O fiyatlar minimum fiyatlar

O fiyatlar minimum fiyatlar

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Hazine’ye borca mahsuben devredilmek istenen belediye arsaları için yetkiyi oy çokluğuyla aldı. Büyükgöz tespit komisyonunun teknik detaysız onaya sunduğu fiyatlara atfen, “O fiyatlar minimum fiyatlar” dedi

Gebze Belediyesi’nin Hükümet’e olan prim vergi gibi 116 milyon TL tutarındaki borçlarına mahsuben Hazine’ye devredilmek istenen çoğu kamu işgalli 26 parselin satışı için Başkan Büyükgöz’e yetki oy çokluğuyla verildi. Mayıs ayı olağan toplantısı ikinci bileşiminde varılan karar, uzun tartışmalar sonrası alındı.

 

gebze-belediye-meclisi-13.jpg

CHP Grubu Sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan devri düşünülen arsalara dair fiyatlandırma çalışmasının kendilerine liste halinde geldiğini belirtip, “Biz bu çalışmanın ciddi şekilde yapılmadığını düşünüyor, o yüzden şerh veriyoruz” dedi.

BÜYÜKGÖZ: BİRİNCİ AŞAMA

GEÇMEDEN OLMUYOR

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise fiyatlandırma çalışmasının bir teklif başlangıcı olduğunu, Maliye Bakanlığı’nın belki 10 - 15 tanesini kabul edeceğini, belki de hiç kabul etmeyeceğini söyledi. Büyükgöz, “Belki de bizim borç miktarımız kadar olan kısmını kabul edecek. Birinci aşama geçmeden, sizin söylediğiniz çalışmalar söz konusu olmuyor. Birinci aşamada olan, sadece bizim irademizin belirlediği fiyatlar.

GEÇMİŞTE YUKARI YÜKSELTMİŞTİK

 

gebze-belediye-meclisi-6.jpg

Kaldı ki önceki işlemlere istinaden, bizim belirlediğimiz rakamların da Maliye Bakanlığı’nın belirlediği rakamların da son rakam olmadı. Biz sayın bakandan o dönem kuruma dönük bir inisiyatif rica ettik. Belirlenen rakamların üzerinde rakamla, belediye olarak devrettik. Örneğin her iki kurumun bin 500 lira fiyat belirlediği yere dair sayın bakandan rica ettim, bin 800 liradan devrettik. Aşağı çekiş olmadı, tam tersine rakam yükselterek devrettik. Burada da aynı süreç yaşanacak” dedi.

KİMİN AKLINA GELİR?

TÜBİTAK MAM arazisi içinde teklif edilen alanın üç metre genişliğinde, 20 kilometre uzunluğunda, ahtapot gibi bir kadastral yol olduğunu belirten Büyükgöz, “Burası bir parsel değil. Bu şu anlama gelir: Tekeden süt çıkarma. Burada imar hukukunu çok iyi bilen bir belediye başkanı oturduğu için belki böyle bir şey gerçekleşecek. Yoksa böyle bir durum kimsenin ne aklına gelir” diye konuştu.

YDLLAR TESCİLLİ ALAN MI?

CHP Grubu adına yeniden söz alan Saide Arslan Çalışkan sürece dair bir değerlendirmede bulunduktan sonra, “Biz burada ne sizi ne belediye yönetimini töhmet altında bırakacak bir söylemle yaklaşmıyoruz konulara. 26 adet parsele, hepsine parsel numarası verilmiş. TÜBİTAK MAM içindeki yer yol ise, nasıl parsel numarası almış. Normalde yollar, tescilli alan mı?” diye sorup devam etti:

O SONUCA NASIL GELİNDİ?

“Bu dosya komisyona geldiğinde imar durumu, niteliği, üzerinde herhangi bir yapı olup olmadığı, nasıl bir fiyat çalışması yapılmış, nerelerden teklif alınmış, emsal nasıl karşılaştırılmış, nasıl o sonuca gelinmiş? Her bir parselle ilgili böyle bir detay çalışma Plan Bütçe Komisyonu’na gelse, komisyondaki arkadaşımız da mevzuyu grubuyla paylaşsa, biz de değerlendirip uygundur veya değildir desek.”

TÜBİTAK’IN İŞİNE YARAYACAK

Çalışkan bilgilendirme yetersizliği olduğunu, Büyükgöz ise verilen cetvelde parsel numarasından belediye hissesine kadar bütün bilgilerin yer aldığını öne sürerken Çalışkan, “116 milyon TL tutarında borca karşılık bu teklifte bulunuyoruz. TÜBİTAK içindeki kadastral yol bizim işimize yaramaz ama TÜBİTAK’ın işine yarayacak. Hazine bunu TÜBİTAK’a teklif edecek” dedi.

KADASTRAL YOLLAR

PARSEL NUMARASI ALIR

Büyükgöz, kadastral yola nasıl parsel numarası verildiğine dair sorunun imar mevzuatına yönelik bilgi eksikliğinden kaynaklandığını öne sürüp, “Bir alanda imar fonksiyonu tanımlamasından sonra, tapulamadan gelen kadastral yollar ihdas işlemiyle parsel numarası alır. Kanun bu kadar açık ve net. 1950’li, 1960’lı yıllarda TÜBİTAK arazisi, resmi kurum alanı olmuş. Resmi kurum ataması yapılınca o alanın içindeki yolların tamamı ihdas olur. Zınnen (gizli) sahibi, yol olduğu zaman belediyedir. İhdas olduğu zamanda belediye adına ihdas edilir ve imar uygulaması işlemi ile de işlem görür” diye konuştu.

Çalışkan, TÜBİTAK MAM içindeki yerin, “İşe yaramaz parsel” olarak değerlendirilemeyeceğini kaydederken Büyükgöz öyle bir yaklaşımlarının olmadığını söyledi.

“KURULU SAHTE EVRAKLA

SUÇLAMAK, ZAN ALTINDA BIRAKMAKTIR”

Büyükgöz bu sefer bilgilendirme eksiği olmadığını öne sürerken Çalışkan ısrarla aksini öne sürdü. Çalışkan, fiyat değerlendirme komisyonunun evraklarının bilgilendirmeye eklenip eklenmediğini sordu. Büyükgöz, “Bütün kurumun her çalışma aşamasının evraklarını görme gibi bir hastalık doğru hastalık değil. Bu kurulu sahte evrak vermekle suçlamak, zan altında bırakmaktır. Böyle bir şeyi söylenmemiş kabul ediyorum” dedi.

Çalışkan, “Ben ne söylediğimi çok iyi biliyorum. Kimseye, ‘sahte evrak üretti’ de demiyorum. Bunu siz söylediniz, bana yamıyorsunuz. Diyorum ki; fiyat koymuşsunuz. Fiyat çalışmasını oraya getirmelisiniz. Meclis üyesi olarak satışına onay veriyorsam, bilmem gerekiyor” diye konuştu.

MİNİMUM TEKLİFLER

Büyükgöz ise fiyatların minimum, teklif fiyatı olduğunu, Maliye Bakanlığı’nın da değerlendirme bulunacağını, uyuşmazlık halinde SPK onaylı bir firmaya yeniden teklif hazırlatıldığını, tartışmaların ardından ortak kanaat fiyatının her iki tarafa sunulduğunu söyledi. Belediye komisyonunca belirlenen fiyatın çok altında bir değer ortaya çıkması halinde, yerin belediyede kalacağı manasına geleceğini dile getirdi.

TEKEDEN SÜT ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

 

gebze-belediye-meclisi-16.jpg

CHP’li Halil İbrahim Başçiftçi üzerinde kamuya yönelik tesis bulunan yerlere itirazlarının olmadığını, normal koşullarda buranın amacı doğrultusunda devredilmesi gereken yerler olduğunu belirtirken Büyükgöz, “Aynı şeyi söylüyoruz. Biz tekeden süt çıkartmaya çalışıyoruz” dedi. Başçiftçi sözlerinin devamında listenin 26’ncı sırasında yer alan, Gebze Küçük Sanayi Sitesi girişindeki yere atıfta bulunup, “Gümrük alanının yanında, şekilsiz bir yer. Orada bir imar uygulaması yapılsaydı belediyeye veya gümrüğe güzel bir tesis çıkartılabilirdi” dedi.

Büyükgöz anılan yerde imar değişiminin söz konusu olmayacağını, imar planında resmi kurum alanı gözüktüğünü söyledi.

gebze-belediye-meclisi-17.jpg

Komisyonun CHP’li üyesi Erhan Bölük, “Bize dağıtılan belgelerde komisyon görüşü yok. Parsellerin 11’i boş” dedi.

DEVRETMİYOR, SADECE YETKİ VERİYORUZ

 

gebze-belediye-meclisi-18.jpg

AKP’li Meclis Üyesi Sefa Zengin tartışmalar esnasından son sözü alarak, “26 parselle ilgili, devir yetkisini veriyoruz burada ama para konusu söz konusu değil. Sadece bu kadar parselden Maliye ile pazarlık yapın, görüşüp anlaşın dedik. Buna, komisyonlar karar verecek. Devir işlemi yapmıyor, sadece yetki veriyoruz” diye konuştu.

Uzun görüşmelerin ardından belediyeye ait çoğu kamu işgalli arsaların söz konusu asgari fiyatlar üzerinden, belediyenin borçlarına mahsuben Hazine’ye devri için Başkan Büyükgöz’e yetki oy çokluğuyla verildi. CHP Grubu ile birlikte İYİ Parti Grubu da ret oyu kullandı.

CHP TAKİPTE

 

gebze-belediye-meclisi-14.jpg

Meclise kesin hesap raporunun görüşülmesiyle devam edildi. Meclisi CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ve ilçe eğitim sekreteri Cemre Öğüt, Kocaeli Büyükşehir ve Darıca Belediyeleri Meclis Üyesi Selim Özcan, İl Disiplin Kurulu Üyesi Rasim Ababay ve kurultay delegesi Olcay Öğüt de takip etti.

 

gebze-beletiye-meclisi-22.jpg

**

İstanbul Caddesi’nde

2 bin 500 TL’ye arsa

 

** Gebze Belediyesi’nin 100 milyon TL’yi aşkın kamu borcu için kamuyla mahsuplaşmak istediği 101 bin 633 metrekare yere toplam 131.6 milyon TL öngörüldü. İstanbul Caddesi üzerinde, Ayşe Sıdıka Alişan İlkokulu arsasına 2 bin 500 TL fiyat biçildi

https://www.gebzehaber.net/istanbul-caddesinde-2-bin-500-tlye-arsa-73264h.htm

 

**

 

Gebze BM’de komisyonlar

 zaman ayarlı çalışacak

 

** Gebze Belediye Meclisi’nde komisyonların zamanında ve sağlıklı karara varabilmesi için meclis toplantılarına en az beş gün kala toplanmaları, bu süreçte grup kararlarının netlik kazanması gerektiği, konuşuldu

 

https://www.gebzehaber.net/gebze-bmde-komisyonlar-zaman-ayarli-calisacak-73267h.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.