Nuh’ta ÇED sürüyor. Henüz karar yok!

Nuh’ta ÇED sürüyor. Henüz karar yok!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iki önergeyle taşıdığı Nuh Çimento’nun Dilovası’ndaki tesislerindeki kapasite artırımı talebine dair dair ilk yanıt, “ÇED sürüyor. Henüz karar yok” şeklinde oldu

Çevre sorunlarıyla boğulan Dilovası’nda Nuh Çimento’nun Çerkeşli’deki kırma, eleme ve yıkama tesisi için yaptığı kapasite artırımı için düzenlenen ÇED toplantısı sonrası kararın ne olacağı, henüz açığa çıkmadı. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iki önergeyle taşıdığı meselede ilk yanıt, “ÇED sürüyor. Henüz karar yok” şeklinde oldu.   

 

lutfu-turkkan-003.jpg

Türkkan konuya dair ilk önergesinde kendi verilerini, ikinci önergesinde gazetemizin haberlerinde yer alan iddiaları sormuştu. Her iki önergeye de yanıt geldi.

Dilovalılar’ın sağlığını tehdit eden taş ocağını gündeme taşıyan Türkkan’ın ilk önergesine Bakan Kurum imzasıyla verilen yanıta göre; Söz konusu proje, alan artışına konu bir madencilik faaliyeti değil, halihazırda işletilmekte olan kırma eleme ve yıkama tesisinin kapasitesinin artırılmasına yönelikmiş. Detaylar şöyle:

Nuh Çimento’nın Dilovası’na bağlı Çerkeşli’deki tesislerinde kapasite artırımı talebinde bulunması Dilovası’nı ayağa kaldırmış, bölgedeki 12 muhtar da yaptıkları açıklamayla firmaya tepki göstermişti. Bölgede oturanlara yeterli bilgi verilmeden düzenlenmek istenen ÇED Toplantısı da tepkiler üzerine iptal edilmiş ancak tutanakta toplantının yapılmadığı değil açılıp kapandığı ifade edilmişti.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’a Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

ALAN ARTIŞI YOKMUŞ

 

murat-kuruum-2.jpg

Türkkan’ın 10 soruluk önergesine cevap veren Bakan Kurum, verdiği cevapta; “Başvurusu yapılan söz konusu proje, alan artışına konu bir madencilik faaliyeti olmayıp sadece halihazırda işletilmekte olan “Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi”nin kapasitesinin artırılmasına yöneliktir” cevabını verdi.

Proje için Nuh Çimento tarafından 29 Temmuz 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapıldığını belirten Bakan Kurum, 10 Eylül 2020 tarihinde de Dilovası’nda bu konuyla ilgili halkın katılımıyla toplantı yapıldığını, gerek bu toplantıda gerekse süreç içerisinde iletilen tüm görüşlerin ÇED süreci içinde değerlendirildiği bilgisini verdi.

Bakan, projenin ÇED sürecinin devam ettiğini ve henüz bu konuda verilmiş bir karar bulunmadığını söyledi.

Bakan Kurum ayrıca kanuna aykırı faaliyet gösteren işletmelere de yaptırımlar uygulandığını ve faaliyet durdurma cezaları verildiğini ifade etti. 

Tepkiler üzerine iptal edilen toplantının ardından bu taş ocağı ile ilgili sürecin nasıl işleyeceği, projenin devam edip etmeyeceği ile ilgili Türkkan’ın soruları şimdilik cevapsız kaldı.

Öte yandan Milletvekili Türkkan ilk önergesinin hemen ardından bu sefer gazetemizin gündeme getirdiği iddialar üzerinden bir önerge vermişti.

https://www.gebzehaber.net/bu-da-gececek-dilovasi-insallah-67008h.htm

Bakanlık o önergeye de “yanıt” verdi. Bakanlığın detaylı verdiği tek yanıt; Covid-19 tedbirlerinden sebep Çerkeşli’de elverişli kapalı mekan olmamasından ötürü toplantının Çerkeşli’ye uzak bir mesafede, Tavşancıl’da gerçekleştiği yönünde oldu.

 

YANIT DAHİ VERMEDİ

Gözlerimiz ve kulaklarımızla tanık olduğumuz ancak video çekimi olmayan;

ÇED Toplantısına gelenlere Covid-19 tedbirleri kapsamında imza alındığının ilgili devlet memuru tarafından söylendiği doğru mudur, doğru ise, halkın yanlış bilgilendirilmesi nedeni ile ÇED toplantısının iptali gerekmez mi?

 Nuh Çimento’nun projeye dair tanıtım broşüründe bölgenin kesin bir dille taş ocağı bölgesi olacağı yazmasına rağmen, böyle bir bilgilendirme neden Büyükşehir ya da ilçe belediye başkanı tarafından yapılmamıştır?

 Bu bölgenin taş ocağı bölgesi olması mı planlanmaktadır?

 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın toplantıya iki gün kala Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir’i arayarak ‘ÇED Toplantısı’na katılmama talimatı verdiği, Şayir’in önce katılacağını söylediği toplantıya bu nedenle katılmadığı iddiası doğru mudur?” soruları dahil olmak üzere toplam 11 soruya hiç yanıt verilmedi. (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.