Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında yer alan orta kulağın enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonları virüsler ve bakteriler gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle görülebilir.

Otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında yer alan orta kulağın enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonları virüsler ve bakteriler gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle görülebilir. Çocuklarda kulak enfeksiyonu görülme riski yetişkinlerden daha fazladır. Özellikle küçük çocuklarda hastane başvurularının önemli bir kısmı kulak enfeksiyonlarıdır. Orta kulak iltihabı vakalarının çoğu kış aylarında ve ilkbahar mevsimine geçiş döneminde ortaya çıkar. Kulak enfeksiyonları genellikle müdahaleye gerek olmadan düzelir ve sıklıkla ilaç kullanımı gerektirmez. Tedavi yaklaşımında şiddetli ağrı gibi semptomların hafifletilmesini içerebilir. Bazı vakalarda doktor önerisiyle enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi başlanabilir. İki yaşından küçük çocuklarda antibiyotik tedavisi daha yaygın olarak tercih edilebilir. Bireylerin bir kısmı orta kulak iltihabı geçirmeye daha yatkın olmalarına neden olan çeşitli risk faktörlerine sahiptir. Bu bireylerde orta kulak iltihabının yol açtığı işitme problemi gibi komplikasyonlar daha ciddi seyredebilir. Orta kulak enfeksiyonuna eşlik eden semptomlar ağırlaştığında, ağrı geçmediğinde ve ateş düşmediğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak önerilir.

ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabının çeşitli semptomları vardır ve bu semptomlar yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. Sık görülen belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kulak ağrısı
  • Özellikle küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk ve sinirlilik, ağlama atakları, uyku problemleri, genellikle yatarken kulağı çekiştirmek
  • Yüksek Ateş
  • Kulak akıntısı
  • İşitme Problemi
  • Baş Ağrısı
  • Denge Kayıpları

Kulak enfeksiyonu varlığında erken tanı ve doğru tedavi planlaması ile komplikasyonları önlemek ve semptomları hafifletmek çoğu zaman mümkündür. Semptomlar gerilemediğinde ve uzun sürdüğünde, 6 aylıktan küçük çocuklarda, çok şiddetli kulak ağrısı varlığında, kulaktan kanlı ya da iltihaplı sıvı gelmesi durumunda ve işitme kayıplarında mutlaka vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

ORTA KULAK İLTİHABI KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Kulak enfeksiyonlarının çoğu uzun vadede ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Tekrarlayan orta kulak iltihabı vakalarında çeşitli komplikasyonların görülme sıklığı artabilir. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • İşitme kaybı
  • Özellikle küçük çocuklarda konuşmanın gecikmesi ve gelişme geriliği
  • Enfeksiyonun kulak çevresi kemiklere, nadiren beyin ve beyin zarlarına kadar yayılması (menenjit)
  • Kulak zarının yırtılması, bu vakaların çoğu genellikle 3 gün içerisinde iyileşir ancak bazı durumlar cerrahi olarak onarım gerektirebilir.

Orta kulak iltihabı da dahil olmak üzere kulak enfeksiyonları başta çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarında görülebilen yaygın bir rahatsızlıktır. Vakaların çoğu ciddi değildir ve ağrı kesiciler, ateş düşürücüler gibi semptomatik tedavi yaklaşımları çoğunlukla yeterlidir. Bunların yanı sıra tekrarlayan orta kulak iltihabı varlığında, işitme problemi görüldüğünde, ateş düşmediğinde ve şiddetli kulak akıntısı durumunda vakit kaybetmeden alanında uzman ve tecrübeli bir doktor muayenesine başvurulmalıdır. Haber: Tuğçe Yakıcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.