“Olağan şüpheli” hale geldiler

“Olağan şüpheli” hale geldiler

Binlerce kişiyi mağdur eden telefon dolandırıcılıkları 0 850’li hatları “olağan şüpheli” hale getirdi.

Hedef oldukları dolandırıcılık nedeniyle hayatları kabusa dönen vatandaşlar adli makamların kapısını çalarken, TBMM’ye de başta 850’li hatlarla ilgili olmak üzere bu konuda çok sayıda şikayet başvurusu yapıldı. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ise TBMM’ye gönderdiği raporda, 0 850 hatların 0 532 gibi mobil ve diğer 0 212 gibi sabit numaralardan farkının bulunmadığı, yalnızca dolandırıcılık amaçlı kullanıldığına ilişkin yanlış algı olduğu, bu numaraların pek çok kurumsal şirket tarafından kullanıldığını vurguladı. “Dolandırıcılık faaliyetinin gerekçesi, dolandırıcılık yapan taraflara 0 850 alan kodlu numara tahsis edilmiş olması değil, dolandırıcılık yapma iradesidir” diyen BTK, dolandırıcılıkla ilgili tespitin ancak adli merciler tarafından yapılabileceğini, bilgileri dahilinde dolandırıcılık sebebiyle iptal edilen numara bulunmadığını belirtti.

 

10 MİLYON SORGULAMA

Son yedi yılda tahsis edilen numaraların 4 milyonu bulduğunu belirten BTK, duyarlı vatandaşların dolandırıcılığa maruz kalıp kalmadıklarını öğrenmek için 10 milyona yakın numara için sorgulama yaptığını bildirdi. Açık hat olarak tabir edilen patates hatlara yönelik geliştirilen tedbirlere vurgu yapan BTK, “cezaların artırılması” gerektiğini kaydetti. Milliyet bu yazı dizisiyle BTK’nın penceresinden 850’li hat çıkmazına ışık tutuyor.

 

CAYDIRICI CEZA TALEBİ

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun kapısını çalan vatandaşlar, hayatlarını kabusa dönüştüren hem manevi hem de maddi yıkıma yol açan telefonla dolandırıcılığın önlenmesi talebinde bulundular. Bu vatandaşlardan İ.O ve arkadaşları, binlerce vatandaşın maruz kaldığı “0850” hat ile başlayan numaralar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını, caydırıcı cezalar getirilmesini istedi. Kendilerini Türksat Kablo Net, Telekom gibi internet sağlayıcı firmaların personeli gibi tanıtıp, kimlik bilgilerini elde ettikten sonra banka hesaplarının boşaltılması, yüzbinlerce liralık borç yüküyle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren vatandaşlar, 0 850 ve benzeri telefon hatların tahsisi ve kullanımının disiplin altına alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, şikayetleri tek tek inceleyerek çözümü için konuyu BTK’ya iletti.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.