Oksijenli Ferdi Kurtarıcı hazırlanıyor

Oksijenli Ferdi Kurtarıcı hazırlanıyor

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Soma faciasından sonra, acil durum kaçış maskeleri ve oksijenli ferdi kurtarıcıların yerli imkânlarla üretilmesi için AR-GE çalışmalarının neticesini almaya başladı.

2012 yılından bu yana hava tazeleme ve yaşam destek sistemleri üzerine çalışan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, yaşanan Soma faciasından sonra, acil durum kaçış maskeleri ve oksijenli ferdi kurtarıcıların yerli imkânlarla üretilmesi için AR-GE çalışmalarına başladı. Sektöründe öncü ve tamamen yerli ürünler ortaya koyan MFA firması ile birlikte yerli imkânlarla üretilecek “Oksijenli Ferdi Kurtarıcı (OFK)” geliştirme çalışmalarında tarihi bir eşik daha geride bırakıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında gerçekleştirilen testlerde, OFK’da kullanılacak TUBITAK MAM tarafından üretilen kimyasal maddenin performans testleri başarıyla gerçekleştirildi.

STRATEJİK ÖNEM ARZ EDİYOR

Tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilecek ergonomik, taşınabilir ve modern ferdi kurtarıcılar ile ortam havasında zehirli gazların bulunduğu veya oksijen miktarının yeterli olmadığı durumlarda, acil kaçış sırasında kullanıcıya yeterli soluma havasının sağlanması amaçlanıyor. Kritik Ar-Ge eşiğini geçen OFK’nın, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemize kazandırılması planlanıyor. Türkiye’de yerli üreticisi olmayan ve Dünya’da da sayılı firma tarafından üretilen bu ürünlerin yerli ve milli imkânlarla üretilebilmesi ve ihtiyaç halinde hızlı bir şekilde tedarik edilebilmesi, Türkiye için stratejik önem arz ediyor.

Haber: Tuğçe YAKICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.