Halil Yeni

Halil Yeni

Nâzım Hikmet 121 Yaşında

Nâzım Hikmet 121 Yaşında

 

Bir kaynakçası yoktur anlatacağım bu olayın. Nâzım’ın ağzından da duyulmamıştır hiç. Fakat kurgu ve cevap, tam Nâzım’lık olduğu için yaşanıldığı düşünülmektedir.

 

Bursa cezaevinde hapis olan Nâzım Hikmet, koğuş arkadaşlarını okuma-yazmaya, resme, şiire, roman’a ve tekstil işçiliğine yönlendirirken aynı zamanda cezaevi yönetimine de farklı konularda yardım etmektedir. 

 

Bir gün denetim için cezaevine Adalet Bakanlığı’ndan müfettiş gelir. Denetim bittikten sonra müdüre: ‘’Nâzım da buradaymış, çağır da görelim nasıl biridir?’’ der. 

 

Gardiyanlar Nâzım’ı odaya getirirler. Müdürün koltuğuna iyice kurulup yayılan müfettiş şair’i tepeden tırnağa süzer ve: ‘’Demek Nâzım sizsiniz. ‘’ der. Ona oturması için yer göstermez. Ayakta bekletir. Kısa bir nutuk çekip ‘’sakın kendini özel biri olarak görme. Senin burada herhangi bir mahkûmdan farkında yok’’  diyerek gidebileceğini söyler.

 

Sırtını dönüp giden Nâzım tam kapıdan çıkarken durur ve müfettişe: ‘’Ömer Hayyam adını duydunuz mu?’’ diye sorar. 

 

Müfettiş hemen atılır: ‘’Tabi ki duydum. Kim duymaz Hayyam’ı.’’ 

 

Nâzım: ‘’Peki Hayyam zamanında İran hükümdarı kimdi?” diye sorar. 

 

Müfettiş şaşırır. Hükümdarın kim olduğunu bilmez. 

 

Nâzım konuşmasını sürdürür: ‘’Görüyorsunuz sanatçıyı bildiniz ama hükümdarı anımsamadınız. Yıllar sonra beni dünya anımsayacak ama dönemin Adalet Bakanı’nı ve sizi kimse anımsamayacak! der’’ ve çıkar... 

 

Müfettiş yaptığı yanlışı anlayıp, Nâzım 'ı geri çağırmaya çalışsa da boşunadır. Nâzım çağrıya yanıt vermez,  geri de dönmez… 

 

Çünkü Nâzım Haklıdır. Bugün kimse dönemin adalet bakanını yada müfettişlerini hatırlamazken her 15 Ocak günü milyonlarca insan Nâzım Hikmet’in doğum günü kutlar.  

 

İyi ki doğdun Nâzım Hikmet.

Bu yazı toplam 9274 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi