Örtülü ödenek kullanımı

Örtülü ödenek kullanımı

  

AKP, 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma şansını kaybettikten sonra örtülü ödenek, temsil, ağırlama, derneklere transferlerde büyük artışlar yaşanıyor. Temmuz’daki örtülü ödenek harcamalarında rekor kırılırken, bu durum ‘’GİDERAYAK VURGUN’’ biçimindeki halk deyimini anımsatıyor.

AKP, ‘’Düşmüş hükümet’’ olmasına karşın Temmuz ve Ağustos aylarında bütçeden görülmemiş düzeyde harcama yapmış. Örtülü ödeneği adeta ‘’gizli kasasına’’ dönüştüren AKP, hesabı sorulamayan bu ödenekten Temmuz ayında 237 milyon 507 bin liralık harcama yaptı. Ve bu harcama, bugüne kadar yapılan en yüksek harcama tutarı oldu.

Bu durum, Maliye Bakanlığı’nın Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin bütçe gerçekleşmelerine yansıdı.

“Gizli hizmet giderleri” olarak isimlendirilen örtülü ödenek harcaması Ocak ayında 109.8 milyon, Şubat’ta 214 milyon 92 bin, Mart’ta 144 milyon 347 bin, Nisan’da 51 milyon 487 bin, Mayıs’ta 109 milyon 121 bin, Haziran’da 167 milyon 738 bin lira olan harcamada, Temmuz ayında rekor kırıldı.

Temmuz ayı harcaması 237 milyon 507 bin liraya fırladı, Ağustos ayı harcaması da 151 milyon 663 bin lira oldu. Böylece, yılın ilk 8 ayında 1 milyar 185 milyon 783 bin liraya ulaşıldı.

Geçmiş hükümetler döneminde başbakanların sınırlı olarak kullandığı sadece devletin yasadışı faaliyetlerinin yaygınlaştığı yıllarda kullanımı artan örtülü ödenek, Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olmasıyla görülmemiş ölçüde kullanılmaya başlandı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından Başbakanlık görevine gelen Ahmet Davutoğlu döneminde de aynı harcama alışkanlığı sürdü.

Sonuç olarak, 2003’te 103 milyon lira olan harcama 12 yıl sonra 15 katı arttı. Aynı dönemde 4 kata yaklaşan bütçe büyüklüklerinin çok üstünde olan bu artış, seçim sonrası da rekorlarına yenilerini ekledi.

Hesabı sorulamayan ve genel bütçe gelirlerinden harcanan örtülü ödeneğin nereye harcandığını Başbakan, son yıllarda Cumhurbaşkanı ve bu isimlere yakın birkaç kişi dışında hiç kimse bilmiyor.

İddia odur ki, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre, başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılması yasak olan örtülü ödenek, ne yazık ki amaç dışında da kullanılıyor.

Sadece “devletin milli güvenliği ve yüksek çıkarları, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle” ilgili kullanılması gereken ödeneğin, kanunda yer almasa bile ‘’mücbir sebep’’ sınırlaması içinde başka farklı alanlarda da devreye giriyor.

Bunu açıklayan veriler, Doğu ve Güneydoğu’daki çatışma ortamının ve sınırdaki hareketliliğin arttığı 7 Haziran sonrası güvenlik harcamalarında yaşanan büyük artıştır.

Sonra, tören harcamaları ve bütçedeki kara deliklerin kapatılması vardır.

Ve, başka kalemler de.

Bir bilen açıklamazsa, sır olarak toprağa gidecektir…

 

 

Bu yazı toplam 84 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi