev sakinleriyle birlikte olacağımız bir bayram yaşayacağız. Bu durumda yiyeceklerimizi bol miktarda hazırlamamaya gayret etmeliyiz. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek’ten sağlıklı bayram tatlısı tarifi:

Malzemeler:

  • 3-4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 su bardağı süt (hayvansal veya bitkisel sütlerin hepsi olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın veya kakao tercihe bağlı
  • 1 adet olgunlaşmış muz
  • 2-3 ceviz 
  • 2-3 kuru meyve (küçük parçalara ayrılmış)

Yulafı sütte pişirin. Yulaf lapa olduğunda ocaktan alın ve muzu içine ezin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. 

tuba-ornek.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.