Ortalama 3.5 ay çalışıp İşsizlik primi alamıyorlar

Ortalama 3.5 ay çalışıp İşsizlik primi alamıyorlar

Dev. Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu turizm emekçilerinin bir işyerinde ortalama çalışma süresinin 3.5 aya kadar indiğini, işsizlik sigortası primi alamamalarının sektörden kopmalarındaki en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi

“Tek yol” turizm

 

kunyee.jpg

12 – Bu şartlarda, yolcudur Abbas!

 

MUSTAFA YAHYAOĞLU İLE GERÇEKLER – 2

 

**

Muratpasa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve Inovasyon Merkezleri (ASSIM) Turizm Platformu’nun 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde, seyahat acenteleri, profesyonelleri ve sendikasıyla turizm sektörünü bir araya getirdiği panelde emeğin sorunlarını gündemine alan Dev. Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu turizm emekçilerinin ortalama çalışma sürelerine ve işsizlik sigortasından faydalanamamalarına değindi.

 

UCUZ EMEK POLİTİKASI

 

 

DİSK’e bağlı Dev.Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu yüz milyonlarca dolar tutarındaki otel yatırımlarına karşın sektörde yaşanan yetişmiş eleman sorununun ucuz emek politikasından kaynaklandığına dikkat çekti. Devasa bütçeli o yatırımlarda asgari ücretle eleman çalıştırılmak istendiğini kaydeden Yahyaoğlu özetle şöyle devam etti:

EMPATİ…

“Tercih ettiğiniz istihdam politikasını tarif edelim o zaman. Ben Diyarbakır'da bir köyde yaşıyor olacağım. Ya da Isparta’nın, Kütahya’nın bir köyünde baba evindeyim. 18-25 yaş arası gencim. Ev bark geçindirmiyorum. Henüz çoluk çocuğum yok. Turizm sektöründe çalışmak için 3-5 aylığına gelecek, zamanımı geçireceğim. Sözüm ona çalışacağım.

BİR İŞYERİNDE 30 SENE ÇALIŞIRDIK

Hatta bir sezonu bir otelde bitiremeyeceğim. Kıdem ortalaması üç buçuk aya inmiş turizmde. Antalya'da işçiler. Her üç buçuk ayda bir iş yeri değiştirir duruma gelmiş. Bunlar korkunç kötü şeyler. Biz 20-30 sene bir iş yerinde çalışıp emekli olabilen insanlardık. Yani bir çalışma düzenine sahip insanlardık. Şimdi bir bakıyorum adam üç senelik çalışma süresinde 15 iş yeri sayıyor bana. Ne zaman girdin, ne zaman çıktın o otelden? Bulaşıkhane nerede? Depo nerede? Öğrenebildin mi?

 

plakeet.jpgMuratpaşa Belediye Başkanvekili Murat Şimşek, Yahyaoğlu’nu kutlayıp günün anısına plaketini takdim etti.

 

ascilar-002.jpgAntalya Şefler Kulübü Derneği yönetici ve üyeleri panele yoğun ilgi gösterdi.

 

sergi-002.jpgEtkinlik nedeniyle fuaye salonunda açılan karikatür sergisini aralarında BAGEV Genel Sekreteri Gülşen Aras’ın da bulunduğu konuklar ilgiyle inceledi.

 

uclu-023.jpgASSİM Personeli Zeynep Erdem, BAGEV Genel Sekreteri Gülşen Aras ve Muratpaşa Belediye personeli Bersu Erdoğdu.

 

**

28 milyar dolar nasıl eriyebilir

 

 

Turizm sektöründe de işsizlik sigortasının çok suiistimal edildiğini kaydeden Yahyaoğlu konuya dair şunları söyledi: “2020’de pandemi başladığında işsizlik sigortasının kasasında 138 milyar lira vardı. Dolar karşılığı 34 milyar idi. Bugün TL bazında 108 milyara, dolar bazında 6,2 milyar dolara düştü. 28 milyar dolar nasıl eriyebilir? Bu fonu kim aptalca yönetiyor? Bu fonu kim talan ediyor? Bu fonu kim suistimal ediyor?

Ve turizm işçisine işsiz dolaştığı kış aylarında, ‘Sen işsiz değil askıdasın’ diye para ödenmiyor. İşçi ve işverenlerden işsizlik sigortasına prim ödenmeye devam ediyor. Kasada günümüzde 600 milyar lira olması gerekirdi. Kış aylarında bu işçilere işsizlik sigortasından prim ödenmesi onların sektörden kaçışlarında önleyici olur.”

 

yahyaoglu-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.