Nasip olursa konut yapılacak

Nasip olursa konut yapılacak

Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir yılların kanayan yarası, tahliyesi yılan hikâyesine dönen Kömürcüler OSB’de Bakan Murat Kurum’dan farklı söylemde bulundu Kurum. yerine başka OSB geleceğini söylemişti. Şayir, “Nasip olursa konutlaşma yapılacak" dedi

konut-hafif.jpg

** Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ilçede yılların kanayan yarası, tahliyesi yılan hikâyesine dönen Kömürcüler OSB’de Bakan Murat Kurum’dan farklı söylemde bulundu

** Bakan Kurum, 25 Aralık 2020’de bölgemiz ve ilimizi ziyaretinde Kömürcüler OSB’nin yerine başka  OSB geleceğini söylemişti. Şayir, “Nasip olursa konutlaşma yapılacak” dedi

 

 

Hamza Şayir ile

seri röportaj – 1/Kent

 

2004 yerel seçimlerinden bu yana belediyelik tarihinin en kritik seçimlerinden birini yaşayan Dilovası’nda ipi göğüsleyip belediye başkanı seçilen AKP’li Hamza Şayir’e,

Siyasetin partilerden ziyade kişiler üzerinden yapıldığı, ‘Hemşerim memleket nire’ anlayışının hayli baskın olduğu,

AKP’den 18 aday adayının yer aldığı aday adaylığı sürecinde adaylık için çok şans verilmiyordu ama es geçilen bir önemli bir detay vardı.

2019 yerel seçimlerine AKP tek başına değil, Cumhur İttifakı bileşeni MHP ile giriyordu. Adayın kim olacağına dair, MHP görüş ve kanaati de alınacaktı, alındı...

İCRAATIN İÇİNDEN

PROGRAMI DA YAPMADI

Görevde iki yılını dolduran Hamza Şayir bu süreçte sadece bir kez basın toplantısı düzenledi. İkinci basın toplantısını da aslında aylar önce düzenliyordu ama son anda erteledi. Daha sonra o erteleme, iptale dönüştü. Gebze Bölgesi’nde diğer üç belediye başkanı, “İcraatın içinden” temalı program yaptı. Şayir onu da yapmadı.

SP’nin CHP’li meclis üyesi İnci Aydemir ile gerilimlerinden Nuh Çimento ÇED toplantısına katılmamasına; ‘kırılan koldaki yen’ bu sefer dışarı çıkınca AKP Meclis Grubu içinde patlak veren şirket konusuna kadar Başkan Şayir ile röportajımızda değinmedik konu neredeyse bırakmadık. Bir sayfaya sığmayacaktı, seri röportaja bağladık. İstihdama ve gençlerin geleceğine dair iki soruyu, geçen hafta içi “Üniversiteli / Genç işsizler” konulu haber dizimizde tüketmiştik.

https://www.gebzehaber.net/isletmemden-biliyorum-beyin-gocu-tersine-dondu-71747h.htm

 

Bugün önceliğimiz, halkın temel ihtiyaç ve hakkı barınma ile kent ve kentliye dair oldu…

 

DİLİSKELESİ’NDE TAHLİYE. KÜLLİYEN YALAN!

 

  •  
  • Diliskelesi’nde tahliye olacağına dair söylenti dolaşıyor. Var mı öyle bir durum?

 

  • Tahliye yok, külliyen yalan!!! Yeni bir imkân sunarsın. Bir daireye bir daire verirsin. Böyle bir imkân olsa da bizde arkasına imzayı koşa koşa atsak. Biz insanları yerinden, komşularından etmeden ve önemlisi mağdur etmeden yapılacak dönüşümü istiyoruz. Yıldız Mahallesi’ndeki yüzlerce evi tahliye edemedin, Diliskelesi’ni mi tahliye edeceksin?

 

KAMULAŞTIRMADA İKİ

TARAFTA RAZI OLMALI

 

  • Yıldız’da vatandaş tahliyeye karşı değildi. Önünü ne tıkadı?

 

  • Bir kamulaştırma yaparken, milletin canını yakmadan yapacaksın. Biraz daha değerlendirmek adına herkese yardımcı oluyoruz. Kamulaştırma olduğunda, kamuya faydası vardır. Yeri kamulaştırılanın da fayda görmesi lazım. İki tarafın da gönül rızası olmalıdır.

 

ÖNCELİK DİLOVALI’NIN

 

  • Yukarıda (Çerkeşli) dezavantajlı bölgelerdeki (Mimar Sinan, Orhangazi) konutlar için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bunu yaparken, ‘Daireye daire verelim. Bir şeyler yapalım’ diyoruz. Öbür türlü; biz zaten veremeyiz. Satılığa çıkartırız. Kim alırsa.

 

  • Ben yeni yapılan konutlara Dilovası dışından insanların gelip yerleşmesine şu anda, şimdilik karşıyım. Önce Dilovası içindeki insanların oraya taşınması gerektiğini savunuyorum.

 

İYİ İSTİŞARE EDİLMELİ

 

  • Dilovası’ndan talep var mı?

 

  • Henüz hiç öyle bir araştırmaya girmedik. Böyle bir şey olmadığı için tartışmaya açmadık. İsteyenler varsa, insanlar düşünürse öyle bir tartışmaya açarız. Fikirleri olan var mı, öğreniriz. Biraz toparlansın. Belki bir iki aya kadar halka açılabilir. Konunun biraz daha halka açılması ve iyi istişare edilmesi lazım.

 

ONLAR İÇİN DEZAVANTAJ

 

  • Burada terör maşaları devreye giriyor. Terörize etmek için. Ya da siyasi rakipler devreye giriyor: ‘Çok güzel bir şeydir, ona nasıl çamur atarız.’  Onlar için dezavantaj. Avantajlarına çevirmek için harekete geçerler.

KAMULAŞTIRMA BİTİNCE

ÇALIŞMA BAŞLAYACAK

 

  • Çevre Bakanı Kurum, Kömürcüler OSB’nin yerine yeni bir OSB geleceğini söyledi.  Doğru bir tercih mi? Niçin?

 

 

  • Kömürcüler OSB bizim dönemimizde gidecek. Bakanımız, Bakanlık yetkilileri, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Başkanımız, İlçe Başkanımız ve bizler bu işin bir an önce sonuçlanması için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli bir yol katedildi. TOKİ o bölgeye toplu konut için çalışmalarını tamamladı. İlk etapta iki bin, toplamda 15 bin konut yapılacak. Kamulaştırma işlemi Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülüyor. Kamulaştırma biter bitmez orada çalışmalar başlayacak. Şu anda da kamulaştırma konusunda ciddi yol katedildiğini biliyorum. Nasip olursa o bölgede konutlaşma yapılacak.

**

 

Deprem hasarlıydı.

‘Yıkın’ dedik. Yıktılar

yikim-hafif.jpg

 

  • Diliskelesi’ndeki bu yıkımın belediyeyle ilgisi var mı?

 

  • Yıkımın, belediyeyle bir ilgisi var. Orası metruk binaydı. Etrafında, 24 dairelik bir bina vardı. Metruk bina sahibi buraları yıkmadı. Biz de gerekli tebligatları gönderdik. ‘Ya burayı yap ya da yık’ diye. Aynı binanın, depremden sonra çürük raporu da çıkmıştı. Tebligatlarımız sonrası onlar da, ilgili firma hassasiyet gösterip orayı yıktı Kendilerine de bu konudaki tutumlarından ötürü teşekkür ediyoruz.

 

 

**

İki firma için hukuki

süreç başlatıldı

 

cevre-001.jpg

  • TEMA Ormanı’ndaki ağaçların sararması.. Belediyenin yetki alanı dışında ama bilginiz nedir?

 

  • Ben de konunun üzerinde hassasiyetle durdum. Dilovası OSB sınırları içinde biri petrokimyevi türevi, çatı malzemeleri üreten, diğeri döküm yapan iki firma için hukuki bir süreç başlamış. İnceleme yapıyorlar. Kimden, niçin kaynaklandığı TÜBİTAK’taki tahlillerin sonuçlanmasının ardından açığa çıkacak. (Haber foto: Sosyal medya…)

 

 

 

**

 

Yüzyüze eğitime geçildiğinde de

imkanları seferber edeceğiz

 

yuzyuze-hafif.jpg

 

  • Eğitim, Milli Eğitim’in konusu ama belediye desteksiz olmuyor. Yüzyüze eğitime tam olarak geçildiğinde, okulların artacak temizlik ihtiyacına, belediyeden talep edilmesi halinde yeterli kadro, malzeme var mı?

 

  • Tüm okul bahçelerini sabunlu, klorlu, tazyikli suyla yıkattık. Camilerin bahçelerine de yapıyoruz aynı şekilde. Yüzyüze eğitime geçildiğinde okulların günde birkaç defa temizlenmesi gerekliliğinde, belediyemizden talepte bulunulması halinde elimizden gelen desteği elbette vereceğiz.

 

  • Ben size sorayım. Şahsımda bugüne kadarki görev süresince eğitime bu kadar destek veren bir belediye başkanı ne yapar? İmkânları elbette seferber edeceğiz.

 

KAMUDA EN AZ 30

PERSONELİMİZ VAR

 

  • Okullar malum, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim’in yetki alanlarındaki yerlerdir. Eğer bizden talepte bulunurlarsa, kendi imkânlarımız ölçüsünde zaten elimizden geleni yapıyoruz. Belediye olarak, her kamu kurumunda toplamda en az 30 personelimiz var. Maaşını ödüyor, SGK primini yatırıyor ve dış görevli olarak kamu kurumlarında çalıştırıyoruz.

 

 

  • Sorduğunuz detayda da, yapmamız gereken bir şey varsa yine el atmaya çalışırız.

 

**

Şirket konusunda hassas

davrandılar. Teşekkür ettim

 

sirket-hafif.jpg

 

  • Mecliste partiliniz AKP Grubu, bu dönem kurulan belediye şirketinin önce kapanmasını istedi. Sonra karar değiştirdi… Nedir?

 

  • O konuda herhangi bir şey yok. Konu komisyona gitti. İncelendi. Arkadaşlarım o süreçte hassas davrandı. Birileri yalan yanlış bilgilendirmede bulununca, ‘Acaba ne oluyor ne bitiyor’ diye tutum aldılar. Kamuoyunu rahatlatma için şirketi incelemek istediler. Biz de, ‘Buyrun. Ne yapılıp edildiğini görün’ dedik.  Arkadaşlarıma hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ettim.

 

HER BELEDİYE ŞİRKETİNİN BORCU VAR

 

  • Bizim geçmişten gelen şirketlerimizin hepsi borç batağında. Belediye başkanını hangi partiden olduğu fark etmeksizin, her belediyenin şirketlerinde genelde bu vardır. SGK primleri ve vergi borçları vardır. Borçlardan ötürü belediyenin şirketi, belediyenin açtığı bir ihaleye katılamıyor. Öte yandan belediye ihalesine belediye şirketi katılıp işi aldığında daha ekonomik oluyor. Çünkü sürekli çalışanı var. O elemanlar ile daha katma değerli ve ekonomik hizmet sağlayabiliyor.

 

  • Belediyenin kuruluşundan bugüne, ilk şirketin borcu var. Biz de yeni, temiz, borcu olmayan, SGK primi ve vergi borcu düzenli şekilde ödenen, sağa sola beş kuruş borcu olmayan şirketin devamını sağladık. Her şirketin devletle ilgili borcu var tabi ki. Yapılandırmalar ile borçlar ödeniyor.

 

 

 

**

 

Sporu terörize edenin

sporla alakası yok

 

spor-001.jpgDilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir belediye başkan adaylığı propaganda sürecinde Dilovası Belediye Spor Kulübü’nü ziyarette Kulüp Başkanı Recep Laç, yönetici ve üyeler ile (Foto: Facebook/Hamza Şayir)

 

  • Spor diyeyim, sözü size bırakayım

 

  • Her zaman sporun ve sporcunun yanında oldum. Bunu birileri istiyor diye veya yerimden dolayı yapmıyorum. Geçmişte severek yaptığım için bu işi, devam ettiriyorum. O insanların o çocukların sınırlarını zorlayarak güzel bir yerlere gelmesi bizleri de mutlu ediyor. Üst liglerde oynayan çocuklarımız var. İlçemizde faliyet gösteren Dilovası Belediyespor, Diliskelesispor, Çerkeşlispor ve Tavşancılspor Kulüpleri’nin ihtiyaçlarını yetkimiz dahilinde karşılıyoruz. Maddi ve manevi olarak yanlarında olmaya da devam edeceğiz.

 

  • Dilovası temsilcileri kimi deplasmanlarda terörle itham ediliyor. Ne demek istersiniz?

 

  • O tür tepkilerde bulunanların yetişme şekli, ailelerinden aldığı terbiyeyle alakalı bir durum. Tüm herkesi de aynı kategoride tutamayız. Amigolar olsun, futbolcular olsun. Bazılarının yetişme tarzıyla ilişkili. Bizim spor kulüplerimizde memleket her yöresinden futbolcu, sporcu var.  Ya da tüm futbolcular tek bir yörenin futbolcusu olsun diyelim, o anlama gelebilir mi?

 

  • Takımlarımıza deplasmanda zaman zaman sergilenen o tavır ve tutumlar, çok iğrenç bir şey. O tutumlarda bulunanların futbolculukla, bırakın futbol ve futbolculuğu sporla bir alakası yok. Sporseverlerin hassas ve ahlaklı olması lazım.

 

TARAFTARIN BİR KARTI OLMALI

 

  • Bence taraftarların da bir kartı olmalı. Taraftarın tribüne girebilmesi için bazı kriterlerin olması lazım. Bu tür şeyleri yapanların tribünlere girişinin engellenmesi için centilmenlik kartı mı olur, başka bir tanımlama ile mi olur, bu tür kartlar verilsin ki diğer tür insanlar tribünlere dahi alınmasın. Alınması durumunda da tribün içinde özel bir yere konulsun. Tecrit edilsin ve de onlara benzer yaklaşımlarda bulunabilecekleri imkânlar sağlanmasın.

ÇİÇEKLE ÇİKOLATAYLA KARŞILIYORLAR

 

  • Bizim spor kulüplerimiz ilçeye gelen spor kulüplerini çiçek ve çikolatayla karşılamakta. Aynı tutumu bizimde karşı taraftan beklemek en doğal hakkımız. Kesinlikle tasvip etmediğimiz durum ve davranışlar. Memleketin her tarafında böyle durumlar ortaya çıkar.

 

 

 

 

 

**

 

Seri röportajda

gazetemizde bugün

sitemizde yarın: Siyaset..

 

  • Saadet Partisi’nden meclis üyeliği yapan CHP’li İnci Aydemir ile çok gerginsiniz. Niçin?

 

  • Dönemin ikinci İnci Aydemir krizi, denetim komisyonu seçiminde yaşandı. Aydemir’in o komisyonu girmesini neden engellemeye çalıştınız veya çalışıldı?

 

  • HDP’ye geçmişte, üyeliğiniz var mıydı?

 

  • Dilovası’nda kadının aktif siyasetteki yeri ne, önü açık mı?

 

Yeni Haber Gazetesi... tüm bayilerde 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.