Oksijen'de bir kural uygulanıyor bir kural çiğneniyor

Oksijen'de bir kural uygulanıyor bir kural çiğneniyor

İkinci Korona sürecinde Gebze Bölgesi’nin yeni sosyal yaşam merkezine bürünen Diliskelesi’ndeki “yol üzeri” Oksijen AVM’ye mahalleden yaya girişi hala kapalı! Araçla girişte sorun yok. Kafelerde mesafe kuralı akışına bırakılmış. Uyan var uymayan var

Haber Analiz

 

Yeni Tip Coronavirüs ile yönelik mücadeleye yönelik olarak aralık ayı ortasında alınan ve halen devam eden kısıtlamalar kahvehane ve kafe sektörlerinde esnafı pes etme noktasına getirdi. Bu süreç içinde Gebze Bölgesi ilçelerinde en az 23 kahvehane faaliyetine son verdi. Sayıları bilinmemekle birlikte çok sayıda kafe ya el değişti ya tamamen kapattı.

 DÜĞÜN DERNEK SEKTÖRÜ DE RİSK ALTINDA

Düğün salonu işletmecileri işlek geçirecekleri bir sezonu atıl durumda geride bıraktı. Geçen sene içinde etkili bir şekilde tepkisini ifade etti. Şu sıralar sesleri çok çıkmıyor ama mart ayı başıyla birlikte bir dizi esneklik beklentisindeler. Organizasyon şirketleri, yiyecek içecek tedarikçileri ile birlikte hayli geniş olan bu işkolu bahar aylarıyla birlikte başlayacak yeni düğün dernek sezonunu da boş geçerse Gebze’de çok sayıda düğün salonunun da kapısına kilit vurması kaçınılmaz seçenek olacak.

ONLAR MUAF TUTULMUŞTU

Öte yandan Coronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında çeşitli gerekçelerle tüm yasaklardan muaflar da var. Bilindiği üzere; “İl ve ilçe Umumi Hıfzıssıhha kurullarınca tek tek belirlenmek ve yerleşim sahasında bulunmamak kaydıyla şehirlerarası kara yolları kenarında bulunan ve şehirlerarası toplu ulaşım ve lojistik amaçlı araçlara hizmet veren dinlenme tesislerinde yer alan yeme içme yerleri kısıtlamalardan istisna tutulacak.”

GEBZE – MANİSA ARASI 14 OKSİJEN

oksijen-avm-1.jpg

Gebze Bölgesi’nde bu kapsama giren yerlerden Dilovası’nın Diliskelesi Mahallesi sınırlarındaki Oksijen AVM. Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş iştiraki yerin işletici firması tarafından konulan adı ise Gebze Dilovası Oksijen 3 Shoppin. Gebze – İzmir otoyolu üzerinde Yalova, Bursa, Balıkesir ve Manisa illerinde Oksijen adı altında 14 tesis daha var.

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞTA

 

oksijen-avm-2.jpg

Gebze – İzmir Otoyolu üzerinde İzmir yönüne doğru Osmangazi Köprüsü’ne girişten önce son çıkıştan ulaşılan Oksijen AVM, Gebze Bölgesi’nin yeni sosyal yaşam merkezi olurken beraberinde iki farklı tartışmayı getirdi. Şikâyetler üzerine yerinde yaptığımız incelemede AVM içindeki kafe tipi işletmelerin önemli kısmında sosyal mesafe kuralına uyulmadığı aşikâr. Maske kuralı, tartışılır halde.

KAMUDA DENETİM SORUMLULUĞU KİMDE

 

oksijen-avm-16.jpg

Tesisin Karayolları üzerinden yer almasından sebep denetim sorumluluğunun hangi kurumda olduğunu öğrenemedik. Ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dilovası Belediyesi veya Bakanlığa bağlı başka müdürlükler fark etmeksizin kamunun hangi birimi sorumlu ise bizim orada olduğumuz zaman aralığında herhangi bir denetim yoktu.

KİMİ SIKI KURALCI

KİMİ ORALI DEĞİL

Önceki cuma günü akşamı 19.00-20.00 saatleri arasında tesis içinde yaptığımız gezide

oksijen-avm-15-001.jpg

içeride yeterli sayıda kişi olmasından ötürü kapıda sıra bekleten kafe tipine de,

oksijen-avm-13.jpg

bilinen hiçbir kurala uyulmaksızın müşteri kabul eden kafe tipine de denk geldik. Kurala uymayan kafelerin rahatlığından sebep kamunun denetimde yetersiz kaldığını öngörmek mümkün.

HALK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

oksijen-avm-4.jpg

Öte yandan çok tartışılan, ‘İnsan hakkı ihlali’ diye de tanımlanan; Oksijen AVM’ye Diliskelesi Mahallesi’ne cepheli yönünden halk girişinin engellenmesinin tamamen virüs ile mücadele tedbirleri kapsamında alındığını öğrendik. O tedbirler halkın tepkisini çekmiş,  zincir ve kilitle tellerin üzerinden AVM’ye atlayanların fotoğrafları sosyal medyada yer almıştı.

ANAHTARI 112 İSTASYONU’NDA

 

oksijen-avm-5.jpg

Önceki pazartesi günü belediyenin tablet töreni için gittiğimiz mahallede otobüslerin son durağında, 112 istasyonunun da bulunduğu yerde vurulan kilitli zincirin olası sağlık problemlerinde acil müdahale için istasyon çalışanlarınca açılabildiğini öğrendik.

MUHTAR ÖZAY: İLK BEN

TEPKİ GÖSTERİRDİM

 

mehmet-ozay.jpg

Diliskelesi Mahallesi Muhtarı Mehmet Özay da Oksijen AVM’deki uygulamanın “İnsan hakkı ihlali” ile ilgisi olmadığını belirtip, “Zaten öyle bir durum olsa öncelikle ben itiraz eder, tepkimi gösterirdim” dedi.

Yeni sürece dair yasaklamalar kapsamında vatandaş girişinin önlendiğini belirten Mehmet Özay, “Şayet mahalleden girişe olanak tanınsaydı AVM içindeki gerek kafeler gerekse diğer işletmeler kent içindeki işletmelerle aynı statüye tabi tutulacaktı. Paket servis hariç satış yapamayacak, 20.00’den sonra tamamen kapatacak idi. İlgili yasa maddesi gereği karayolları üzerindeki benzer konumda olan işletmelerin karayolları haricindeki yerlerden vatandaş girişinin engellenmesi gerektiğine dair kurallar doğrultusunda hareket edildi” diye konuştu.

EMEKLİLER ATM KULLANIMI

İÇİN GİREBİLİYOR

Özay buna karşın mahallede çok sayıda kişinin emekli maaşını Oksijen AVM içindeki ATM’lerden çektiğini, AVM yönetimi ile yaptıkları görüşmeler sonrası ayın üç günü sadece bu amaçla, kontrollü olarak içeriye giriş çıkış olanağının sağlandığını söyledi.

BEŞİROĞLU TARHAN’A ŞİKÂYET ETMİŞTİ

 

tahsin-tarhan-003.jpg

Oksijen AVM içindeki esnafa “pozitif ayrımcılık” da içeren uygulamayı Gebze Kahveciler Odası Başkanı Barış Beşiroğlu, CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Tahsin Tarhan’ın odaya bir süre önceki ziyaretinde dile getirmişti.  Beşiroğlu, içinde bulunduğumuz süreçte Oksijen AVM’nin salt Bursa, İzmir yönüne gidip gelenlerin dinlenme tesisi olmaktan ötürü bölgenin sosyal yaşam merkezi olduğunu kaydedip yoğunluktan ötürü Korona tedbirlerinin de çiğnendiğini söylemişti. Hükümet’in esnafa yönelik tedbirlerinde başta kahveciler olmak üzere esnaf gruplarına gereken desteği vermediğini, belediyelerin desteklerinden de sınırlı sayıda esnafın yararlanabildiğini kaydetmişti.

TURAN TEKGÜL: BURSA’DAKİ

OKSİJEN’E HALK GİRİŞİ VAR

 

turan-tekgul-005.jpg

 Öte yandan konu Dilovası Belediye Meclisi’nin dönem içine denk gelen bir toplantısında da gündeme geldi. Saadet Partili Belediye Meclis Üyesi Turan Tekgül, Oksijen AVM’ye yaya girişinin engellenmesini Belediye Başkanı Hamza Şayir’e de aktardıklarını ancak Başkan Şayir’in kayıtsız kaldığını söyledi. Tekgül gazetemize yaptığı değerlendirmede 13 diye numaralandırılan Bursa’daki bir başka Oksijen AVM’yi gidip yerinde gördüklerini ve o AVM’ye bulunduğu mahalleden yaya girişine tanık olduklarını iddia etti.

ULAŞILAMAZ YÖNETİCİLİ KARİZMATİK AVM!

oksijen-avm-21.jpg


Öte yandan iddia ve konulara dair görüşünü almak istediğimiz Oksijen AVM’nin üst düzey bir yöneticisi ise iki gün süreyle arayıp telefon mesajı da iletmemize rağmen dönüş yapmadı. Konuya dair açıklama yapmaları halinde kamuoyuna aktaracağız.

TEK SEÇENEK OTOMOBİL/TAKSİ

 

oksijen-avm-24.jpg

İçinde bulunduğumuz Korona yasaklarının sürdüğü süreçte Diliskelesi’ndeki Oksijen AVM’ye yaya veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın mümkünü yok. Oksijen AVM önünden geçen tek toplu taşıma hattı KBB’nin 700 numaralı Gebze – Gölcük otobüs hattı. O da günde Gölcük’ten Gebze’ye dört, Gebze’den Gölcük’e iki sefer var ve 25 TL’lik fahiş fiyatıyla cep yakıyor. Dilovası’na kadar toplu taşıma ile gelip taksiyle devam etseniz üç aşağı beş yukarı o kadar yazar.

HER SEFERİNDE NAVİGASYON ŞART

 

oksijen-avm-8.jpg

 Otomobil ile gelişlerde ise navigasyon kullanımı üstelik her seferinde geçerli olmak üzere ihmal edilmemeli. Labirenti anımsatan yol yapılanmasından ötürü soluğu dolara endeksli fahiş fiyatıyla çok konuşulan Osmangazi Köprüsü’nün ortasında veya Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde Şile istikametine doğru almak da var. Kavşakları şaşırıp köprüye girmenin bedeli ise gidiş ücretiydi, dönüş ücretiydi, mazotuydu yağıydı 500 TL’lik bir hata. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.